Algemeen

John Williams componeert muziek nieuwe 'Star Wars' trilogie

Wederom keert een bekend gezicht van de franchise terug.

door Jim Pedd op 28.07.2013 om 13:00 in Algemeen
LucasFilm heeft bekend gemaakt dat John Williams, de componist die de muziek van alle zes de films in de Star Wars saga, terugkeert om ook de muziek van Star Wars: Episode VII te maken. Dit kondigde Kathleen Kennedy gisteren aan tijdens de Star Wars Celebration Europe.

”Ik heb afgelopen vrijdag met iemand ontbeten die erg belangrijk is voor de Star Wars familie,” vertelde ze. ”En hij heeft getekend om de komende drie films mee te werken, en het is mr. John Williams!”

Het nieuws dat Williams mee zou werken aan de film is niet verrassend, hoewel het voor het eerst in lange tijd is dat regisseur J.J. Abrams componist Michael Giacchino niet heeft aangetrokken voor een van zijn films. Het zal waarschijnlijk hebben gelegen aan de iconische Imperial March of gewoon het themesong van de franchise, die Williams gecomponeerd heeft. Deze zijn zo bekend, dat het vreemd zou zijn om iemand anders aan te trekken.

”Ik kijk ernaar uit om weer naar een melkwegstelsel ver, ver weg te gaan,” vertelde Williams in een video die te zien was. ”Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik er weggegaan was. Ik hoop dat ik iets bij kan dragen aan de nieuwe films dat jullie aandacht waard is.”

Williams gaat al zes decennia mee in de filmwereld en heeft zes Oscars gewonnen voor zijn filmmuziek. Bekijk hieronder de video die vertoond werd tijdens de Celebration, waarin Williams vertelt over zijn ervaringen met Star Wars.


19 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Angelater

Avatar

Ben niet een groot fan van John Williams (al erken ik dat de man mooie en legendarische thema's heeft geschreven), maar dit is toch wel positief nieuws. Behouden ze toch het juiste geviel in de muziek. Anders werd het waarschijnlijk die Michael Giacchino, als ik dat goed schrijf.

Thiver

Avatar

Michael Giacchino zal over twintig jaar waarschijnlijk dezelfde status hebben als John Williams nu, maar zolang die laatste nog steeds werkzaam is hoeft ie nog niet te worden ingeruild. Williams' muziek was immers het beste wat de prequels hebben voortgebracht. Vooral Across the Stars is een prachtig thema.

Banned

Avatar

Dan mag ie tegen dat de laatste film uitkomt nog niet dood gevallen zijn... denk ik dan. Leuk voor de fans en knap van die man om op die leeftijd nog soundtracks te kunnen maken. Maar vraag me af een andere componist geen betere optie is. Toch leverde hij de laatste tijd weer pracht soundtracks af.

Thiver

Avatar

Banned "Dan mag ie tegen dat de laatste film uitkomt nog niet dood gevallen zijn... denk ik dan. Leuk voor de fans en knap van die man om op die leeftijd nog soundtracks te kunnen maken."

Ach, hij is nog altijd vier jaar jonger dan Ennio Morricone, die op zijn 84e nog bijzonder productief is.

jaime91

Avatar

Thiver "Michael Giacchino zal over twintig jaar waarschijnlijk dezelfde status hebben als John Williams nu, maar zolang die laatste nog steeds werkzaam is hoeft ie nog niet te worden ingeruild. Williams' muziek was immers het beste wat de prequels hebben voortgebracht. Vooral Across the Stars is een prachtig thema."

Ik moet je eerlijk bekennen dat ik Michael Giacchino even moest opzoeken maar je hebt volkomen gelijk. Toen ik MI:3 voor het eerst in de bios zag viel me die 'Ethan And Julia' track al meteen op. Prachtig werk!


En ja zoals je ook al zegt, Williams kan het nog steeds en hij hoort gewoon bij Star Wars.

FilmMaster

Avatar

Gelukkig maar. Top! Dan is het mooi in lijn met de rest van de serie.

Muufley

Avatar

Thiver "Michael Giacchino zal over twintig jaar waarschijnlijk dezelfde status hebben als John Williams nu, maar zolang die laatste nog steeds werkzaam is hoeft ie nog niet te worden ingeruild. Williams' muziek was immers het beste wat de prequels hebben voortgebracht. Vooral Across the Stars is een prachtig thema."


Twijfelachtig, Williams onderscheid zich door het feit dat ie erg memorabele thema's (Superman, Star Wars, Indiana Jones, ET, Jaws,Jurassic Park,...) schreef die iedereen herkent, zelfs niet-filmliefhebbers. Ik ken maar weinig memorabele soundtrack thema's van Giacchino, laat staan dat iemand die niet een filmliefhebber is enige notie heeft van zijn muziek. Indien jij denkt dat iemand zoals Giacchino even groot als Williams zal worden dan kan je evengoed anderen van dezelfde filmmuziek generatie erbij nemen zoals Powell, Mansell, Marianelli, HG Williams, Beltrami,... . De enige componist die op lange termijn (misschien) eenzelfde status kan halen is eventueel Zimmer maar ook hij is nog niet 30 jaar actief op de filmmuziek scene en kwam pas wat op de radar eind jaren 80-begin jaren 90 met Black Rain, Backdraft, Days of Thunder en Rain Man en pas vanaf midden jaren 90 werd ie groot door The Rock en Crimson Tide. Dus zelfs Zimmer is peanuts in vergelijk met Williams. Dus vergeef mij dat ik vind dat je voorbeeld van Giacchino redelijk belachelijk overkomt.

FilmMaster

Avatar

John is bv. Net zo iconisch als hans zimmer. Beide steengoed in het maken van theme muziek.

hania99

Avatar

Liever deze John Willams dan onze Nederlandse versie.

jaime91

Avatar

hania99 "Liever deze John Willams dan onze Nederlandse versie."

Muufley

Avatar

FilmMaster "John is bv. Net zo iconisch als hans zimmer. Beide steengoed in het maken van theme muziek."


Als je dan toch een vergelijk maakt, spreek dan eerder van "Hans Zimmer is net zo iconisch als John". Zimmer is vooral goed in het opbouwen van synth gebasseerde actiecues terwijl Williams veel eerder grootse orchestrale thema werk aflevert. Voordeel van Williams is dat zijn filmscores veel tijdlozer zijn omdat ze gegrond zijn in klassieke instrumentatie. Bij Zimmer is dat al veel minder omdat ie zo zwaar steunt op synth-werk, als je zijn oudere filmscores opzet uit de jaren 80 dan merk je dat wel. Trouwens Zimmer is absoluut niet even "iconisch" (wat een idioot woord) als Williams. Williams wordt in één adem genoemd met dé grote filmcomponisten zoals Waxman, Steiner, Korngold, Bernstein, Mancini, A. Newman, Barry, Herrmann, Goldsmith,... .

KeesjeNL

Avatar

Eens met Muufley, Zimmer moet nog minimaal 2 decennia blijven meedraaien om bij "de groten" te horen. Desalniettemin heb ik het idee dat Williams al jaren op zijn retour is, en niet zoveel meer levert de laatste 20 jaar.

johnwayne

Avatar

KeesjeNL "Eens met Muufley, Zimmer moet nog minimaal 2 decennia blijven meedraaien om bij "de groten" te horen. Desalniettemin heb ik het idee dat Williams al jaren op zijn retour is, en niet zoveel meer levert de laatste 20 jaar."


Je hebt gelijk, hij kreeg in de laatste 20 jaar maar 16 Oscarnominaties (hij was enkele keren z'n eigen concurrent). Hij won voor Schindler's List, maar was niet genomineerd voor Jurrasic Park. De laatste nominatie was voor de soundtrack van Lincoln...ja deze man is echt op z'n retour.

John Williams is gewoonweg de beste componist voor filmmuziek van de laatste 40 jaar. Er is geen enkele componist die hem kan evenaren, zelfs niet Morricone.

KeesjeNL

Avatar

johnwayne "Je hebt gelijk, hij kreeg in de laatste 20 jaar maar 16 Oscarnominaties (hij was enkele keren z'n eigen concurrent). Hij won voor Schindler's List, maar was niet genomineerd voor Jurrasic Park. De laatste nominatie was voor de soundtrack van Lincoln..."
Je noemt 2 films op die ouder zijn dan -of precies- 20 jaar (zeer goede soundtracks van Jurassic Park en Schindler's list overigensSmiley face), daarna heeft hij naar mijn mening niet veel memorabels gepresteerd. Lincoln heb ik nog niet beluistert, mede omdat ik de film nog niet heb gezien.

johnwayne

Avatar

KeesjeNL "Je noemt 2 films op die ouder zijn dan -of precies- 20 jaar (zeer goede soundtracks van Jurassic Park en Schindler's list overigensSmiley face), daarna heeft hij naar mijn mening niet veel memorabels gepresteerd. Lincoln heb ik nog niet beluistert, mede omdat ik de film nog niet heb gezien."Wel goed lezen, hij heeft na Schindler's List nog een vracht aan nominaties binnengehaald. Om maar enkele titels van films waarvoor hij de muziek gedaan heeft te noemen: Harry Potter, Catch Me If you Can, de 2e Star Wars Trilogie, War Horse, Munich, Tintin, enz, enz. Zitten toch echt wel enkele knappe composities tussen.

WoUtoMatiC

Avatar

De score is ongeveer het enige goede dat uit de prequals is gekomen. Dus; GOED NIEUWS!

Frank2260

Avatar

Nu ik weet dat john Williams de muziek gaat doen hoef ik me over de muziek geen zorgen te maken.

nieuwslaatste nieuws

meest populair