Poll

POLL: De films van Sam Raimi

Wordt het een van zijn Evil Dead- of Spider-Man-films of mogelijk Darkman of Oz the Great and Powerful.

door Bram de Groot op 20.10.2013 om 18:25 in Poll
Regisseur Sam Raimi maakte in de jaren 80 al naam door op de proppen te komen met de horror-klassieker Evil Dead. Pas zo'n 20 jaar later kreeg hij met Spider-Man de kans een echte blockbuster te regisseren. Via deze poll kijken we vluchtig terug op Raimi's carrière als regisseur en kan je onderaan je eigen favoriet doorgeven.

Sam Raimi startte al op vroege leeftijd met het maken Super 8-filmpjes, samen met zijn goede vriend Bruce Campbell. Nadat enkele kortere en succesvolle horrorfilms en komedies opnam, wist hij zich eind jaren 70 in de kijker te spelen bij financiers, die hem de kans gaven met een rianter budget. Met de horrorfilm The Evil Dead (1981), waarin Campbell te zien was, brak hij gelijk door. Raimi wist echter niet gelijk te profiteren, aangezien de opvolger Crimewave, een soort komische live-action stripboekfilm - ook weer met Campbell -, compleet faalde. Hij greep vervolgens terug op zijn eerder succes en in 1987 verscheen Evil Dead II, die meer humor meekreeg en duidelijk wel presteerde aan de bioscoopkassa en de liefhebber.

In 1990 probeerde Raimi het met de duistere superheldenfilm Darkman, die werd gemaakt voor zo'n $16 miljoen en Liam Neeson in de hoofdrol had. Het werd slechts een bescheiden succesje. In 1993 kreeg de regisseur wederom een Evil Dead-film naar het witte doek. Met wederom de nodige dosis humor en de aangepaste titel Army of Darkness was het financieel een stuk minder succesvol dan de voorganger. Desondanks werd er door de liefhebber van gesmuld.

Met de drie films The Quick and the Dead (1995), A Simple Plan (1998) en For Love of the Game (1999) wist hij weinig succes te boeken bij het grote publiek. Van de drie films viel de misdaadfilm A Simple Plan overigens in positieve zin op, aangezien het uiterst goed werd ontvangen door de critici. Ook werd het genomineerd voor Oscars voor de bijrol van Billy Bob Thornton en het script. Met een budget van slechts $10 miljoen en namen als Cate Blanchett, Keanu Reeves en Hilary Swank liet Raimi met de bovennatuurlijke thriller The Gift (2000) eindelijk weer eens een visitekaartje achter. Het gaf Sony Pictures waarschijnlijk de doorslag om hem de regie te geven voor Spider-Man (2002). De superheldenfilm werd een enorm succes door meer dan $800 miljoen te noteren en voor Raimi betekende het een soort revanche, aangezien hij enkele jaren eerder werd gepasseerd voor Batman Forever.

In 2004 en 2007 volgden de sequels Spider-Man 2 en Spider-Man 3. Ondanks dat het derde deel werd gekraakt, wist het wel uit te groeien tot de financieel succesvolste film van Raimi. Na de derde Spider-Man zou hij verder gaan met een vierde en vijfde deel. Zover kwam het echter niet, aangezien hij naar verluidt geen goed script kon vinden en Sony vervolgens besloot de franchise te rebooten. Raimi keerde daarna terug naar zijn roots en regisseerde de redelijk succesvolle horrorfilm Drag Me to Hell (2009). Raimi's laatste wapenfeit is het sprookje Oz the Great and Powerful, die eerder dit jaar verscheen. De samenwerking met Walt Disney pakte financieel een beetje teleurstellend uit, aangezien het "slechts" $500 noteerde. Disney hoopte waarschijnlijk meer op een score als Tim Burtons Alice in Wonderland (2010), die twee keer zo veel ophaalde. Raimi wordt de laatste jaren met vele projecten in verband gebracht. Een van de projecten die hijzelf graag zou willen oppakken, is een reboot van de superheldenfilm The Shadow.

Van zijn veertien films kregen drie films vijf Oscars-nominaties. Hier werd er één van verzilverd, namelijk voor "Best Achievement in Visual Effects" voor de film Spider-Man 2. Op Rotten Tomatoes krijgt Evil Dead 2 het hoogste percentage met 98%. Het sportdrama For Love of the Game werd het slechts ontvangen en staat op een op zich nog redelijke 54%. Geen van zijn titels zijn terug te vinden in de befaamde IMDb Top 250. Financieel gezien is Spider-Man 3 Raimi's succesvolste film, aangezien het wereldwijd $890,9 miljoen scoorde. In totaal noteerden zijn films een omzet van zo'n ruim $3,2 miljard, waarvan zo'n $2,5 miljard afkomstig van zijn Spider-Man-trilogie.
survey hosting


33 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

McGraig

Avatar

Dit is een leuke, van horror/cultklassieker tot alle leeftijden blockbuster maar wel altijd de hand van Raimi herkenbaar. Lastig Smiley face.....ok...... The Quick and the Dead. Erg ondergewaardeerd en een geweldige cast. Volgens mij ook de eerste rol voor Russel Crowe in een hollywoodproductie

benjamin

Avatar

Voor mij ook The Quick And The Dead.

