Blu-ray

Blu-Ray Review: ParaNorman

Misschien wel de beste animatiefilm van 2012.

door Bram de Groot op 03.01.2013 om 14:10 in Blu-ray


Regie: Chris Butler en Sam Fell | Cast: Kodi Smith-McPhee (Norman Babcock), Tucker Albrizzi (Neil), Anna Kendrick (Courtney), Casey Affleck (Mitch), Christopher Mintz-Plasse (Alvin), Jeff Garlin (Perry Babcock), John Goodman (Mr. Prenderghast), Leslie Mann (Sandra Babcock), e.a. | Speelduur: 92 minuten | Jaar: 2012 | Bioscooprelease: 15 augustus 2012 | Retail release: 12 december 2012 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: o.a. Engels 5.1 DTS-HD en Nederlands, Vlaams DTS Digital Surround 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans | Aantal Discs 1 x 2D/3D Blu-Ray, 1 x Dvd | Distributeur: Universal Pictures | EAN: 5050582906837 | FilmTotaal Recensie

In 2012 werd de stop-motion liefhebber op z'n wenken bediend. Aardman Animations kwam met het vermakelijke The Pirates! Band of Misfits, Tim Burton lanceerde het visuele hoogstandje Frankenweenie en Laika kwam met de uiterst fraaie en misschien wel de beste animatiefilm van 2012: ParaNorman. De Amerikaanse stop-motion animatiestudio wist in 2009 al te overtuigen met het redelijke Coraline. Voor ParaNorman, waarin namen te horen zijn van o.a. Kodi Smith-McPhee, Anna Kendrick en Casey Affleck, maakte Laika gebruik van compleet nieuwe technieken. Zo werden de gezichten van de figuurtjes met 3D printers vervaardigd en koos Laika ervoor om de film via een speciale 3D fototechniek "op te nemen". Met een uitstekend ontvangst (RT = 86%) en een score van bijna $100 miljoen deed de stop-motion film het ook uitstekend bij de critici en het publiek. Sinds enige tijd ligt er een fraaie 2D/3D Blu-Ray + Dvd uitgave in het schap.

SYNOPSIS
In ParaNorman kan het onbegrepen jongetje Norman met de doden spreken. Hij neemt het op tegen geesten en zombies en probeert hiermee zijn dorp te redden van een eeuwenoude vloek.

TRAILER
Bekijk hieronder de Nederlands ondertitelde trailer van ParaNorman of check de verschillende HD versies:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op verschillende filmfestivals won Laika's stop-motion film al prijzen voor "Beste Animatiefilm". Tevens is het voor acht Annie Awards genomineerd. Op Rotten Tomatoes krijgt ParaNorman een mooie 86%. De IMDb noteert een 7,1 bij bijna 20 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de stop-motion film met een 7,6 (Stem zelf!). FT recensent Lieuwe van Albada gaf vier sterren naar aanleiding van zijn recensie.
Een reactie van FT bezoeker Adofmirosch: EEN GEWELDIGE FILM IS DIT ZEG. Alles is goed aan deze film. Het verhaal is erg goed en de film zit bom vol met humor (van The Goonies nivau). Als je Coraline al goed vond dan moet je deze zien.
Het productiebudget van ParaNorman bedroeg circa $60 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende Laika's tweede bioscoopfilm circa $14,1 miljoen en eindigde op $56,0 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een redelijke $99,2 miljoen. De bioscoopopbrengst in Nederland reikte tot zo'n vijf ton in dollars.

BLU-RAY
We bekijken de dubbel disc 2D+3D Blu-Ray +Dvd uitgave van ParaNorman. Het recensie-exemplaar zit verpakt in een standaard Blu-Ray keepkase met daaromheen een vergelijkbare sleeve. De vormgeving van de cover is praktisch een kopie van een van de vele filmposters. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).EXTRA'S
Disc 1: Audiocommentaar met Sam Fell en Chris Butler | Preliminary Animatic Sequences | Featurettes | Peering to the Veil: Behind the Scenes of Paranorman
Deze Blu-Ray uitgave van ParaNorman bevat een dik uur aan extra's, exclusief het audiocommentaar van regisseur Sam Fell en schrijver/regisseur Chris Butler. De extra's zijn veelal korte featurettes over allerlei facetten van de film. Onder het kopje "Peering to the Veil: Behind the Scenes of Paranorman" wordt ingezoomd op de cast & crew, de personages, de wezens en allerlei andere opvallende zaken uit de stop-motion film. De zeven korte "featurettes" gaan voornamelijk over de technieken die Laika heeft toegepast om de wereld van (Para)Norman Babcock tot leven te wekken. Dit gedeelte had steviger gekund, al wordt alles duidelijk en leuk in beeld gebracht. Onder "Preliminary Animatic Sequences" kunnen drie korte animatiescènes bekeken worden, tevens met commentaar van de regisseurs. Mooi geheel! Lees ook de FilmTotaal review van het fraaie boek The Art & Making of ParaNorman.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
De Blu-Ray van ParaNorman ziet er uiterst fraai uit. Uiteraard ziet het er allemaal een stuk minder vloeiend uit dan een reguliere animatiefilm. Dit komt uiteraard door de stop-motion techniek. De kleuren en scherpte zijn echter van topkwaliteit en dit maken van ParaNorman een enorm kijkgenot. Overduidelijk wordt dat Laika hier en daar wat visual effects (Lees ook dit fraaie artikel) heeft gebruikt om bepaalde zaken iets te verfraaien. Ook de DTS-HD geluidstrack weet de aandacht te trekken door de vele geluidseffecten.

CONCLUSIE
Met ParaNorman heeft Laika een prachtige en vermakelijke stop-motion film afgeleverd, die toch net iets fraaier is dan de stevige concurrentie in 2012. Met een hele reeks Annie Awards nominaties op zak en waarschijnlijk ook een Oscarnominatie (en mogelijk zelfs de winst) en vele lovende woorden van recensenten en het publiek kan de liefhebber alvast uitkijken naar het hoogstwaarschijnlijk eerstvolgende project van Laika: Here Be Monsters!, een verfilming van het gelijknamige . Deze moet in 2014 gaan verschijnen.
De dubbel disc 2D+3D Blu-Ray + Dvd uitgave van ParaNorman is prima uitgave. De veelal korte extra's vullen de hoofdfilm prima aan. Het beeld en geluid zijn ook van prima kwaliteit. Minimaal een must-have voor de stop-motion fan.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze 2 disc 2D+3D Blu-Ray +Dvd uitgave van ParaNorman is er een 1 disc Dvd uitgave verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Universal Pictures voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

2 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Asperientje

Avatar

Dat was echt zo'n super vette film!!!!!!!!!!

adofmirosch

Avatar

OMG typ ik echt zo raar????.
haha eindelijk staat mijn reactie er in.
ik hen de film laats weer bekeken en ben niet van gedachte verandert het is een geweldige film.

NieuwsFilm

meest populair