Poll

POLL: Star Trek of Star Wars?

Wat is jouw favoriete sci-fi franchise?

door Bram de Groot op 08.09.2013 om 21:27 in Poll
De afgelopen maanden is Star Wars weer helemaal in het nieuws. Walt Disney zet namelijk fors in op de franchise, die zij verleden jaar in handen kreeg door LucasFilm te kopen voor een slordige $4,0 miljard. Gelijk kondigde de entertainmentgigant Star Wars: Episode VII aan voor 2015. Ook de sci-fi saga Star Trek is de laatste jaren flink in populariteit gegroeid. Dit is voornamelijk te danken aan de eerste twee "reboot-films", die geregisseerd werden door de toekomstige Star Wars: Episode VII-regisseur J.J. Abrams. De franchise viert het 50-jarige bestaan in 2016, het jaar waarin waarschijnlijk de derde Star Trek-rebootfilm verschijnt, al dan niet geregisseerd door Abrams.

Star Trek
Star Trek startte in 1966 met "The Original Series", die na drie seizoenen in 1969 tot een einde kwam, aangezien het niet gelijk een enorm succes was. De vele herhalingen in de jaren 70 zorgden echter voor een enorme bekendheid rond de serie met namen als William Shatner (James Tiberius Kirk) en Leonard Nimoy (Spock). Eind jaren 70 zou de nieuwe serie "Star Trek: Phase II" naar het kleine scherm gebeamd worden, maar door allerlei problemen werd het script van de pilotaflevering gebruikt voor Star Trek: The Motion Picture, de eerste Star Trek film die in 1979 verscheen. In 1973 en 1974 verschenen ook de animatieserie Star Trek: The Animated Series, die bestond uit 22 afleveringen. Voor de tekenfilmserie werkte de cast mee van "The Original Series". De filmserie met de oorspronkelijk cast kreeg vijf vervolgfilms. In 1987 verscheen de uiterst succesvolle tv-serie Star Trek: The Next Generation met onder meer Patrick Stewart (Jean-Luc Picard) en Jonathan Frakes (William T. Riker). De serie duurde tot 1994 en naast de serie verschenen er ook vier films met dezelfde cast, waarvan Star Trek: First Contact (1998) waarschijnlijk de bekendste is. Vervolgens verschenen ook de tv-series Deep Space Nine (1993-1999), Voyager (1995-2001) en Enterprise (2001-2005). In 2009 kwam J.J. Abrams reboot Star Trek uit, die dit jaar een vervolg kreeg met het succesvolle Star Trek Into Darkness. Naast de tv-series en films verschenen er ook vele boeken en spellen over de franchise. Ook de fans - oftewel "Trekkies" - weten zich vaak in de kijker te spelen.

Star Wars
De Star Wars-franchise zag het levenslicht in 1977. Filmmaker George Lucas regisseerde Star Wars: Episode IV: A New Hope en wist opzien te baren met de baanbrekende visual effects. In 1980 en 1983 volgden de sequels Episode V: The Empire Strikes Back en Episode VI: Return of the Jedi. Daarna werd de franchise verder uitgebouwd via vele spin-off films, (animatie)series, (strip)boeken en games. De verhalenlijnen die daarin worden verteld worden ook wel de "Star Wars Expanded Universe" genoemd. Tussen kreeg de originele trilogie een aantal re-releases. In 1999 verscheen het eerste deel uit de bekritiseerde "Prequel trilogy", waarvan met name het eerste deel Episode I: The Phantom Menace niet met open armen werd ontvangen door de critici en de Star Wars fanaten. Episode II: Attack of the Clones (2002) en Episode III : Revenge of the Sith (2005) sloten de reeks af. Daarna leek het er lange tijd op dat de oorspronkelijk geplande "Sequel trilogy" er nooit zou komen. Nadat Disney LucasFilm in oktober 2012 overnam werd bekend dat deze er vanaf 2015 wel gaat komen en dat er een reeks spin-off films moeten verschijnen.

