Blu-ray

Blu-Ray Review: Silver Linings Playbook

David O. Russell pakt uit met zijn aangename dramedy, waar "Hollywood" er wel meer van mag maken.

door Bram de Groot op 10.07.2013 om 10:33 in Blu-ray


Regie: David O. Russell | Cast: Bradley Cooper (Pat), Jennifer Lawrence (Tiffany), Robert De Niro (Pat Sr.), Jacki Weaver (Dolores), Chris Tucker (Danny), Anupam Kher (Dr. Cliff Patel), Julia Stiles (Veronica), John Ortiz (Ronnie), e.a. | Speelduur: 122 minuten | Jaar: 2012 | Bioscooprelease: 28 februari 2013 | Retail release: 24 juni 2013 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35 : 1) | Geluid: Engels, Frans DTS-HD MA 5.1 | Ondertitels: Nederlands, Frans | Aantal Discs 1 x Blu-Ray | Distributeur: A-Film | EAN: 8716777947418 | FilmTotaal.nl recensie

Regisseur David O. Russell wist sinds zijn debuut met de film Spanking the Monkey (1994) geruime tijd geen enorme indruk te maken. Zijn bekendste film tot 2010 was waarschijnlijk de actiefilm Three Kings, waarvoor hij samenwerkte met sterren als George Clooney en Mark Wahlberg. Na een flinke break wist O. Russell zich eindelijk in de kijker te spelen middels het drama The Fighter (2010). Naast een prima box office score, verzilverde het twee van de zeven Oscarnominaties, voor de rollen van Christian Bale en Melissa Leo. Na dit succes stapte de regisseur gelijk weer achter de camera en koos voor de dramedy Silver Linings Playbook, een verfilming van een gelijknamig boek van Matthew Quick. Wederom werd het een doorslaand succes door wereldwijd $236,4 miljoen te noteren en vele filmprijzen in de wacht te slepen. Van de acht Oscarnominaties verzilverde de film er maar één, namelijk die voor de hoofdrol van Jennifer Lawrence. Het aangename Silver Linings Playbook verscheen eind juni op Blu-Ray en Dvd.

SYNOPSIS
In Silver Linings Playbook is Pat Solatano (Cooper) door de jaren heen alles verloren: zijn huis, zijn baan en zijn vrouw. Na 8 maanden in een psychiatrische instelling gezeten te hebben, trekt hij weer in bij zijn ouders. Pat is vastberaden om zijn leven weer op de rails te krijgen door positief te blijven en zijn vrouw terug te winnen. Het enige wat zijn ouders voor hem willen is dat Pat weer met beide benen op de grond komt te staan en dat hij hun voorliefde voor de Philadelphia Eagles deelt. Als Pat de mysterieuze Tiffany (Lawrence) ontmoet, een meisje met haar eigen problemen en verleden, wordt het leven van Pat over hoop gegooid. Tiffany stelt voor om Pat te helpen zijn vrouw terug te krijgen, maar alleen als hij iets belangrijks voor haar doet. Die afspraak heeft vergaande gevolgen.

TRAILER
Bekijk hieronder de Nederlands ondertitelde trailer van Silver Linings Playbook:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes is Silver Linings Playbook flink "fresh" met 92%. De IMDb noteert een prima 7,9 bij ruim 229 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de dramedy met een 7,6 (Stem zelf!). FT recensent Yara Plasman gaf 3,5 ster naar aanleiding van haar recensie.
De reactie van FT bezoeker Jonathancrane: ...Het is na mijn mening de beste romantische komedie/drama sinds 500 Days of Summer, met elke acteurs (zelfs Chris Tucker) die een uitstekende prestatie aflevert...
Het productiebudget van Silver Linings Playbook bedroeg circa $21 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende David O. Russells zesde bioscoopfilm circa $4,0 miljoen en eindigde op een keurige $132,1 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een prima $236,4 miljoen. De bioscoopopbrengst in Nederland kwam tot zo'n $1,6 miljoen.

BLU-RAY
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van Silver Linings Playbook. Het recensie-exemplaar zit verpakt in een standaard Blu-Ray keepcase. De vormgeving van de cover van deze Blu-Ray uitgave is vergelijkbaar met de Britse quadposter. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).EXTRA'S
Trailer | The Movie That Became A Movement | Deleted Scenes | Q&A Highlights | Learn to Dance | Dance Rehearsal | Going Steadicam
Deze Blu-Ray uitgave van Silver Linings Playbook bevat een kleine twee uur aan extra's. Het merendeel van de tijd wordt ingenomen door de lange extra's "The Movie That Became A Movement", een brede en wat serieuzere blik op de mentale problemen van mensen dat in de film wordt behandeld, een wat lange reeks aan redelijk aardige "Q&A's" en een half uur aan verwijderde scenes, waaronder een alternatief einde. Deze laatste mag zeker even bekeken worden, altijd leuk natuurlijk. In de extra "Learn to Dance" wordt er door een choreograaf stilgestaan bij de dans die een belangrijke rol speelt in het drama.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Uiteraard is Silver Linings Playbook niet bepaald het promotiemateriaal dat je voor High Definition in zou zetten, maar wederom stelt een Blu-Ray uitgave van A-Film niet teleur. Het beeld is namelijk goed scherp en de kleuren pakken prima uit. Als je het uiterste uit je boxen wilt halen, dan zit je met deze film - waarin uiteraard wel geregeld nette en dus niet storende surround effects te horen zijn - niet helemaal goed. De dramedy is namelijk vooral gericht op dialoog en zo nu en dan is er ruimte voor muziek.

CONCLUSIE
Regisseur David O. Russell heeft duidelijk zijn drive gevonden. Na het nette The Fighter is Silver Linings Playbook een aangename verrassing tussen de veelal een stuk magerdere genrefilms die doorgaans verschijnen. Wederom blijkt dat O. Russell het beste in zijn cast naar bovenhaalt, aangezien de hoodrolspelers opvallend veel filmprijzen in de wacht wisten te slepen. De regisseur houdt zich ondertussen bezig met de thriller American Hustle, met wederom Jennifer Lawrence, Bradley Cooper, Christian Bale, Amy Adams en Robert De Niro. Hij werkte al eerder met hen samen aan een van zijn laatste twee films. Na American Hustle, die eind dit jaar verschijnt, staat het lang vertraagde Nailed met Jake Gyllenhaal en Jessica Biel op het programma.
Deze Blu-Ray van Silver Linings Playbook is nette uitgave van A-Film, die zowel een prima beeld- als geluidskwaliteit laat zien. Ook de vele extra's zijn erg fraai.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze 1 disc Blu-Ray uitgave van Silver Linings Playbook is er een 1 disc Dvd uitgave verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de distributeur A-Film voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

2 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

JamesBond

Avatar

Fantastische film! T+)

YadMedia

Avatar

Fenomenale Lawrence, een iets overactetende De Niro en een film die heel lekker weg kijkt.

NieuwsFilm

meest populair