POLL: De films van Dick Maas

Ben je een liefhebber van Flodder of ga je voor De Lift, Amsterdamned of Sint.

Enkele weken geleden plaatsten we de POLL over de films van de bekende Nederlandse regisseur Paul Verhoeven. Een andere grote Nederlandse regisseur is Dick Maas, die door de jaren heen flink wat opvallende titels heeft afgeleverd. Daarom kijken we deze keer naar Maas' oeuvre.

Dick Maas startte zijn carrière met het maken van korte films, waaronder de komedie Rigor mortis (1981) met namen als Conny Franken en Rijk de Gooyer, en bracht in 1983 zijn eerste avondvullende speelfilm uit. De horrorfilm De Lift, waarin hoofdrollen weggelegd waren voor Huub Stapel en Willeke van Ammelrooy, had een budget van zo'n 700.000 gulden, groeide uit tot een succes en werd de eerste Nederlandse film die door Warner Bros. werd aangekocht voor een wereldwijde release. Drie jaar later verscheen de kaskraker Flodder, die een budget meekreeg van zo'n 4 miljoen gulden. Met namen als Nelly Frijda, Huub Stapel en Tatjana Šimić trok het 2,3 miljoen bezoekers en de komedie is nog steeds één van de best bezochte Nederlandse speelfilms ooit. Maas ontving een Gouden Kalf voor de regie en Flodder kreeg in 2007 een plaats in de 'Filmcanon Top 16'.

In 1988 verscheen de actiefilm Amsterdamned. Wederom kreeg Huub Stapel de hoofdrol in de film die zich vooral afspeelde in de Nederlandse hoofdstad. Met een budget van zo'n 6 miljoen gulden trok het veel bioscoopbezoekers. In de jaren erop focuste Maas zich op de twee Flodder-films Flodder in Amerika! (1992) en Flodder 3 (1995), waarvan de laatste geen sequels was op de twee voorgangers. Het borduurde verder op de succesvolle tv-serie Flodder (1993-1998). In die serie - en dus ook in Flodder 3 - werd de rol van Johnnie Flodder niet gespeeld door Huub Stapel, maar door Coen van Vrijberghe de Coningh, die in 1997 overleed aan een hartaanval. Maas besloot daarop een punt achter de franchise te zetten.

In 1993 startte Maas zijn "Hollywood"-carrière met de regie van een aflevering van de tv-serie The Young Indiana Jones Chronicles. In 1999 regisseerde hij zijn eerste Engelstalige film Do not disturb. Namen als William Hurt, Jennifer Tilly en Denis Leary wisten de € 12 miljoen kostende komische actie-thriller niet om te zetten naar een succes. In de States werd het zelfs direct naar het Dvd-schap verwezen, ondanks dat het eigenlijk in de bioscoop moest verschijnen. Ook Down (2001), de Engelstalige remake van De Lift met James Marshall en Naomi Watts, wist geen indruk achter te laten.

Na een break als regisseur keerde Maas in 2007 terug met de komedie Moordwijven, dat een redelijk succes werd. In 2010 wist hij alle aandacht op zichzelf en vooral de filmposter te vestigen met de goed presterende horrorfilm Sint, waarin Huub Stapel de rol speelde van Niklas. In 2012 bracht hij de flop Quiz met o.a. Barry Atsma en Pierre Bokma uit.

Succes met de overwegingen en bedankt voor je stem!

De poll is geëindigd, je kan niet meer stemmen.
survey tools



NieuwsFilm

meest populair