Uiteraard volgt nu de onvermijdelijke vraag: Welke van deze twee geliefde sci-fi franchises draag jij het meest een warm hart toe?

Succes met de overwegingen en bedankt voor je stem!
survey service


47 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

benjamin

Avatar

Persoonlijk het liefst Firefly, maar als ik één van de twee moet kiezen ga ik voor Star Trek: niet dat ik alles daar geweldig vind, maar door de prequels is de helft van de films bij Star Wars te zwak.

Asperientje

Avatar

Inderdaad Firefly. Je was me voor man. Maar Firefly is mijn favoriet. Dus daarom geen van beide...

JamesBond

Avatar

Ik vind beide geweldig, maar mijn voorkeur gaat toch naar 'Star Trek' Smiley face

Asperientje

Avatar

movieboy "Guess what i choose for?

Hint below:

afbeelding"


Oeh, oeh , oeh. Star Trek!

Muufley

Avatar

Als je afgaat op wat de laatste 10-15 jaar geproduceerd werd dan is Star Trek beter. Star Wars heeft werkelijk enkel de originele films om op terug te vallen. Alle afgeleiden zijn bij Star Wars matig tot zelfs heel slecht zoals die twee Ewok films, de star wars christmas special, de prequels, Clone wars animatie serie,....

Bij Star Trek is het toch net iets beter op dat gebied met vooral Star Trek TNG en Deep Space Nine als topseries. De laatste twee films waren toppers en onder de oudere films kan je gerust Wrath of Kahn en First Contact als klassiekers en favorieten beschouwen.

Voorts wind ik de vergelijking niet echt opgaan. Star Trek in essentie is veel meer Science-Fiction terwijl Star Wars veel fantasie elementen bevat.

FilmMaster

Avatar

Ik kies zonder enige twijfel voor Star Wars.
Daar heb ik zulke goeie herrineringen aan. Prachtserie ook de prequels, jawel.

Vleeshaak

Avatar

De originele trilogie waren al niet heel erg goed, maar de prequels waren absoluut om te janken. Star Trek heeft 3 fantastische series, 2 goede en zelfs de animated series zijn best leuk. De films zijn wisselend qua niveau, maar zelfs de allerslechtste is nog een stuk beter om aan te zien dan elke film die Lucas heeft geregisseerd.

geertvdheide

Avatar

Ik stem op Mass Effect, tenzij er een ongeschreven regel is dat het om een filmuniversum moet gaan Smiley face

Tussen Star Trek en Star Wars is het lastig kiezen. Van Star Trek vind ik persoonlijk de reboot (sinds 2009) een stuk interessanter dan alles daarvoor, en in het geval van Star Wars staat de originele trilogie ver boven de prequeltrilogie. Toch kies ik dan voor Star Wars, vanwege de toffe wezens, omgevingen en concepten in deel 4-6. Karakters als Yoda en Darth Vader, de force, de dark side; het zijn zaken die bijblijven.

Pete_027

Avatar

De originele Star Wars trilogy! De prequels zijn slecht.
De reboot films van Star Trek zijn goed, originelen nog niet gezien.

YadMedia

Avatar

Mag ik ook beide NIKS AAN vinden.. Alsjeblieft zeg.

kefke96

Avatar

Ik heb van Star Trek enkel de film van 2009 zien, die ik geweldig vond, en wil zo snel mogelijk Into Darkness zien.

Aangezien ik voor de rest niets heb gezien van Star Trek, is het niet 100% eerlijk maar Star Wars zijn prachtige films, die ik enkele maanden voor de eerste keer heb gezien.

Star Wars van goed naar iets minder goed in mijn mening: 4,5,6,3,2,1

Teknootje

Avatar

Asperientje "Inderdaad Firefly. Je was me voor man. Maar Firefly is mijn favoriet. Dus daarom geen van beide..."


Same here, Firefly. Had een hele mooie universum kunnen worden. Whedon kennende.

Rorschach

Avatar

Battle Star Galactica. =P

Banned

Avatar

Star Trek... Star Wars is me te silly.

Vleeshaak

Avatar

Het "ik heb de één niet niet gezien, dus ik stem op de andere" gehalte viert zo te lezen weer hoogtij. Zo hebben zulke polls natuurlijk nooit zin.

jaime91

Avatar

Star Wars natuurlijk! Abrams heeft voor mij Star Trek op de kaart gezet maar toch gaat niets boven Star Wars. Star Wars zal voor altijd mijn favoriete SciFi Franchise blijven.

Peebo

Avatar

FIREFLY :D

Bluemeister

Avatar

De nieuwe Star Trek films zijn meer van het concept Star Wars. Vandaar dat de meeste Star Wars fans die eerst niks met Star Trek hadden nu Star Trek ook wat interessanter vinden. Ik ben zelf ook Star Wars fan! vind dat oude Star Trek echt mega saai, in de 2 nieuwe films zit tenminste nog wat spectaculaire actie. De oude trilogie van Star Wars was episch en heeft de totale filmwereld veranderd. Ik vond Revenge of the Sith ook een prima film. Maar Star Wars en Star Trek is zoveel meer dan alleen de films, het is voor sommigen echt een 'way of life'

Gigan72

Avatar

Star Wars all the way

Spider-fan

Avatar

Star Wars.

Maar eigenlijk hebben ze weinig met elkaar gemeen. Star Trek is meer echte sci-fi waarin het draait om ideeën, theorieën, nieuwe technologieën etc.
Star Wars is een soort western die in de ruimte speelt (de Mos Eisley Cantina scène in A New Hope is in feite een saloon-scène).

ValarMorghulis

Avatar

Star Wars is toch echt wel de film waar ik mee opgroeide... Star Trek vind ik vermakelijk maar komt absoluut niet in de buurt van Star Wars!

starbass

Avatar

Farscape is mijn favoriet :D

Ik mis eigenlijk de optie dat ik ze allebei wel leuk vind (behalve SW episode 1 en 2)

Muufley

Avatar

Bluemeister "De nieuwe Star Trek films zijn meer van het concept Star Wars."


O+, ja, daarom nemen ze zo veel elementen over van de oudere films (die waarschijnlijk voor niet Star Trek kenners gewoon over hun hoofd heengaan). De productie is anders en groter dan de oudere films (wat wil je, de laats met Tom Hardy als slechterik kwam uit in 2002). Maar er is nauwelijks een vergelijking met SW, niet met de oude en al helemaal niet met de prequels.
En wat exact is "het concept Star Wars"?
De laaste keer dat Star Wars nog iets te betekenen had was 30 jaar geleden, alles wat daarna kwam was regelrechte troep. En jij zit hier te lullen over "het concept Star Wars"?

Frietgedicht

Avatar

Wat is jouw favoriete SF franchise? Warhammer 40K natuurlijk....

Pete_027

Avatar

Wat is jouw favoriete sci-fi franchise?

- Alien films
- Terminator, behalve deel 4
- de Riddick trilogy
- Star Wars deel 4, 5 en 6. De prequels :N
- De Star Trek reboots tot nu toe. Originele Star Trek films nog nooit gezien.
- Serenity, gebasseerd op de serie FireFly als ik me niet vergis.
- The Matrix trilogy
- Predator 1 & 2
- Robocop 1 & 2
- Critters

pietje012

Avatar

Battlestar Galactica!!!

Asperientje

Avatar

Pete_027 "wat is jouw favoriete sci-fi franchise?

- Alien films
- Terminator, behalve deel 4
- de Riddick trilogy
- Star Wars deel 4, 5 en 6. De prequels :N
- De Star Trek reboots tot nu toe. Originele Star Trek films nog nooit gezien.
- Serenity, gebasseerd op de serie FireFly als ik me niet vergis.
- The Matrix trilogy
- Predator 1 & 2
- Robocop 1 & 2
- Critters"


Ze hadden meerdere opties moeten geven zoals jij al aangeeft. Dat wat jij opnoemt zijn allemaal geweldige series. Mij favoriete film uit dit rijtje is Robocop. Maar niet favoriete franchise omdat de films daarna niet zo goed waren, helaas. Aliens: briljant (behalve 4). Terminator, firefly. Noem maar op. Geweldig allemaal:D

SilentSimon

Avatar

pietje012 "Battlestar Galactica!!!"

