Blu-ray

Blu-Ray Review: Argo

Ben Afflecks definitieve bewijs dat hij een beter uit de verf komt als regisseur.

door Bram de Groot op 01.04.2013 om 11:18 in Blu-ray


Regie: Ben Affleck | Cast: Ben Affleck (Tony Mendez), Bryan Cranston (Jack O'Donnell), Alan Arkin (Lester Siegel), John Goodman (John Chambers), Clea DuVall (Cora Lijek), e.a. | Speelduur: 95 minuten | Jaar: 2012 | Bioscooprelease: 8 november 2012 | Retail release: 20 maart 2013 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.4 : 1) | Geluid: Engels 5.1 DTS-HD | Ondertitels: Nederlands, Frans, Spaans | Aantal Discs 1 x Blu-Ray | Distributeur: Warner Home Video | EAN: 5051888125168 | FilmTotaal Recensie

Na zijn opvallende titels Gone Baby Gone (2007) en The Town (2010) keek iedereen uit naar de derde film van regisseur Ben Affleck. Hij werd na The Town in verband gebracht met de misdaadfilm Gangster Squad, uiteindelijk opgepakt door Ruben Fleischer, de titel Replay en het nog steeds in ontwikkeling zijnde The Stand. Uiteindelijk koos hij voor het drama Argo. Met een verhoudingsgewijs schappelijk budget en een aantal aansprekende namen verfilmde hij de waargebeurde en knappe reddingsactie van de CIA in 1979. Er werden vele Amerikaanse burgers uit de handen gehouden van het brute regime van de dictatoriale leider Khomeini. Niet echt een plot die aansluit op de eerdere misdaadfilms van regisseur Affleck. Het bracht hem wel de roem die hij - ondanks zijn toch wat magere staat van dienst als acteur - duidelijk verdient als regisseur. Wereldwijd werd de film namelijk geroemd door de critici, leverde het flink wat op aan de bioscoopkassa en het ontving een stortlading aan prestigieuze filmawards, waaronder de Oscar voor "Beste Film". Sinds eind maart is de Afflecks topper op een nette Blu-Ray verkrijgbaar.

SYNOPSIS
Argo is gebaseerd op een artikel uit 2007 dat werd geplaatst in het tijdschrift Wired. Hierin werd het waargebeurde verhaal verteld over hoe de CIA in 1979 Amerikaanse burgers uit Tehran in Iran redde, door te doen alsof er een sciencefiction film werd gemaakt.

TRAILER
Bekijk hieronder de Nederlands ondertitelde trailer van Argo:

WAARDERING & BOX OFFICE
Argo verzilverde drie van de zeven Oscarnominaties, waaronder die van "Beste Film". Ook won het in diezelfde categorie de Golden Globe, BAFTA Award, Critics Choice Award, César Award en AFI Award. Ook Affleck won een aantal prestigieuze prijzen voor de regie. In totaal kwam het tot zo'n 57 aansprekende awards. Op Rotten Tomatoes krijgt Argo een uitstekende 96%. De IMDb noteert tevens een prima 7,9 bij ruim 174 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de drama/thriller met een 8,2 (Stem zelf!). FT recensent Arjan Welles gaf 4,5 ster naar aanleiding van zijn recensie.
Een reactie van FT bezoeker Shaunofthedead: Razend spannende film, die je achterlaat met half opgegeten vingers, zo nagelbijtend is het laatste half uur Ben Affleck laat opnieuw zien dat hij een zeer talentvolle regisseur is, die met een droomcast als deze tot grootse dingen in staat is. En Alan Arkin rules big time!
Het productiebudget van Argo bedroeg circa $44,5 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende Ben Afflecks derde bioscoopfilm (als regisseur) circa $19,4 miljoen en eindigde op een nette $135,6 miljoen. Wereldwijd kwam de teller op een prima $229,4 miljoen. De bioscoopopbrengst in Nederland kwam tot zo'n $1,1 miljoen.

BLU-RAY
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van Argo. Het recensie-exemplaar is gelijk aan het winkelexemplaar en de schijf zit verpakt in een standaard Blu-Ray keepcase. De vormgeving van de cover van deze Blu-Ray uitgave komt slechts lichtjes overeen met de eerdere en helemaal niet slechte filmposters. Op de cover staat ook aangegeven dat het de "extended cut" betreft. De film duurt 10 minuten langer dan de bioscoopversie. Heel veel extra's krijgen we eigenlijk niet te zien. Het lijken voornamelijk verlengde scènes te zijn. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).EXTRA'S
Picture in Picture: Eyewitness Account | Rescued from Tehran: We Were There | Argo: Absolute Authenticity | Argo: The CIA and Hollywood Connection | Escape from Iran: The Hollywood Option | Feature Length Commentary
Deze Blu-Ray uitgave van Argo bevat een kleine vijf kwartier aan extra's, exclusief het audiocommentaar van regisseur Ben Affleck en scriptschrijver Chris Terrio. Voor wie echt in de historie wil duiken, wordt aangeraden om de PiP track "Eyewitness Account" op te starten. Tijdens het bekijken van de film geven de daadwerkelijk betrokken personen commentaar op de gebeurtenissen in de film. Fraai gedaan! In dit opzicht is het ook aardig dat de docu "Escape from Iran: The Hollywood Option" uit 2005 is toegevoegd. Het geeft namelijk een extra blik op de benaderde situatie. Docu's die wat meer inhaken op het maken van de film zijn "Absolute Authenticity" en "Argo: The CIA and Hollywood Connection". De laatste laat zien hoe de make-up specialist John Chambers ervoor zorgde dat de personages er zo prachtig 70s uitzien.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Voor wie de film reeds heeft gezien, weet dat het een realistische kleursetting en 70s uitstraling heeft. Uiteraard dragen zaken als kleding, allerlei attributen en haardracht hier ook enorm aan bij, maar in High Definition pakt het allemaal gewoon verrassend fraai uit. Vooral in Iran doet het beeld wat grauw aan, maar het is overal prima scherp en de licht aanwezige grain doet het prima. Ook de DTS-HD 5.1 track werkt mee aan een nagenoeg perfecte schijf. Netjes!

CONCLUSIE
Met Argo bewijst Ben Affleck wederom enorm talent te hebben. Het was ook een dappere keuze om voor een dergelijke film te kiezen, aangezien Affleck zich met The Town (2010) en Gone Baby Gone (2008) vooral wist te onderscheiden in het misdaadgenre. De volgende regieklus van Affleck is nog niet bekend. Hij ketste de live-action Justice League verfilming af en The Stand blijft een onzeker project.
Deze Blu-Ray uitgave van Argo is een topper. Beeld en geluid zijn goed en de extra's passen helemaal bij het type film. Er is een docu te zien over de historische situatie in Iran / Teheran en de PiP track is uniek in zijn soort, aangezien de daadwerkelijk betrokken mensen aan het woord komen. Must have voor de liefhebber van een goede dramathriller!


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze 1 disc Blu-Ray uitgave van Argo is er een 1 disc Dvd verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de distributeur Warner Home Video voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

5 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

johanmeesters

Avatar

FT waar bijft die Skyfall blu ray review?!

Heb Argo nog niet gezien, dus nog geen oordeel. Echter de Oscar voor Beste Film twijfel ik nog steeds over. De laatste terechte Best Picture winnaar was waarschijnlijk The Departed...

JamesBond

Avatar

Ja, dat vraag ik me ook af Smiley face

benjamin

Avatar

De trailer hier is volgens mij van Looper.

Banned

Avatar

Goeie uitgave die perfect had geweest mocht er een slipcover rond de keepcase zitten. Nu moeten we het doen met die slappe eco-cases... Trouwens eindelijk ene digitale kopie die werkt op itunes.

Dunno1984

Avatar

benjamin "De trailer hier is volgens mij van Looper."


en de "cast" ook...

NieuwsFilm

meest populair