POLL: Star Trek of Star Wars?

Wat is jouw favoriete sci-fi franchise?

De afgelopen maanden is Star Wars weer helemaal in het nieuws. Walt Disney zet namelijk fors in op de franchise, die zij verleden jaar in handen kreeg door LucasFilm te kopen voor een slordige $4,0 miljard. Gelijk kondigde de entertainmentgigant Star Wars: Episode VII aan voor 2015. Ook de sci-fi saga Star Trek is de laatste jaren flink in populariteit gegroeid. Dit is voornamelijk te danken aan de eerste twee "reboot-films", die geregisseerd werden door de toekomstige Star Wars: Episode VII-regisseur J.J. Abrams. De franchise viert het 50-jarige bestaan in 2016, het jaar waarin waarschijnlijk de derde Star Trek-rebootfilm verschijnt, al dan niet geregisseerd door Abrams.

Star Trek
Star Trek startte in 1966 met "The Original Series", die na drie seizoenen in 1969 tot een einde kwam, aangezien het niet gelijk een enorm succes was. De vele herhalingen in de jaren 70 zorgden echter voor een enorme bekendheid rond de serie met namen als William Shatner (James Tiberius Kirk) en Leonard Nimoy (Spock). Eind jaren 70 zou de nieuwe serie "Star Trek: Phase II" naar het kleine scherm gebeamd worden, maar door allerlei problemen werd het script van de pilotaflevering gebruikt voor Star Trek: The Motion Picture, de eerste Star Trek film die in 1979 verscheen. In 1973 en 1974 verschenen ook de animatieserie Star Trek: The Animated Series, die bestond uit 22 afleveringen. Voor de tekenfilmserie werkte de cast mee van "The Original Series". De filmserie met de oorspronkelijk cast kreeg vijf vervolgfilms. In 1987 verscheen de uiterst succesvolle tv-serie Star Trek: The Next Generation met onder meer Patrick Stewart (Jean-Luc Picard) en Jonathan Frakes (William T. Riker). De serie duurde tot 1994 en naast de serie verschenen er ook vier films met dezelfde cast, waarvan Star Trek: First Contact (1998) waarschijnlijk de bekendste is. Vervolgens verschenen ook de tv-series Deep Space Nine (1993-1999), Voyager (1995-2001) en Enterprise (2001-2005). In 2009 kwam J.J. Abrams reboot Star Trek uit, die dit jaar een vervolg kreeg met het succesvolle Star Trek Into Darkness. Naast de tv-series en films verschenen er ook vele boeken en spellen over de franchise. Ook de fans - oftewel "Trekkies" - weten zich vaak in de kijker te spelen.

Star Wars
De Star Wars-franchise zag het levenslicht in 1977. Filmmaker George Lucas regisseerde Star Wars: Episode IV: A New Hope en wist opzien te baren met de baanbrekende visual effects. In 1980 en 1983 volgden de sequels Episode V: The Empire Strikes Back en Episode VI: Return of the Jedi. Daarna werd de franchise verder uitgebouwd via vele spin-off films, (animatie)series, (strip)boeken en games. De verhalenlijnen die daarin worden verteld worden ook wel de "Star Wars Expanded Universe" genoemd. Tussen kreeg de originele trilogie een aantal re-releases. In 1999 verscheen het eerste deel uit de bekritiseerde "Prequel trilogy", waarvan met name het eerste deel Episode I: The Phantom Menace niet met open armen werd ontvangen door de critici en de Star Wars fanaten. Episode II: Attack of the Clones (2002) en Episode III : Revenge of the Sith (2005) sloten de reeks af. Daarna leek het er lange tijd op dat de oorspronkelijk geplande "Sequel trilogy" er nooit zou komen. Nadat Disney LucasFilm in oktober 2012 overnam werd bekend dat deze er vanaf 2015 wel gaat komen en dat er een reeks spin-off films moeten verschijnen.

Uiteraard volgt nu de onvermijdelijke vraag: Welke van deze twee geliefde sci-fi franchises draag jij het meest een warm hart toe?

Succes met de overwegingen en bedankt voor je stem!
survey service



NieuwsFilm

meest populair