KeesjeNL

Avatar

Leuk plaatje bij dit artikel, had het niet gelijk door:E!

Een poll over de beste sci-fi film zou makkelijker zijn, dan zou ik sowieso niet op Star Trek/Wars stemmen maar op een sci-fi film als Sunshine.

chewy

Avatar

Star wars all the way Brother
: star wars episode 3,4,5 en 6 :W

nietselam

Avatar

Een crossover met dan de naam Trek Wars lijkt me wel wat

IvarW

Avatar

Star Wars en Star Trek is beide geweldig maar ik heb toch voor Star Wars gekozen omdat ik daar al sinds kind af aan naar kijk en Star Trek pas sinds de Reboot.

Duikboot

Avatar

Geen van beide... Sci-fi is niet bepaald mijn genre.

Bluemeister

Avatar

Muufley "O+, ja, daarom nemen ze zo veel elementen over van de oudere films (die waarschijnlijk voor niet Star Trek kenners gewoon over hun hoofd heengaan). De productie is anders en groter dan de oudere films (wat wil je, de laats met Tom Hardy als slechterik kwam uit in 2002). Maar er is nauwelijks een vergelijking met SW, niet met de oude en al helemaal niet met de prequels.
En wat exact is "het concept Star Wars"?
De laaste keer dat Star Wars nog iets te betekenen had was 30 jaar geleden, alles wat daarna kwam was regelrechte troep. En jij zit hier te lullen over "het concept Star Wars"?"


Niet zo dom lullen aub! Die series van Star Trek vond ik altijd maar saai, te weinig echte actie en veel te veel nutteloos gelul, films ook. Star Wars werd veel grootser opgezet, veel meer spektakel! Dat hebben die twee laatste films van Star Trek ook, vandaar dat is die als Star Wars fan ook wel mooi vind. Ik vond Star Wars ook altijd veel creatiever dan Star Trek, in settings, aliens, technologieën etc etc.

En het feit dat jij alles na de oorspronkelijk trilogie troep vind wil niet zeggen dat het zo is! Ik vind episode 1 niet best, 2 vermakelijk en 3 gewoon goed. Daarnaast zijn de films en series van Star Trek en Star Wars slechts een onderdeel van een veel groter geheel. En Star Wars is toch een heel anders concept dan Star Trek!

DashRabbit

Avatar

pietje012 "Battlestar Galactica!!!"


:W :W :W :W :W :W

Beste Sci-fi serie die er is Smiley face

horizon

Avatar

DashRabbit ":W :W :W :W :W :W

Beste Sci-fi serie die er is Smiley face"

Onzin, dat waren Farscape en Space: Above and Beyond.


Star Wars en Star Trek vergelijken is niet te doen. Zo verschillend. Beide hebben zeer goede maar ook slechte dingen.

bigmichiel

Avatar

Ik hou het bij Stargate Smiley face

Star Trek nooit gezien, wel eens geprobeerd te bekijken maar was weer té oudbollig voor mijn smaak.

PRIME

Avatar

Het is echt bizar hoe raar het is dat mensen zich niet aan 1 poll kunnen houden. De vraag komt denk ik voort uit de ''oorlog'' die al jaren speelt tussen trekkies en star wars fans en het gevoelige onderwerp dat mensen dingen uit beide reeksen door elkaar halen.

Maar nee, iedereen moet weer aantonen dat iets anders beter is. O+

DashRabbit

Avatar

horizon "Onzin, dat waren Farscape en Space: Above and Beyond.


Star Wars en Star Trek vergelijken is niet te doen. Zo verschillend. Beide hebben zeer goede maar ook slechte dingen."


We hebben allemaal ons eigen mening over series die wij wel leuk en niet leuk vinden of zelfs minder of beter vinden.

De 2 genoemde namen hebben nooit hun einde van hun daglicht gezien. Wat dus abrupt eindigt op een clifhanger. Of een story die niet meer door word verteld. Dus ik zal die serie er ook niet naar kijken. Dus kan het ook niet beoordelen of het beter is dan Galactica.

Gezien de feit dat Galactica hoger scoren op top lijsten en ratings. Neem ik aan dat die serie wel beter is dan de 2 boven genoemde namen.

Maar mening verschillen...

On-topic:

Star wars Empire Strikes back was de enige star wars film die ik wel goed vond. Films die door George Lucas zijn geregisseert zijn zo slecht.
De geanimeerde versies die zijn gemaakt door de maker van Samurai Jack en Dexter vond ik wel goed.

Van Star Trek heb ik beide versie van JJ Abrams gezien. En ik vond ze beide goed. Van de oude films kan ik niks meer herinneren.

Beide serie zijn anders. What dus Horizon zei, ze verschillen van elk kaar. Dus ik zou geen van beide kiezen.

Thyplosion

Avatar

Star Trek heeft echt wat gaafs hoor, maar ik ga voor Star Wars. Dat is zo'n fenomeen wat indruk op mij maakte als kind. TPM is dan misschien ruk, maar vanaf 2 zijn het heerlijke vermakelijke films, waarbij 3 en 5 zelfs echt meesterwerken zijn. Lucas heeft, net als Tolkien een wereld geschapen waarin magie, uitvindingen en groteske karakters een weg hebben. Ook de expanded universe is zeer interessant.

Decepticon

Avatar

PRIME "Het is echt bizar hoe raar het is dat mensen zich niet aan 1 poll kunnen houden. De vraag komt denk ik voort uit de ''oorlog'' die al jaren speelt tussen trekkies en star wars fans en het gevoelige onderwerp dat mensen dingen uit beide reeksen door elkaar halen.

Maar nee, iedereen moet weer aantonen dat iets anders beter is. O+"
Ik vond het al zo vreemd, ik dacht dat FT de poll aangepast had ofzo, van SF franchise naar ST vs. SW. Iedereen heeft het over ander sci-fi series.
Het gaat toch om te kiezen tussen Star Trek en Star Wars?

Mijn voorkeur gaat uit naar Star Trek, puur door de laatste 2 films van Abrams.

Spijker2

Avatar

horizon "...Star Wars en Star Trek vergelijken is niet te doen. Zo verschillend. Beide hebben zeer goede maar ook slechte dingen."


Precies, dat was ook mening. (Maar Battlestar Galactica was echt de beste hoor:P)

Darthmar

Avatar

Star Trek vs Star Wars is als appels en peren vergelijken dus heb ik niet gestemd.
Ik ben een Star Wars fan sinds ik ooit Return of the Jedi in de biosscoop zag en nog meer toen ik ontdekte dat er nog twee eerdere delen waren.
De prequels zijn zwakker maar hebben ook hun pluspunten.

Van Star Trek werd ik fan door de originele serie die toen op België werd uitgezonden. The Next Generation deed de rest. De films zijn van wisselend niveau. The Wrath of Khan een mooi spel tussen Kirk en Khan waarin Khan eigenlijke de tragische kapitein uit Moby Dick is. The Voyage home was een leuke film met een komische noot en een milieu waarschuwing.
De nieuwe reboot door Abrams is verrassend modern en aangepast aan het publiek van vandaag. Actie actie actie. Niks gesprekken over leven. dood en moraal maar toch zijn ze goed.

Pete_027

Avatar

PRIME "Maar nee, iedereen moet weer aantonen dat iets anders beter is. O+"


Vreemd niet een discussie over sf franchises op een filmsite forum:|

Kamehameha

Avatar

Overduidelijk Star Wars voor mij aangezien ik nog nooit Star Trek gezien heb Smiley face

nieuwslaatste nieuws

meest populair