Blu-ray

Blu-Ray Review: Taken 2

Op een zeer herkenbare manier herhaalt Liam Neeson zijn wraakkunstjes.

door Bram de Groot op 21.02.2013 om 17:31 in Blu-ray


Regie: Olivier Megaton | Cast: Liam Neeson (Bryan Mills), Maggie Grace (Kim), Famke Janssen (Lenore), Rade Serbedzija (Murad Krasniqi), Leland Orser (Sam), Jon Gries (Casey), e.a. | Speelduur: 97 minuten | Jaar: 2012 | Bioscooprelease: 22 november 2012 | Retail release: 6 februari 2013 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.39 : 1) | Geluid: Engels, Frans 5.1 DTS-HD | Ondertitels: Nederlands, Frans | Aantal Discs 1 x Blu-Ray | Distributeur: Belga Films | EAN: 5412370817891 | FilmTotaal Recensie

In 2008 wisten regisseur Pierre Morel (Banlieue 13, 2004) en acteur Liam Neeson indruk te maken in de door Luc Besson geschreven en geproduceerde actiefilm Taken. Met een wereldwijde opbrengst van dik $225 miljoen bij een budget van $25 miljoen kon een vervolg niet uitblijven. Het budget werd opgeschroefd naar $45 miljoen, regisseur Olivier Megaton kreeg de klus in handen en de complete cast keerde terug. Financieel gezien wist Taken 2 het eerste deel ruimschoots te overtreffen, maar de wraakfilm kreeg er flink van langs bij de critici en ook een groot gedeelte van het publiek. Toch lijkt een derde deel in de stijgers te staan en anders dan is het niet onwaarschijnlijk dat de reeks wordt uitgemolken in het Direct to Dvd segment. Sinds begin deze maand ligt een verzorgde Blu-Ray uitgave van Taken 2 in het schap.

SYNOPSIS
In Taken 2 zint de maffia op wraak. Ze besluiten Mills en zijn vrouw Lenore, een rol van de Nederlandse Famke Janssen, te ontvoeren tijdens hun vakantie in Istanbul. Maar Bryan is niet van plan zich zomaar gewonnen te geven, hij doet er alles aan om zijn gezin te beschermen.

TRAILER
Bekijk hieronder de Nederlands ondertitelde trailer van Taken 2:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt Taken 2 een uiterst magere 21%. De IMDb noteert een betere maar nog steeds iets magere 6,2 bij ruim 89 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de wraakfilm met een lagere 5,7 (Stem zelf!). FT recensent Arjan Welles gaf twee sterren naar aanleiding van zijn recensie.
Een kritische reactie van FT bezoeker Frietgezicht: ...Opnieuw een film vol toevalligheden, badguys die niet meer zijn dan figuranten en dom en klungelig overkomen en op een spectaculaire actie-scene hoef je al helemaal niet te wachten. Toch is de film niet vervelend om te kijken, maar je bent het snel weer vergeten.
Het productiebudget van Taken 2 bedroeg circa $45 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende Olivier Megatons vijfde bioscoopfilm circa $49,5 miljoen en eindigde op $139,9 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een uistekende $374,3 miljoen. De bioscoopopbrengst in Nederland kwam tot $1,8 miljoen.

BLU-RAY
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van Taken 2. Het recensie-exemplaar is gelijk aan het winkelexemplaar en de schijf zit verpakt in een standaard Blu-Ray keepcase. De vormgeving van de cover van de Blu-Ray uitgave is bijna identiek aan een van de filmposters. Op de cover wordt duidelijk aangegeven dat we te maken hebben met de "unrated version". Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).EXTRA'S
Disc 1: Making Of | Tools of the Trade | Deleted Scenes | Gag Reel | Poster Gallery | Trailers
Deze Blu-Ray uitgave van Taken 2 bevat een flinke reeks aan extra's, die zelfs interactief worden via de extra "Tools of the Trade". Bij deze extra kan de kijker de gadgets uit Sams koffer oppakken. Deze worden vervolgens omschreven. Ook nog redelijk aardig is de verzorgde making of. De andere extra's, inclusief de verwijderde scènes, zijn eerlijk gezegd niet zo heel boeiend, maar het is wel erg aardig dat ze te bekijken zijn. Zeker voor de fans van de film.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Wederom valt er eigenlijk niet heel veel aan te merken op deze Blu-Ray schijf van een recente bioscoopfilm. Het ziet er scherp uit en de fraaie kleuren zijn in overeenstemming met het eerste deel. Helaas valt op dat de details in donkere scènes iets wegvallen en dat een aantal scènes iets wat flets tonen. Dit neemt niet weg dat de het beeld van deze HD schijf er naar alle waarschijnlijkheid een stuk beter uitziet dan de Dvd uitgave, die slechts enkele euro's goedkoper is. De DTS-HD track doet het ook voldoende met degelijke en aanwezige surround-effecten.

CONCLUSIE
Taken 2 sluit redelijk aan op het eerste deel. Het grootste probleem is dat de verrassing er wel een beetje vanaf is. De onverslaanbare Liam Neeson doet zijn trucjes nog eens dunnetjes over en de rollen van Famke Janssen en Maggie Grace komen net als bij het eerste deel niet uit de verf. Toch is deze no brainer voor velen een prima film voor een avondje wraaklust.
Deze Blu-Ray uitgave van Taken 2 wordt verzorgd afgeleverd en verdient een plekje naast het eerste deel. Er zijn voldoende extra's aan boord en het beeld en geluid stemmen niet ontevreden.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze 1 disc van Taken 2 is er een 1 disc Dvd verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de distributeur Belga Films voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

9 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Poker5000

Avatar

Blijft een geweldige en ijzer sterke film!

Robintje

Avatar

Hoe kom ik aan die single disc uitgave ? Dus de normale blu-ray hoes zoals op de foto.

Ik vind alleen maar de uitgave met een kartonnen hoes, uitklapbaar.

Frietgezicht

Avatar

Deel 1 ging nog net en deel 2 is zelfs ietsje minder maar bijna dezelfde minpunten.

Pete_027

Avatar

Bij lange na niet zo goed als deel 1. Vooral de vechtscenes zijn slecht in beeld gebracht. Desalniettemin een leuk filmpje.

Banned

Avatar

Buawrk... Taken 2 wat een bagger! Trouwens die foto komt niet echt overeen met het geen in de winkels ligt... Filmtotaal met alle respect maar jullie blu-ray review zijn altijd even goed...

Hancock

Avatar

Deel 1 was veel beter . Vond deel 2 niet slecht maar overduidelijk minder.

Expendable

Avatar

Waarschijnlijk mogen we ook nog een deel 3 verwachten, aangezien Taken 2 zeer goed heeft gedaan aan de box office.

Niet top, wel leuk!

Decepticon

Avatar

Hancock "Deel 1 was veel beter . Vond deel 2 niet slecht maar overduidelijk minder."
Ik deel jouw mening. Ik heb deel 1 in de kast staan, maar deel 2 komt daar niet naast te staan.

sonnycorleone

Avatar

Hancock "Deel 1 was veel beter . Vond deel 2 niet slecht maar overduidelijk minder."
Dat dacht ik wel ja! Deel 1 roept 't sfeertje op van oude meedogenloze films van en met clint eastwood en charles bronson op! Van deel 2 is alleen 't artwork goed verzorgd! Dat haddeel 1 dan weer niet, maar ja wat is belangrijker!? De blu-ray inlay van hier boven zal de amerikaanse wel zijn!

NieuwsFilm

meest populair