Waar zal 'Star Wars VII' over gaan?

Een overzicht van de mogelijkheden.

Het hoge woord is eruit. Disney heeft LucasFilm voor een verbijsterende vier miljard dollar gekocht, en meteen ook voor 2015 een nieuwe Star Wars-film aangekondigd. Een zevende deel, en daarmee een vervolg op Star Wars: Episode VI - The Return of the Jedi. Daarnaast zullen er in de verdere toekomst nog meer Star Wars-films volgen, het liefst elke twee tot drie jaar als het aan Disney ligt. Maar, wat weten eigenlijk van die zevende film?

Het is bekend dat George Lucas de films niet zal regisseren of schrijven. De regisseur had eerder aangekondigd te stoppen met het maken van films en vertelde daarbij geen zin meer te hebben om te werken aan Star Wars. Desondanks zal hij bij in ieder geval de zevende film in de franchise aanblijven als creatief adviseur. Hij heeft zelfs verhaallijnen geschreven voor een eventuele film zeven, acht en negen, maar het is niet zeker of Disney die wil gaan gebruiken.

Er zijn een aantal opties voor de studio. Allereerst is het mogelijk dat de officiële canon van het Star Wars-universum gevolgd wordt. Nadat Return of the Jedi uitkwam, schreef Timothy Zahn de Thrawn trilogie, een direct vervolg op de films. Hieronder een korte samenvatting van de drie boeken.



Star Wars: Episode VII - Heir to the Empire
Het eerste boek begint vijf jaar na de gebeurtenissen in Return of the Jedi. Prinses Leia en Han Solo zijn getrouwd en werken samen met de vroegere Rebellen hard aan de opbouw van de Nieuwe Republiek. Tegelijkertijd is Luke bezig met de oprichting van een nieuwe Jedi Orde. De dingen lijken rustig, maar dat blijkt het niet te zijn.

Grootadmiraal Thrawn, die eerder in dienst van Keizer Palpatine werkte, werkt aan de wederopbouw van de vroegere Keizerlijke vloot en treft voorbereidingen om de Republiek aan te vallen. Om tegelijkertijd van de Jedi af te komen rekruteert Thrawn een oude en verbitterde Jedi-meester, Jorus C’baoth genaamd. Hij is afgezakt naar de Duistere Kant van de Kracht en moet Luke opleiden tot Jedi, om hem vervolgens tot de Donkere Kant te lokken.

Tegen het einde van het boek besluit Thrawn de nieuwe Republikeinse vloot aan te vallen. Hij verliest, maar weet te ontkomen, waarmee er genoeg verhaal over is voor een vervolg.

Star Wars: Episode VIII - Dark Force Rising
In dat vervolg wordt Luke door C’baoth opgeroepen bij hem in de leer te gaan. Een oproep waar Luke op ingaat, maar al snel komt hij erachter dat de bedoelingen van C’baoth helemaal niet zo goed zijn als hij beweert. Samen met Mara Jade, een andere Jedi-leerling (die stiekem ook een slechterik is), verslaat hij C’baoth. Ondertussen versterkt Thrawn zijn vloot, en valt hij de Nieuwe Republiek opnieuw aan. Ditmaal wint hij wel, en zien de dingen er een stuk slechter uit voor de goeierikken.

Star Wars: Episode IX - The Last Command
Het laatste boek van de trilogie opent met grote chaos. Een kloon van C’baoth gaat achter de inmiddels van een tweeling bevallen Leia en haar broer Luke aan. Mara bekent ondertussen aan Luke dat ze erop uit is hem te vermoorden, en vertelt gemakshalve ook de reden daarvoor. Ze was de rechterhand van Darth Vader en wil dan ook wraak nemen voor zijn moord.

Dit lijkt problematisch, maar blijkt dat al snel niet te zijn. C’baoth heeft een kloon van Luke gemaakt (met de zeer geïnspireerde naam Luuke), dus voor haar genoegdoening vermoordt Mara de kloon Luuke. Tegelijkertijd neemt ze het ook op tegen C’baoth en die ruimt ze ook uit de weg.

Bij Thrawn gaan de dingen ook niet zo geweldig. De keizerlijke vloot vecht met die van de Republiek en even lijkt het erop dat het Keizerrijk zal overwinnen. Totdat een door Leia gerekruteerde lijfwacht van Thrawn besluit zijn opdracht uit te voeren en hem te vermoorden. De overgebleven leiders van het Keizerrijk hun verlies en lijkt de vrede in het universum hersteld.



Toch niet het vervolg…
Ondanks dat dit het meest concrete idee is lijkt het niet waarschijnlijk dat deze trilogie verfilmd zal worden. Zo zijn hoofdrolspelers Carrie Fisher, Mark Hamill en Harrison Ford ook al wat ouder, en liet Ford zich bijvoorbeeld vrij negatief uit over eventuele nieuwe Star Wars-films.

Nog ontmoedigender is een bericht dat op E! Online verscheen. Een reporter van de site wist een bron binnen LucasFilm te spreken en die was kort maar krachtig. ”It’s an original story.”

En daarmee is die kous af. Disney schreef in de aankondiging van hun overname dat er zoveel verschillende Star Wars-personages zijn (meer dan 17,000) en dat er enkele duizenden planeten zijn en een geschiedenis die over ongeveer 20,000 jaar gaat, dat er genoeg inspiratie te vinden is in het reeds bestaande canon voor vervolgfilms, series en andere manieren om de franchise meer in beeld te brengen.

Het is ook goed mogelijk dat er al langer gewerkt wordt aan de film, bij LucasFilms. Dit zou dan gedaan worden door mensen die volgens het contract dat ze hebben geschreven niet eens mogen melden dat ze aan de film werken. Dit gebeurde bijvoorbeeld ook bij Warner Bros., waar meer dan een jaar een scenario van Justice League lag, zonder dat de studio daar iets over bekendmaakte. Zeker is in ieder geval dat Kathleen Kennedy, die op dit moment nog de vicevoorzitter van LucasFilm is, het stokje van George Lucas over neemt. Ze zal in bij Star Wars VII optreden als uitvoerend producente, en zeer waarschijnlijk de grote baas worden als het aankomt op Star Wars-gerelateerde projecten.



NieuwsFilm

meest populair