Blu-Ray Review: Jack the Giant Slayer (3D)

Bryan Singers visuele en eigenlijk ook prima vermakelijke sprookjesfilm.


Regie: Bryan Singer | Cast: Nicholas Hoult (Jack), Eleanor Tomlinson (Isabelle), Ewan McGregor (Elmont), Stanley Tucci (Roderick), Ian McShane (Koning Brahmwell), Bill Nighy (Fallon, stem), e.a. | Speelduur: 114 minuten | Jaar: 2013 | Bioscooprelease: 21 maart 2013 | Retail release: 31 juli 2013 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.4 : 1) | Geluid: Engels DTS-HD MA 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans | Aantal Discs 1 x 3D Blu-Ray, 1 x Blu-Ray | Distributeur: Warner Home Video EAN: 5051888091883 | FilmTotaal.nl recensie

Sprookjesfilms zijn helemaal hip in Hollywood. Titels als Alice in Wonderland (2010), Snow White and the Huntsman (2012) en Hansel & Gretel: Witch Hunters (2013) bewezen dat het publiek de films in grote aantallen bezoeken. Een van de minder goed ontvangen titels in het sprookjesgenre was Bryan Singers Jack the Giant Slayer, gebaseerd op de sprookjes Jack the Giant Killer en Jack and the Beanstalk. De $200 miljoen kostende film had een moeizame start, aangezien het een paar maanden voor de release met bijna een jaar werd uitgesteld. Niet veel later werd ook de oorspronkelijke titel Jack the Giant Killer aangepast. Ondanks een aantal grote namen, zoals Nicholas Hoult, Ewan McGregor en Stanley Tucci, en prachtige visuele effecten, kreeg het eerder dit jaar geen voet aan de grond bij de filmliefhebbers, die het visuele spektakel uiteindelijk nog wel flink beter beoordeelden dan de doorgewinterde critici. De meningen van filmjournalisten liepen namelijk erg uiteen over Singers nieuwste film. Het resultaat van nog geen $200 miljoen heeft de ambities voor een sequel ver achterin de ijskast laten zetten. De 3D Blu-Ray ligt sinds kort in het schap.

SYNOPSIS
In Jack the Giant Slayer opent een jonge boerenknecht een poort tussen onze wereld en die van een angstaanjagend ras van reuzen. Als de reuzen weer voor het eerst in deze eeuw worden losgelaten op Aarde streven ze er naar om het land terug te winnen wat ze ooit hebben verloren. Jack probeert hier met gevaar voor eigen leven een stokje voor te steken.

TRAILER
Bekijk hieronder de Nederlands ondertitelde trailer van Jack the Giant Slayer:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes is Jack the Giant Slayer net aan "Rotten" met 52%. De IMDb noteert een hogere 6,3 bij ruim 47 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen het sprookje met een nog hogere 6,6 (Stem zelf). FT recensent Arjan Welles gaf 2 sterren naar aanleiding van zijn recensie.
Een reactie van FilmTotaal bezoeker Glennekeeeee: ...Schitterende beelden, goede effecten ... en solide acteerprestaties zorgen voor een goede blockbuster. Nu ik hem bekeken heb vind ik het langs een kant ook spijtig dat hij zo geflopt is. Het einde is spectaculair maar had misschien nog een tikkeltje epischer gemogen. Uiteraard zit het verhaal vol met wat clichés en je ziet wel enkele dingen aankomen maar langs de andere kant proberen ze daarnaast toch nog wat te verrassen in het verhaal....
Het productiebudget van Jack the Giant Slayer bedroeg circa $195 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende Bryan Singers achtste bioscoopfilm circa $27,2 miljoen en eindigde op een uiterst magere $65,2 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een betere, maar nog steeds teleurstellende $197,7 miljoen. De opbrengst in de Nederland kwam uit op een kleine $1,0 miljoen.

BLU-RAY
We bekijken de dubbel disc 3D Blu-Ray + Blu-Ray uitgave van Jack the Giant Slayer. Het recensie-exemplaar zit verpakt in een standaard Blu-Ray keepcase met daaromheen een vergelijkbare sleeve, waarvan de afbeelding een daadwerkelijk erg fraaie Lenticular 3D hologram is. De vormgeving van de cover van deze Blu-Ray uitgave is gebaseerd de herkenbare reeks filmposters. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Become a Giant Slayer | Deleted Scenes | Gag Reel
Deze Blu-Ray uitgave van Jack the Giant Slayer bevat zo'n 10 minuten aan extra's, exclusief de interactieve extra Become a Giant Slayer. Vooral deze laatste extra is aardig gedaan, aangezien aanvullende extra's - met een speelduur van zo'n 40 minuten - via een bonestaak-spel geraadpleegd kunnen worden. Ondanks dat dit erg leuk overkomt, is het natuurlijk redelijk raar dat je featurettes alleen kan bekijken als je niet faalt bij een bepaald spel. De enige extra's die je daadwerkelijk gewoon kan aan zetten, zijn vijf "verwijderde scenes", die al werden verwijderd voordat de visuele effecten afgerond konden worden, en een niet enorm lachwekkende gag reel van drie minuten.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ | 3D-versie beken op een ander systeem
Zoals in de inleiding aangegeven, zijn de CGI in Jack the Giant Slayer van de bovenste plank. Ook in High Definition zien de VFX er prima uit, aangezien veel van de reuzen heel natuurlijk ogen. Samen met het scherpe en gedetailleerde beeld, is dit wederom een prima Blu-Ray uitgave. De 3D versie is vooral te behappen tijdens de vele scenes met de reuzen. Vooral de CGI laat de 3D goed werken, ondanks dat Bryan Singer de film geheel liet schieten met 3D camera's. Het blijkt wederom dat 3D vooral wat toevoegt als er op een goede manier gebruik wordt gemaakt van CGI. Uiteraard barst deze blockbuster van de surround effects.

CONCLUSIE
Ondanks dat Jack the Giant Slayer niet een enorme hoogvlieger is, zal de gemiddelde blockbuster-liefhebber zich waarschijnlijk prima vermaken met Jack the Giant Slayer. De film van regisseur Bryan Singer zit namelijk prima in elkaar en heeft ook visueel genoeg in petto. Daarom is het ook enigszins jammer dat het te verwachten vervolg er nooit zal komen. Daarvoor was de bioscoopopbrengst te beperkt. Singer richt zich ondertussen op X-Men: Days of Future Past (2014)
Deze Blu-Ray uitgave van Jack the Giant Slayer valt meteen aan de buitenkant op met één van de fraaiste Lenticular 3D hologram sleeves ooit. De 3D versie is redelijk te doen, zeker als de reuzen in beeld komen. De extra's zijn helaas wat minder, ondanks de goede bedoelingen.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze 2 disc 3D Blu-Ray + Blu-Ray uitgave van Jack the Giant Slayer zijn er een 1 disc Blu-Ray en een 1 disc Dvd uitgave verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de distributeur Warner Home Video voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair