Blu-Ray Review: Brave

Pixars uiterst vermakelijke eerste sprookje, die ook visueel imponeerde.


Regie: Mark Andrews, Brenda Chapman en Steve Purcell | Cast: Kelly Macdonald (Merida), Billy Connolly (Fergus), Emma Thompson (Elinor), Julie Walters (The Witch), Craig Ferguson (Lord Macintosh), e.a. | Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2012 | Bioscooprelease: 18 juli 2012 | Retail release: 26 november 2012 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.39 : 1) | Geluid: o.a. Engels 7.1 DTS-HD, Nederlands DTS-ES 5.1, Vlaams D.D. 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans, Engels | Aantal Discs 1 x Blu-Ray | Distributeur: Walt Disney Studios Home Entertainment | EAN: 8717418378042 | FilmTotaal Recensie

Na de twee sequels Toy Story 3 (2010) en Cars 2 (2011) bracht Pixar Animation Studios afgelopen zomer eindelijk weer een compleet nieuw avontuur uit. Voor hun 13e animatiefilm week Pixar af van de herkenbare stijl door te kiezen voor het Walt Disney-achtige sprookje Brave. Dit was niet de enige verandering. Pixar herschreef voor het eerst in 25 jaar het complete animatiesysteem, waarmee de eerdere successen waren gemaakt. Het resultaat was visueel verbluffend. De critici waren iets minder tevreden, aangezien Brave op de twee Cars delen na en met de nog steeds erg fraaie 78% het magerste scoorde op Rotten Tomatoes van alle Pixar films. Financieel boekte het met zo'n $535 miljoen een prima resultaat. Walt Disney Studios Home Entertainment bracht het sprookje over de strijdlustige Merida onlangs uit op Dvd en (3D) Blu-Ray.

SYNOPSIS
In Brave is Merida een gepassioneerd meisje met koninklijke ouders, die niets liever wil dan een geweldige boogschutter worden. Wanneer Merida tijdens een meningverschil met haar moeder een roekeloze beslissing neemt, brengt ze het koninkrijk van haar vader en het leven van haar moeder in groot gevaar. Merida doet er alles aan om dit alles terug te draaien en krijgt daarbij te maken met onvoorspelbare natuurkrachten, magie en een duistere, eeuwenoude vloek.

TRAILER
Bekijk hieronder de Nederlandse trailer van Brave of check de verschillende HD versies:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes scoort Brave een toch iets lage 78%. De IMDb noteert een 7,3 bij ruim 67 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de animatiefilm met een 7,4 (Stem zelf!). FT recensent Yara Plasman gaf 4 sterren naar aanleiding van haar recensie.
Een reactie van FT bezoeker Arteron: ...De animatie was wonderschoon! Het landschap; de verschillende, geweldig leuke uitgewerkte personages en natuurlijk Merida. Toch vond ik haar gezicht soms nog wat vreemd aandoen maar het haar was zeer goed gedaan! De drie broertjes waren ook heel erg leuk en brachten goede humor in de film. De humor is sowieso dit keer heel anders. Daar waar ik Pixar normaal veel serieuzer vindt dan Dreamworks of Blue Sky zat er dit keer meer humor en visuele grapjes in de film... ...Het verhaal was inderdaad wat Disney-achtig met vooral het 'alles komt goed' maar toch is dit niet clichématig uitgewerkt en is de uitwerking mooi. De boodschap die de film wil meegeven was ook duidelijk en de zelf gezongen liedjes waren zeer mooi!...
Het productiebudget van Brave bedroeg circa $185 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende Pixars 13e bioscoopfilm circa $66,3 miljoen en eindigde op $237,1 miljoen. Wereldwijd staat de teller op een prima $535,2 miljoen. De bioscoopopbrengst in Nederland kwam tot zo'n €2,2 miljoen.

BLU-RAY
We bekijken de 1 disc Blu-Ray uitgave van Brave. Het recensie-exemplaar zit verpakt in een standaard Blu-Ray keepcase. De vormgeving van de cover is praktisch een kopie van een van de vele filmposters. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Disc 1: Audio commentaar | Once Upon A Scene | Verlengde scènes | The Legend Of Mordu | La Luna
Deze Blu-Ray uitgave van Brave bevat zo'n 1,5 uur aan extra's, exclusief het audiocommentaar met o.a. de regisseurs Mark Andrews en Steve Purcell. De leukste extra is (uiteraard) de Pixar Short La Luna, die wederom voortreffelijk in elkaar is gezet. Na dat je deze hebt gezien, dan is aan te raden om gelijk ook The Legend Of Mordu aan te zetten. Deze korte animatiefilm legt duidelijker de herkomst van de beer Mordu uit. Het is ook aardig dat er stil wordt gestaan bij vier "verwijderde" scènes, waarbij netjes wordt toegelicht waarom deze verwijderd / aangepast zijn. De acht korte docu's zijn voor de echte liefhebber, maar daarom niet minder vermakelijk.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
De Blu-Ray van Brave is van topklasse! Visueel ziet het er haarscherp uit en de animaties zijn uiteraard voortreffelijk. Ook de stevige DTS-HD 7.1 audiotrack klinkt heerlijk. Niets op aan te merken.

CONCLUSIE
De die-hard Pixar-fan heeft bij de eerste trailers van Brave wel even moeten fronzen. Het is duidelijk geen "standaard" Pixar film. Desondanks is het een voortreffelijk sprookje waarin een aantal Pixar invloeden terug te vinden zijn. Aankomende periode kunnen de fans uitkijken naar Pixar titels als de 3D re-release van Monsters, Inc., de prequel Monsters University (2013) en de dino-animatiefilm The Good Dinosaur (2014).
De Blu-Ray uitgave van Brave is top! Beeld en geluid zijn zoals we van Disney / Pixar uitgaven gewend zijn van de bovenste plank. De toegevoegde extra's zijn erg vermakelijk en maken de schijf compleet.

ANDERE UITGAVEN
Naast deze 1 disc Blu-Ray uitgave van Brave is er een 1 disc Dvd uitgave en een 2 disc 3D Blu-Ray verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Walt Disney Studios Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair