Blu-Ray Review: E.T. the Extra-Terrestrial (Anniversary Edition)

Met gelukkig de orginele uitgave uit 1982, zonder de digitale E.T. en "walkie-talkies"-scene uit de re-release van 2002.


Regie: Steven Spielberg | Cast: Dee Wallace (Mary), Henry Thomas (Elliott), Peter Coyote (Keys), Robert MacNaughton (Michael), Drew Barrymore (Gertie), K.C. Martel (Greg), Sean Frye (Steve), C. Thomas Howell (Tyler), e.a. | Speelduur: 115 minuten | Jaar: 2012 | Bioscooprelease: 2 december 1982 | Retail release: 23 oktober 2012 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.85 : 1) | Geluid: o.a. Engels 7.1 DTS-HD | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans, Engels | Aantal Discs 1 x Blu-Ray & 2 x Dvd | Distributeur: Universal Pictures | EAN: 5050582911152 | Geen FilmTotaal Recensie

Filmmaker Steven Spielberg heeft in allerlei genres al heel wat klassiekers weten af te leveren. Denk aan Jaws (1975), Close Encounters of the Third Kind (1977), de Indiana Jones reeks, Schindler's List (1993), Jurassic Park (1993), het recente War Horse (2011) en het binnenkort te verschijnen Lincoln (2012). Ondanks dat geen van Spielbergs titels te bestempelen valt als zijn beste film, komt E.T.: The Extra-Terrestrial daar waarschijnlijk nog het dichtst in de buurt. De sci-fi familiefilm was ten eerste een kraker aan de wereldwijde bioscoopkassa en stond 20 jaar op de eerste plaats in de Box Office aller tijden. Ook ontving het vier Oscars, waaronder voor de fantastische filmmuziek van John Williams, die in zijn carrière 47 (!) keer werd genomineerd voor de felbegeerde onderscheiding. Voor veel van de acteurs uit E.T. bleek de tranentrekker overigens geen groot succes. Alleen Drew Barrymore, in 1982 pas 7 jaar oud, wist haar carrière verder uit te bouwen. Afgelopen maand verschenen van E.T. verschillende Blu-Ray uitgaven in het schap. Opvallend is dat deze "30th Anniversary Editions" de originele versie uit 1982 bevat, dus zonder de later toegevoegde digitale E.T. en de "walkie-talkies"-scene uit de re-release van 2002.

SYNOPSIS
In E.T.: The Extra-Terrestrial woont de 10-jarige Elliott samen met zijn moeder, zijn oudere broer Michael en zijn zusje in een buitenwijk van Los Angeles. Op een dag ontdekt hij in de tuin een buitenaards wezentje. Elliott noemt het E.T. en verbergt hem in een kast op zijn kamer. E.T. raakt snel vertrouwd met het aardse leven, maar heeft toch heimwee naar zijn eigen planeet.

TRAILER
Bekijk hieronder de Blu-Ray trailer van E.T.: The Extra-Terrestrial:

WAARDERING & BOX OFFICE
Spielbergs klassieker werd genomineerd voor negen Oscars, waaronder voor "Beste Film". Uiteindelijk won het vier beeldjes in de special/visual effects en geluid categorieën. Daarnaast won het ook een BAFTA Award, twee Golden Globes en drie Grammy Awards voor de muziek/soundtrack. Op Rotten Tomatoes krijgt E.T.: The Extra-Terrestrial een uitstekende 98%. De IMDb noteert een 7,9 bij ruim 168 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de sci-fi familiefilm met een 7,7 (Stem zelf!).
Een reactie van FT bezoeker Annefleur: ...Een klassieker voor jong en oud! Ik blijf hem leuk vinden, vroeger moest ik erom huilen omdat ik het zielig vond dat ET weg ging, nu vind ik hem vooral heel erg mooi waardoor het nog steeds een beetje een tranentrekker is op 't eind! 8/10...
Het productiebudget van E.T.: The Extra-Terrestrial bedroeg circa $10,5 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende Steven Spielbergs zevende bioscoopfilm circa $11,8 miljoen en eindigde - na enkele re-releases - op $435,1 miljoen. Wereldwijd staat de teller op een fraaie $792,9 miljoen. De bioscoopopbrengst in Nederland kwam tot zo'n $5,1 miljoen.