Sleepkills

Avatar

Dat Oz überhaupt stemmen krijgt, zeg ...

Voor mij zonder twijfel Evil Dead II. Eén van de beste horrorkomedies ooit.

batmaster

Avatar

Ik ga niet stemmen. Ik heb te weinig gezien van die man. Oz vond ik heel erg leuk, maar ik denk dat die man betere films heeft gemaakt. Verder de spider-man trilogy en darkman gezien. Evil dead wil ik binnenkort kijken!

centr1no

Avatar

A Simple Plan.
Het is niet de meest bekende of onbekende film, niet de meest ondergewaardeerde of gewaardeerde, niet degene met de meeste special effects, het heeft niet de uitstraling van een Spiderman of klassieker gehalte van Evil Dead en daarom waarschijnlijk wel de film waar het meest overheen gekeken wordt.
En dat is erg jammer want A Simple Plan is echt een hele goede film in alle opzichten.

Hancock

Avatar

Haha ,voor mij Army of Dead !

SciFiFanaat

Avatar

Gestemd voor Evil Dead.

Ik moet zwaar onder de leeftijdsgrens hebben gezeten toen ik hem voor het eerst zag op VHS, maar sindsdien bijft hij voor mij een absolute horrorklassieker met onvergetelijke scenes: potlood in enkel...de boom verkrachtings scene, de onthoofding van Ash z'n vriendin en de krankzinnnige camera bewegingen en...kan nog wel even doorgaan.

Met Halloween nog maar weer eens een keertje kijken.

Moviemagic

Avatar

Erg moeilijke keus. Uiteindelijk gekozen voor Darkman. Erg goede Liam Neeson en Frances McDormand. Wat zwarte humor en superleuk gefilmd.

spooklift

Avatar

Niet makkelijke keuze tussen Evil Dead (1981) en Spider-Man 2 (2004). Maar ik kies nipt voor Spider-Man 2 (2004).

JamesBond

Avatar

Alle Spidey-films zijn toppers binnen het superheldengenre! Ik kies voor 'Spider-Man 2'! Smiley face

Remco

Avatar

Helaas maakt Raimi de laatste tijd teveel films waarin CG een te grote rol speelt daarom kies ik niet voor zijn huidige werk maar ga ik voor Darkman. Die film ademt Raimi met de shots en de humor die erin zitten. Visueel gezien weet hij films met een lager budget gewoon naar een hoger niveau te tillen door zijn camera werk etc. De spiderman films hebben wat mij betreft de tand des tijds niet echt doorstaan. Deel twee is nog wel erg leuk maar deel 1 heeft verouderde CG en voelt bijna als een soap aan. Deel drie heeft gewoon een matig script.

Frietgezicht

Avatar

Die Spider-Man films had ik hem liever niet zien,matige films.

Ik kies voor The Quik and the Dead. Heb die wel 12 keer gezien. Hackman speelt bijna hetzelfde karakter als in Unforgiven en wat een cast,van hoofdrollen tot bijrollen.

A Simple Plan is ook wel echt meer dan de moeite waard.

Deniro

Avatar

A simple plan, geweldige film! Verder vond ik in tegenstelling tot vele Spiderman 3 wel gewoon goed en ik vind het raar dat hij ze niet meer regisseert, want die baggerfilm The Amazing Spiderman was echt fokking slecht.

pmw84

Avatar

Tussen al zijn films vind ik SpiderMan 2 de leukste en beste. Dr. Octopus is gewoon geweldig gecast naar mijn mening en ziet er goed uit vergeleken met de andere 2 delen.

Zijn laatste film Oz was ongelofelijk slecht naar mijn mening. De special effects waren grandieus goed, alleen het verhaal was te mager en te slecht. Vond de film waar Michael Jackson in speelde veel beter

Gigan72

Avatar

Zijn Evil Dead films zijn zijn beste werk.
Dus stem ik op de eerste Evil Dead.

ValarMorghulis

Avatar

Vond Spider Man 2 en 3 echt top, maar die zal ik nooit kiezen boven de Evil Dead reeks!

Pete_027

Avatar

Moeilijke keuze maar heb uiteindelijk voor A Simple PLan gekozen. Een geweldige zwartgallige trailer.

Maar ook Darkman en de Evil Dead-trilogy zijn geweldig.

M0vieFreak

Avatar

The Quick And The Dead is de beste van hem!

Angelater

Avatar

Van de keer eens een moeilijke keuze; ging tussen Quick en Army Of Darkness... Toch maar voor The Quick And The Dead gegaan omdat ik die zo vaak gezien heb Smiley face

Rorschach

Avatar

No contest, Army of Darkness natuurlijk.
Deze film heeft meer onvergetelijke quotes dan welke film ook.

"Gimme some sugar, baby."

Decepticon

Avatar

Deniro "A simple plan, geweldige film! Verder vond ik in tegenstelling tot vele Spiderman 3 wel gewoon goed en ik vind het raar dat hij ze niet meer regisseert, want die baggerfilm The Amazing Spiderman was echt fokking slecht."
Nou nou, dat is wel erg zwart/wit. Volgens mij is dat eerder frustratie dat Raimi en Tobey niet verder gingen en dat jij daar nog steeds niet blij mee bent en The Amazing Spider-Man daar op afrekent.

Ik ga hier voor Spider-Man 2, maar Darkman vind ik ook wel goed.

Vleeshaak

Avatar

Ai, erg lastige keuze dit. Erg fan van de Evil Dead reeks, maar ook Drag me to Hell en Darkman vond ik erg vaak. Maar ik ga toch voor Evil Dead II: Perfecte mix tussen horror en slapstick.

Jonathancrane

Avatar

Van zijn horror films is Drag Me To Hell mijn favoriet, was nooit echt weg van Evil Dead.

Maar de keuze die ik heb gemaakt is The Quick And The Dead, die samen met A Simple Plan de beste films zijn die hij heeft gemaakt.

Deniro

Avatar

Decepticon "Nou nou, dat is wel erg zwart/wit. Volgens mij is dat eerder frustratie dat Raimi en Tobey niet verder gingen en dat jij daar nog steeds niet blij mee bent en The Amazing Spider-Man daar op afrekent.
"

nee, nee, echt niet. ik begrijp dat je dat denkt, maar ik nam de serie nooit echt serieus zoals ik dat deed bij Potc of Batman. Ik vond de films wel leuk, maar ik ging er eigenlijk niet vanuit dat ze nog verder gingen dan 3. Tot The Amazing Spiderman werd aangekondigd. Met een nieuwe acteur en nieuwe regisseur etc. vond ik wel raar, maar niet erg. Alleen ik vond het echt een baggerfilm, dat heeft niks met het stoppen van Tobey en Raimi te maken, maar gewoon met het verhaal. Ik vond het superabsurd en ik vond die hoofdacteur echt waanzinnig slecht spelen. Achteraf vond ik het dus wel jammer dat Sam Raimi hem niet regisseerde, omdat ik die Spidermans wel goed vond. Maar Tobey vond ik nou ook niet heel erg goed, maar die werd door mij gewoon gewaardeerd omdat ik die films goed vond. Dus...

badhatharry

Avatar

Evil dead destijds heel vaak gekeken stond ook steevast op het programma tijdens een videonacht. De spanning wordt gewoon goed opgebouwd en de special effects zijn zeker gezien het budget erg goed.

Muufley

Avatar

Rorschach "No contest, Army of Darkness natuurlijk.
Deze film heeft meer onvergetelijke quotes dan welke film ook.

"Gimme some sugar, baby.""


This is my BOOMSTICK!!!

Sand

Avatar

The Quick and the dead ook voor mij! topfilm!

adofmirosch

Avatar

OZ is geweldig.
de spiderman films zijn ook top.
maar mijn stem gaat naar oz.

Spijker2

Avatar

Muufley "This is my BOOMSTICK!!!"

That's it! Go ahead and run! RUN HOME AND CRY TO MAMA!!

Blockbuster

Avatar

Veel te moelijk: Darkman en Evil Dead trilogy zijn epic horror. The Quick And The Dead en A Simple Plan ook leuk eens een ander genre dan horror/fantasy. Spider-Man films ook leuk. Kies toch voor The Evil Dead: voor een appel en een ei gemaakt, en bloedspannend en ook nog humoristisch. Evil Dead II is in principe The Evil Dead, alleen met een groter budget. Army Of Darkness een waardige afsluiter. Hoop dat er nog een keer een vierde film komt. Drag Me To Hell is ook niet zo slecht: zag ik toevallig laatst weer op blu-ray.

starbass

Avatar

Ik heb gestemd op Darkman (1990), echt een super vette film

Army of Darkness (1992) beste van de trilogie
Evil Dead II (1987) "remake" van deel 1 met wat meer budged, erg vet
The Evil Dead (1981) vet


Drag Me to Hell (2009) verrassend goed, vermakelijk

Spider-Man 3 (2007) Sandman was erg goed gedaan, Venom niet
Spider-Man 2 (2004) OK
Spider-Man (2002) redelijk, maar had veel meer ingezeten

Blijf het een verschrikkelijke fout vinden dat ze Tobey hadden gecast voor de rol, of tenminste dat ze hem te sullig neer hebben gezet.

A Simple Plan (1998) wel geinig
The Quick and the Dead (1995) te lang geleden gezien

Crimewave (1985) - niet gezien
The Gift (2000) - niet gezien
For Love of the Game (1999) - niet gezien

Oz the Great and Powerful (2013) - waardeloos prul, alleen de eind climax scenes waren leuk, de rest te geforceerd en voorspelbaar, alles gefilmd om het 3d effect te benadrukken, bah.

nieuwslaatste nieuws

meest populair