Hollywood maakt film over klokkenluider Bradley Manning

Hij gaat mogelijk 144 jaar de cel in voor het lekken van geheimen aan WikiLeaks.

Het komt niet bepaald als een verrassing: Hollywood werkt aan een film over WikiLeaks klokkenluider Bradley Manning. Hij werd gisteren schuldig bevonden aan het lekken van staatsgeheimen en nog een aantal andere aanklachten. Daardoor staat hem een gevangenisstraf van mogelijk 144 jaar te wachten.

De Oscar-winnende documentairemaker Alex Gibney en producent Marc Shmuger, die eerder We Steal Secrets: The Story of WikiLeaks maakten, kochten vorig jaar de rechten op Denver Nicks boek Private: Bradley Manning, WikiLeaks, and the Biggest Exposure of Official Secrets in American History. Op dit moment zoeken de twee schrijvers om het scenario te verzorgen.

”Het verhaal van Bradley Manning is een van de belangrijkste verhalen van het afgelopen decennium,” vertelde de auteur van het boek, Denver Nicks. ”Op veel manieren is het verhaal van Bradley Manning ook het verhaal van de Verenigde Staten na 9/11.”

Dit is overigens lang niet het enige project dat over WikiLeaks en zijn klokkenluiders gaat. Binnenkort draait The Fifth Estate in de bioscopen, met Benedict Cumberbatch als Julian Assange, en recentelijk kochten Mark Boal en Megan Ellison de rechten op een artikel over WikiLeaks.

Update: Manning heeft 136 jaar cel gekregen. Lees hier, bij de Volkskrant, een overzicht van de documenten die Manning allemaal gelekt heeft.



NieuwsFilm

meest populair