BLU-RAY
We bekijken de dubbel disc Dvd+Blu-Ray Anniversary Edition uitgave van E.T.: The Extra-Terrestrial. Het recensie-exemplaar zit verpakt in een standaard Blu-Ray keepcase met daaromheen een vergelijkbare sleeve. Na wat gepuzzel blijkt dat de twee Dvd-roms (allebei digital copies) ook Dvd's zijn. Vreemd. De vormgeving van de cover is een kruising tussen twee filmposters (deze en deze). Deze combinatie is al vaker ingezet, ook voor de bioscooprelease naar aanleiding van de 20e verjaardag. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Disc 1: Deleted Scenes | Steven Spielberg & E.T. | The E.T. Journals | A Look Back | The Evolution and Creation of E.T. | The E.T. Reunion | The Music of E.T.: A Discussion with John Williams | The 20th Anniversary Premiere | Designs, Photographs and Marketing | Bioscooptrailer | Special Olympics TV Spot
Disc 2 + 3: Digital Copies / Dvd versies
Deze Blu-Ray uitgave van E.T.: The Extra-Terrestrial bevat zo'n 3,5 uur aan uiteenlopende extra's, exclusief de extra "Designs, Photographs and Marketing". Op de schijf zijn twee compleet nieuwe extra's te vinden. De eerste is een kort interview met regisseur Spielberg, waarin hij terugkijkt op de 30 jaar oude film. De tweede HD extra zijn de "E.T. Journals". Deze tweeluik van in totaal bijna een uur laat nieuwe en vermakelijke beelden van achter de schermen zien. Erg aardig is dat het chronologisch in beeld wordt gebracht. Ook zijn er twee verwijderde scènes te zien, waarin ook de weinig nostalgische CG E.T. te zien is uit de re-release uit 2002. De andere extra's waren al eerder op Dvd uitgaven verkrijgbaar. Deze zoomen in op de filmmuziek van John Williams, de re-release van 2002, de casting en het script. Ook wordt er in de twee extra's "A Look Back" en "The E.T. Reunion" teruggekeken op de klassieke familiefilm.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
De Blu-Ray van E.T.: The Extra-Terrestrial ziet er als de vele eerdere Blu-Ray uitgaven in de Universal 100th Anniversary Blu-ray reeks fantastisch uit. Zeker als je realiseer dat dit een film is van 30 jaar oud, dan valt op hoe strak en kleurrijk het beeld is. Het beeld bevat geen tot weinig grain, waardoor het nog moderner aandoet. Gelukkig zijn er altijd nog de kleding, de auto's en huisinrichting die de leeftijd van de film verraden. Uiteraard helpt de fraaie filmmuziek van John Williams enorm aan het opbouwen van de spanning in de film voor jong en oud. Geluidseffecten zijn ook goed hoorbaar via de DTS-HD 7.1 track. De Dvd versie lijkt in alles op een slechte kopie.

CONCLUSIE
Mocht je E.T. nog niet hebben gezien en heb je genoten van J.J. Abrams Super 8 dan gaat de klassieker van Spielberg je vast en zeker ook vermaken. Het is echt een jaren '80 familiefilm die tegenwoordig eigenlijk niet meer verschijnen.
De dubbel disc Blu-Ray + Dvd uitgave van E.T.: The Extra-Terrestrial is prachtige uitgave. Het beeld en geluid zijn weer opvallend goed bij deze "100th Anniversary Blu-ray" uitgave en de extra's zijn zeer compleet, zeker met dank aan de nieuwe "The E.T. Journals ". Opmerkelijk is dat bijgevoegde Dvd-roms zowel een digital copy als een gewone Dvd zijn.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze 2 disc Dvd + Blu-Ray uitgave van E.T.: The Extra-Terrestrial zijn er een 1 disc Blu-ray Digibook, een 2 disc 2D Blu-ray+Pluche E.T., een 2 disc Limited Edition met Replica Ruimteschip en een 1 disc S.E. Dvd verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.

Met dank aan de uitgever Universal Pictures voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair