Blu-Ray Review: Fast & Furious 6

Het zesde FF-deel in twaalf jaar!


Regie: Justin Lin | Cast: Vin Diesel (Dominic Toretto), Paul Walker (Brian O'Conner), Dwayne Johnson (Luke Hobbs), Michelle Rodriquez (Letty Ortiz), Gina Carano (Harley), Luke Evans (Shaw), Jordana Brewster (Mia Toretto), e.a. | Speelduur: 130 minuten | Jaar: 2013 | Bioscooprelease: 23 mei 2013 | Retail release: 25 september 2013 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35 : 1) | Geluid: Engels DTS-HD MA 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands, Engels | Aantal Discs 1 x Blu-Ray | Distributeur: Universal Pictures | EAN: 5050582938586 | FilmTotaal.nl recensie

Na zes delen lijkt de Fast & Furious-franchise nog lang niet over zijn hoogtepunt heen. Het vierde, vijfde en recente zesde deel wisten het publiek enorm te vermaken en elk volgende deel scoorde flink beter aan de bioscoopkassa. Op dit moment draaien de camera's alweer voor een zevende deel en daarna zullen er waarschijnlijk nog een aantal Fast & Furious-films gaan volgen. Uiteraard moet dan wel de cast blijven meewerken, aangezien de franchise in de beginfase bijna om zeep werd geholpen doordat hoofdrolspelers Vin Diesel - na deel 1 - en Paul Walker - na deel 2 - vroegtijdig afhaakten. Voor de liefhebbers keerden ze in het vierde deel gelukkig net op tijd terug. Nu ook Dwayne Johnson en de herrezen Michelle Rodriquez van de partij zijn en er waarschijnlijk andere grote namen aansluiten voor FF7, zal menigeen uitkijken naar de vervolgdelen die komende jaren uit de grond worden gestamd. Het zesde deel Fast & Furious 6, de laatste FF-titel voor regisseur Justin Lin, wist afgelopen zomer wereldwijd bijna $800 miljoen (!) te noteren, waarmee het tot op heden de op twee na financieel succesvolste film van 2013 is en uiteraard de succesvolste in de franchise. Onlangs verscheen de redelijk nette Blu-Ray uitgave.

SYNOPSIS
In Fast & Furious 6 is er in Moskou een heel Russisch legerkonvooi uitgeschakeld en gaat Hobbs (Johnson) op zoek naar Toretto (Diesel), de enige man die hem kan helpen om de dader te pakken te krijgen. Toretto stemt toe, maar alleen omdat hij erachter komt dat Letty (Rodriguez) nog leeft en samenwerkt met de hoofdverdachte, ex-commando Shaw (Evans), die een al even sterk team leidt. Toretto's elitegezelschap, bestaande uit O'Conner (Walker) en het volledige originele team, jaagt op Shaw en zijn mensen, die door heel Europa bloedstollende diefstallen plegen, met achtervolgingen die alleen maar groter, indrukwekkender en spannender worden.

TRAILER
Bekijk hieronder de Nederlands ondertitelde trailer van Fast & Furious 6:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes is Fast & Furious 6 redelijk "Fresh" met 69%. De IMDb noteert een prima 7,2 bij ruim 145 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de zesde FF met een prima 7,8 (Stem zelf). FT recensent Bart Snoek gaf een flinke 4 sterren naar aanleiding van zijn recensie.
Een reactie van FilmTotaal bezoeker Goov25: ...ik ben BLOWN AWAY. Wat een goeie film! Verpletterende actie, veel humor, en het (goede) verhaal wordt mooi afgemaakt op de typische FF-wijze met veel links naar de vorige films. Mooie chemie tussen de hoofdpersonen, en leuk om Dom & Letty weer in 1 film te zien. Ik heb genoten!...
Het productiebudget van Fast & Furious 6 bedroeg circa $160 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende Justin Lins achtste film een meer dan prima $97,4 miljoen en eindigde op een uitstekende $238,7 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een waanzinnige $788,7 miljoen. De opbrengst in de Nederland kwam uit op een sterke $10,0 miljoen.

BLU-RAY
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van Fast & Furious 6. Het recensie-exemplaar zit verpakt in een standaard Blu-Ray keepcase. De vormgeving van de cover van deze Blu-Ray uitgave is een iets aangepaste versie van een van de weinige posters. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Audiocommentaar Justin Lin | Take Control | Making Of: The Fastest of Them All, Reuniting The Team, Letty's Return, The Mastermind and the Mole | Planes, Tanks and Automobiles (The London Chase, Highway Heist: The Convoy Attack, The Antonov Takedown, Dom and Letty Race Again) | It's All About the Cars (On the Set with Vin, Gearhead's Delight, The Flip Car) | Hand to Hand Fury | Deleted Scenes
Deze Blu-Ray uitgave van Fast & Furious 6 bevat een klein uur aan extra's, exclusief het audiocommentaar van regisseur Justin Lin. De fan van de FF-reeks moet zeker even de docu Take Control aanzetten, aangezien er in een circa 20 minuten durende discussie met de cast & crew wordt ingezoomd op de franchise. Erg aardig en er komen wat leuke details voorbij. In The Making of Fast & Furious 6 wordt meer info gegeven over de totstandkoming van het zesde deel. Er wordt onder meer gekeken naar de terugkeer van het personage Letty, gespeeld door Michelle Rodriquez. De vier kortere featurettes onder Planes, Tanks, and Automobiles laten onder meer beelden zien van achter de schermen van enkele belangrijke scenes. De featurettes onder It's All About the Cars zoomen vooral in - zoals de titel al zegt - op de auto's in FF6. Hand to Hand Fury laat in tien minuten tijd vooral veel vechtscenes zien. De verwijderde scenes zijn niet bepaald de moeite waard.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Wederom ziet de uitgave van Universal Pictures er netjes uit. Scherpte, kleuren en details in het donker zijn van een hoog niveau. Er valt eigenlijk weinig op aan te merken. Uiteraard mag de DTS-HD track weer wat harder, want dat verdienen de vele actiescènes zeker!

CONCLUSIE
Op de toch wat te langdradige eindscène in het vliegtuig na blijkt Fast & Furious 6 weer een waardig deel in de reeks. Er is voldoende actie, er zijn mooie auto's en vrouwen en de hoofdrolspelers doen waar ze goed in zijn. De volgende Fast & Furious films komen er in een razend tempo aan, dus de fan hoeft geen jaren te wachten op een nieuw avontuur van Dom en zijn vrienden.
Deze Blu-Ray uitgave van Fast & Furious 6 is erg netjes. Er zijn veel korte extra's te zien, die op verschillende zaken inzoomen. Leuk voor na de film. Met het beeld en geluid zit het - zoals verwacht mag worden - ook goed.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze single disc Blu-Ray uitgave van Fast & Furious 6 is er een 1 disc Dvd uitgave verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels. Tevens is er een Fast & Furious 1-6 boxset op Blu-Ray beschikbaar.
Met dank aan de distributeur Universal Pictures voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair