Fraai boek - The Art of Monsters University

Een fraai boek waaruit de hoeveelheid werk van Pixar aan een animatiefilm wel blijkt.

[/url]

Titel: The Art of Monsters University | Auteur: Karen Paik | Uitgever: Chronicle Books | Druk: 1 | Pagina’s: 167 | Release: juni 2013 | Uitvoering: Hardcover | ISBN: 978-1-4521-1207-7

In
Monsters University, de eerste prequel die Pixar ooit maakte, laat de beroemde animatiestudio ons weer onze favoriete monsters zien: Mike (Billy Chrystal) en Sulley (John Goodman). Ditmaal draait het erom hoe de vriendschap van de twee ontstond. Het boek The Art of Monsters University biedt ons een blik op het lange ontwikkelingsproces dat vooraf gaat aan het maken van een animatiefilm.

Gemiddeld wordt er, zoals Dan Scanlon ons vertelt in het voorwoord, zo’n vier tot vijf jaar aan een film van Pixar gewerkt. Het boek neemt ons mee op de lange reis die de animators daarbij afleggen. Daarbij ligt de focus niet alleen op concept art en andere animatievormen, maar ook op het proces dat erbij hoort.

Het boek vertelt het verhaal in semi-chronologische volgorde: zoals het verhaal van de film zich voortbeweegt. Het verhaal, en dus ook het boek, begint bij het moment waarop Mike geïnspireerd wordt om aan de slag te gaan in de Scare Factory. Dat is de plek waar monsters via een indrukwekkend deurennetwerk de slaapkamers van kleine kindjes bezoeken. Daar jagen ze de kindjes de stuipen op het lijf, om zo energie op te wekken voor de stad.

Waar de animatoren vooral moeite mee bleken te hebben, was de vraag: hoe ziet een jonge Mike eruit? Het personage is, zoals we weten, immers slechts een oogbol, en hoe maak je een oogbol dat er jonger uit ziet dan we gewend zijn? Hieronder op de afbeelding zien we een voorbeeld van hoe Mike langzaam een volwassen monster wordt.



Vervolgens laat het hoofdstuk University ons naast Mike ook een aantal andere personages zien, zoals Sulley en de bekende slechterik Randall. Verder komen er nog wat docenten voorbij en enkele settings van de universiteit. Interessant daarbij is het proces achter het ontwerpen van de universiteit zelf. Moest deze klein of groot zijn? En moest het gebouw er angstaanjagend uitzien? In het volgende hoofdstuk, Greek Life, zijn ontwerpen van de verschillende monsters uit de studentenvereniging van Mike en Sulley te zien. De verschillende fasen van hun ontwerp komen hierin voorbij. Verder is er nog het hoofdstuk The Scare Games, waarin ons een aantal ontwerpen van de verschillende opdrachten in de Scare Games getoond worden. Dit gaat, overigens net als andere hoofdstukken, gepaard met een aantal storyboards, zoals hieronder te zien.



Het op één na laatste hoofdstuk, The Field Trip, is een leuke om te zien. Er worden namelijk verschillende ontwerpen getoond van de Scare Factory, waar Mike en Sully in Monsters Inc. werken. Zo zien we dat er is nagedacht over hoe deze er ‘vroeger’ uit gezien moest hebben. Tot slot is er nog Camp Teamwork, waarin we zien hoe de makers van de film hebben nagedacht over het zomerkamp, waar de film eindigt.

Al met al biedt The Art of Monsters University ons een brede blik op het ontwikkelingsproces van de film. We zien tekeningen in verschillende stadia voorbijkomen, zoals bijvoorbeeld het moment waarop de monsters nog simpele schetsen op papier zijn, naar het moment waarop ze in de computer gezet zijn. De hoeveelheid detail, en de tijd die in elk ontwerp gestoken wordt, zijn interessant om te zien. Dat verschillende medewerkers aan de film, zoals regisseur Dan Scanlon, daarnaast hun visie op de verschillende ontwikkelingsstadia laten zien maakt het nog meer de moeite waard.

Het boek is online te koop bij o.a. bol.com en Polare, en natuurlijk ook bij de betere boekhandels. Met dank aan Chronicle Books voor het recensie-exemplaar.

[url=http://cdn.filmtotaal.nl/images/newscontent/2ed248c.jpg]

NieuwsFilm

meest populair