Blu-Ray Review: Wreck-It Ralph (3D)

Disney slaat de plank weer volledig raak!


Regie: Rich Moore | Cast: John C. Reilly (Ralph), Sarah Silverman (Vanellope), Jack McBrayer (Felix), Jane Lynch (Calhoun), Alan Tudyk (King Candy), e.a. | Speelduur: 101 minuten | Jaar: 2012 | Bioscooprelease: 12 december 2012 | Retail release: 3 april 2013 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.39 : 1) | Geluid: Engels, Nederlands 5.1 DTS-HD | Ondertitels: o.a. Nederlands | Aantal Discs 1 x 3D Blu-Ray, 1 x Blu-Ray | Distributeur: Walt Disney Studios Home Entertainment | EAN: 5051888125168 | FilmTotaal Recensie

De animated classics van Walt Disney ondergingen sinds de "Disney renaissance" (1989-1999) heel wat veranderingen. Waar Disney in hun succesvolste periode inzette op een redelijk vast concept, verschenen er sinds 2000 vele verschillende type animatiefilms. De studio leek maar moeilijk overweg te kunnen met de switch tussen handgetekende en digitale animatiefilms. Pas sinds Bolt (2008) lijkt de entertainmentreus weer grip op de zaak te krijgen en vierde aansluitend successen met onder meer het handgetekende sprookje The Princess and the Frog (2009) en het CG/handgetekende sprookje Tangled (2010). Afgelopen jaar koos de animatiestudio toch weer een nieuwe richting met het opvallende Wreck-It Ralph, waarin het typische Disney sfeertje compleet lijkt te ontbreken. Toch konden de hoofdpersonages Ralph, Vanellope von Schweetz en Felix, Jr. en de wereldberoemde "side-kicks" - zoals Pac-Man, Doctor Eggman, Bowser, Paperboy en Frogger - het publiek en de critici prima te vermaken, aangezien het op alle fronten prima presteerde. Eerder deze maand verscheen er een bijzonder waardige (3D) Blu-Ray uitgave van Wreck-It Ralph in het schap.

SYNOPSIS
In Wreck-It Ralph is Ralph het zat om overschaduwd te worden door Fix-It Felix, de held van de arcade-game waar ze beiden in zitten. Na jarenlang altijd maar weer hetzelfde te doen, besluit Ralph dat hij er helemaal genoeg van heeft de slechterik te zijn. Hij neemt het heft in zijn eigen grote handen en gaat op een groot game-avontuur dwars door alle gamewerelden heen om te laten zien wat je echt nodig hebt om de held te kunnen zijn.

TRAILER
Bekijk hieronder de Nederlands ondertitelde trailer van Wreck-It Ralph:

WAARDERING & BOX OFFICE
Wreck-It Ralph werd voor één Oscar genomineerd en won onder meer de Annie Award, de Producers Guild of America Award en de Nickelodeon Kids Choice Award voor "Beste Animatiefilm". Op Rotten Tomatoes krijgt Wreck-It Ralph een prima 86%. De IMDb noteert tevens een goede 7,9 bij ruim 95 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de animatiefilm met een toch iets magere 6,8 (Stem zelf!). FT recensent Lieuwe van Albada gaf 4,5 ster naar aanleiding van zijn recensie.
Een reactie van FT bezoeker EdwardSissyhands: Fantastisch leuke film. Op 1 of andere manier kwam het kind in mij weer te voorschijn (28 jaar nu), dus deze animatie film heeft voor mij het hart op de goede plek! ...
Het productiebudget van Wreck-It Ralph bedroeg circa $186 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende Rich Moore's eerste bioscoopfilm circa $49,0 miljoen en eindigde op een nette $189,3 miljoen. Wereldwijd kwam de teller op een prima $471,0 miljoen. De bioscoopopbrengst in Nederland kwam tot zo'n $3,1 miljoen.

BLU-RAY
We bekijken de dubbel disc 2D+3D Blu-Ray uitgave van Wreck-It Ralph. Het recensie-exemplaar is gelijk aan het winkelexemplaar en de schijf zit verpakt in een standaard Blu-Ray keepcase met daaromheen een vergelijkbare sleeve. De vormgeving van de cover van deze Blu-Ray uitgave komt grotendeels overeen met een reeks filmposters waarop de verschillende personages terugkeren. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Paperman - Short Film | Bit by Bit: The Worlds of Wreck-It Ralph| Deleted & Alternate Scenes | Video Game Commercials
Deze Blu-Ray uitgave van Wreck-It Ralph bevat een zo'n 30 minuten aan extra's. Naast de korte Disney film Paperman, die in de bioscoop voorafgaand aan de hoofdfilm draaide, zijn er een aantal alleraardigste extra's toegevoegd. Fraai is de making-of docu "Bit by Bit: The Worlds of Wreck-It Ralph", die de fan zeker niet mag missen. Aansluitend is het aan te raden om de vier "Deleted & Alternate Scenes" aan te zetten. Het zijn er niet veel, maar het commentaar van regisseur Moore voegt er veel aan toe. Als laatste zijn ook de vier promotionele "Video Game Commercials" grappig om (terug) te zien. Leuke extra's! Helaas staat op de hoes aangegeven dat ook de docu "Disney Intermission: The Gamer's Guide to Wreck-It Ralph" is toegevoegd. Helaas is deze niet terug te vinden.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Zoals bij bijna elke animatiefilm van Walt Disney kan niet anders gezegd worden dat het er weer briljant uitziet. Uiteraard werkt op sommige momenten ook de keuze van de filmmakers mee, aangezien er soms van een eenvoudig ogend "8-bit omgeving" wordt overgegaan naar de voortreffelijke CG beelden met een voortreffelijke scherpte en fantastische kleuren. Net zoals bij zoveel animatiefilms is ook de 3D versie een van de betere 3D schijven die er in het schap ligt. Door de digitale animaties kan het 3D effect namelijk optimaal worden benut. Dit is dan ook te zien in de 3D uitvoering van Wreck-It Ralph, waarin speels wordt omgegaan met de dieptewerking. De DTS-HD 5.1 track steekt prima in elkaar, aangezien er volop surround-effecten zijn. Ook op dit punt een klasse schijf.

CONCLUSIE
Met Wreck-It Ralph laat zien dat Walt Disney Animation Studios meer in huis heeft dan de typische Disney sprookjes waarmee de studio veruit het meeste succes heeft gescoord. Wreck-It Ralph is ook zeker een van de leukste animatiefilms van afgelopen jaar. Ondanks dat Disney nooit zo'n enorme voorstander is van bioscoopsequels op hun "animated classics", lijkt een tweede Wreck-It Ralph wel kansrijk, aangezien de gamewereld nog makkelijk veel verder uitgediept kan worden. Overigens kan dit nog wel een tijdje duren. De pijlen zijn eerst gericht op het sprookje Frozen (11 december 2013) en de Disney/Marvel superhelden animatiefilm Big Hero 6 (2014).
Deze Blu-Ray uitgave van Wreck-It Ralph is tot op heden duidelijk een van de betere schijven van 2013. Beeld en geluid zijn super en Disney levert een aantal vermakelijke extra's mee.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze 1 disc 3D Blu-Ray uitgave van Wreck-It Ralph zijn er een 1 disc Blu-Ray en een 1 disc Dvd verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de ditributeur Walt Disney Studios Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair