Blu-ray

Blu-Ray Review: The Impossible

De wereldschokkende tsunami op een fraaie wijze en redelijk intiem in beeld gebracht door de Spaanse regisseur Juan Antonio Bayona.

door Bram de Groot op 20.05.2013 om 13:08 in Blu-ray


Regie: Juan Antonio Bayona | Cast: Naomi Watts (Maria), Ewan McGregor (Henry), Tom Holland (Lucas), Samuel Joslin (Thomas), Oaklee Pendergast (Simon), e.a. | Speelduur: 115 minuten | Jaar: 2012 | Bioscooprelease: 17 januari 2013 | Retail release: 24 april 2013 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35 : 1) | Geluid: Engels, Frans 5.1 DTS-HD MA | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans | Aantal Discs 1 x Blu-Ray, 1 x Dvd | Distributeur: Belga Home Video | EAN: 5412370832290 | FilmTotaal Recensie

In het drama Hereafter (2010) van regisseur Clint Eastwood en met acteur Matt Damon kwam de allesverwoestende tsunami, die in 2004 de wereld deed schokken, al duidelijk in beeld. In de film The Impossible staat de natuurramp helemaal centraal. Spaanse filmmakers grepen de waargebeurde verhaal van het Spaanse gezin Belon aan om de medemens te laten zien wat voor een impact de tsunami heeft gehad op een enkel gezin, het in chaos belande Thailand en in zekere zin ook de rest van de wereld. Met prima vertolkingen van Naomi Watts, die later voor haar rol voor een Oscar werd genomineerd, en Ewan McGregor wist regisseur Juan Antonio Bayona (El Orfanato, 2007) vooral het thuisland Spanje in ontroering te brengen, aangezien het daar ruim $50 miljoen wist te verzamelen. Ook in andere landen werd het overwegend positief ontvangen en trok het drama flink wat bekijks. Onlangs bracht Belga Home Video Lo imposible uit op een nette Blu-Ray uitgave.

SYNOPSIS
In The Impossible gaan Maria, Henry en hun drie zoons in de winter op vakantie en zoeken het mooie weer op in Thailand. Maar op de morgen van 26 december, wanneer de familie rustig bij het zwembad zit, zien ze een grote zwarte vloedgolf hun kant op komen. Ze worden getroffen door een tsunami. Maria komt na een hevige klap weer boven water, maar weet zeker dat haar familie het niet gered heeft. Dan ziet ze haar oudste zoon Lucas verderop in het water.

TRAILER
Bekijk hieronder de Nederlands ondertitelde trailer van The Impossible:

WAARDERING & BOX OFFICE
Het drama kreeg een Oscar- en een Golden Globe nominatie voor de hoofdrol van actrice Naomi Watts. Tijdens de Goya Awards - de Spaanse Oscars - won het vijf van de veertien prijzen waarvoor het genomineerd was. Op Rotten Tomatoes krijgt The Impossible een nette 81%. De IMDb noteert een prima 7,6 bij ruim 64 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen het drama met een 7,4 (Stem zelf!). FT recensent Jelle Fastenau gaf 3,5 ster naar aanleiding van zijn recensie.
Een reactie van FT bezoeker Banned: ...Los van een aantal clichés en het misschien iets te positieve einde weet The Impossible zeker een goed beeld te brengen van de Tsunami uit 2004 en de gevolgen daarvan. Goed geacteerd en zeker geen verkeerde regie. Een fenomenale topper is het niet geworden maar The Impossible is wel een kijkbeurt waard. Het is natuurlijk wel de vraag of het niet respectvoller was geweest om een verhaal te brengen van de lokale mens daar...
Het productiebudget van The Impossible bedroeg circa $45 miljoen. In het eerste beperkte weekend in de States verdiende J.A. Bayona's tweede bioscoopfilm circa $143.818 en kwam na 17 weken - en ondanks dat het nooit landelijk heeft gedraaid - uit op een prima $19,0 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een indrukwekkende $172,5 miljoen. Vooral in "thuisland" Spanje draaide de film goed, aangezien het daar $54,5 miljoen noteerde. Ook in landen als Mexico ($11,1 miljoen) en Groot Britannie ($20,7 miljoen) scoorde het drama er goed. De bioscoopopbrengst in Nederland kwam tot zo'n $1,7 miljoen.

BLU-RAY
We bekijken de 2 disc Blu-Ray+Dvd uitgave van The Impossible. Het recensie-exemplaar zit verpakt in een standaard Blu-Ray keepcase, met daaromheen een vergelijkbare sleeve. De vormgeving van de cover van deze Blu-Ray uitgave komt overeen met de stijl van de vele eerdere filmposters. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).EXTRA'S
Audiocommentaar | Verwijderde scènes | Realizing The Impossible | Casting The Impossible | Trailer
Deze Blu-Ray uitgave van The Impossible bevat een klein half uur aan extra's, exclusief het audiocommentaar van regisseur J.A. Bayona, scènarist Sergio G. Sánchez en producent Belén Atienza en María Belón. Voor wie van de hoofdfilm heeft genoten is het aan te raden om alle extra's even te bekijken. Naast vijf redelijke deleted scenes zijn er ook twee korte maar fraaie docu's terug te vinden met "Realizing The Impossible" en "Casting The Impossible". Vooral de eerste is een must-see aangezien het inzoomt op de effecten die benodigd waren om de allesverwoestende tsunami na te maken. Opvallend is ook dat er veel shots ook zonder CGI zijn gemaakt. Korte, maar prima extra's!

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Met de beeldkwaliteit zit het overwegend goed. Hier en daar lijkt het beeld niet zo scherp als de grote Hollywood blockbusters. Ondanks dat er voldoende CGI zijn gebruikt, vallen deze slechts beperkt op en dat valt de filmmakers te prijzen. Het geluid is ook goed. Zeker in de Tsunami scene kan het volume omhoog, daarna moet de film het vooral hebben van de dialoog, al is er dan ook voldoende ruimte voor omgevingsgeluiden. Ook op dit punt een prima schijf.

CONCLUSIE
Met The Impossible wordt een fraaie en ontroerende blik gegeven op de gevolgen van de verschrikkelijke natuurramp die zich eind 2004 voltrok. Ondanks dat de film vanuit een kleine invalshoek - en vooral richting het einde een beetje klef - wordt belicht, is duidelijk te zien welke chaos de tsunami achterliet. Regisseur Juan Antonio Bayona brengt het allemaal keurig in beeld en Naomi Watts zette net als de rest van de cast een prima rol neer. Na de prima horrorfilm El orfanato / The Orphanage (2007) en dus deze Lo imposible / The Impossible werkt Bayona naar het schijnt aan een Engelstalige sci-fi film.
Deze Blu-Ray uitgave van The Impossible is een prima uitgave van een opvallende film. Zowel het beeld en geluid als de extra's zijn goed. Vooral de korte docu "Realizing The Impossible" is een aanrader. De extra Dvd is voor je schoonouders of voor op de slaapkamer.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray + Dvd uitgave van The Impossible is er een 1 disc Dvd uitgave verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de distributeur Belga Home Video voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

NieuwsFilm

meest populair