POLL: De films van Sam Raimi

Wordt het een van zijn Evil Dead- of Spider-Man-films of mogelijk Darkman of Oz the Great and Powerful.

Regisseur Sam Raimi maakte in de jaren 80 al naam door op de proppen te komen met de horror-klassieker Evil Dead. Pas zo'n 20 jaar later kreeg hij met Spider-Man de kans een echte blockbuster te regisseren. Via deze poll kijken we vluchtig terug op Raimi's carrière als regisseur en kan je onderaan je eigen favoriet doorgeven.

Sam Raimi startte al op vroege leeftijd met het maken Super 8-filmpjes, samen met zijn goede vriend Bruce Campbell. Nadat enkele kortere en succesvolle horrorfilms en komedies opnam, wist hij zich eind jaren 70 in de kijker te spelen bij financiers, die hem de kans gaven met een rianter budget. Met de horrorfilm The Evil Dead (1981), waarin Campbell te zien was, brak hij gelijk door. Raimi wist echter niet gelijk te profiteren, aangezien de opvolger Crimewave, een soort komische live-action stripboekfilm - ook weer met Campbell -, compleet faalde. Hij greep vervolgens terug op zijn eerder succes en in 1987 verscheen Evil Dead II, die meer humor meekreeg en duidelijk wel presteerde aan de bioscoopkassa en de liefhebber.

In 1990 probeerde Raimi het met de duistere superheldenfilm Darkman, die werd gemaakt voor zo'n $16 miljoen en Liam Neeson in de hoofdrol had. Het werd slechts een bescheiden succesje. In 1993 kreeg de regisseur wederom een Evil Dead-film naar het witte doek. Met wederom de nodige dosis humor en de aangepaste titel Army of Darkness was het financieel een stuk minder succesvol dan de voorganger. Desondanks werd er door de liefhebber van gesmuld.

Met de drie films The Quick and the Dead (1995), A Simple Plan (1998) en For Love of the Game (1999) wist hij weinig succes te boeken bij het grote publiek. Van de drie films viel de misdaadfilm A Simple Plan overigens in positieve zin op, aangezien het uiterst goed werd ontvangen door de critici. Ook werd het genomineerd voor Oscars voor de bijrol van Billy Bob Thornton en het script. Met een budget van slechts $10 miljoen en namen als Cate Blanchett, Keanu Reeves en Hilary Swank liet Raimi met de bovennatuurlijke thriller The Gift (2000) eindelijk weer eens een visitekaartje achter. Het gaf Sony Pictures waarschijnlijk de doorslag om hem de regie te geven voor Spider-Man (2002). De superheldenfilm werd een enorm succes door meer dan $800 miljoen te noteren en voor Raimi betekende het een soort revanche, aangezien hij enkele jaren eerder werd gepasseerd voor Batman Forever.

In 2004 en 2007 volgden de sequels Spider-Man 2 en Spider-Man 3. Ondanks dat het derde deel werd gekraakt, wist het wel uit te groeien tot de financieel succesvolste film van Raimi. Na de derde Spider-Man zou hij verder gaan met een vierde en vijfde deel. Zover kwam het echter niet, aangezien hij naar verluidt geen goed script kon vinden en Sony vervolgens besloot de franchise te rebooten. Raimi keerde daarna terug naar zijn roots en regisseerde de redelijk succesvolle horrorfilm Drag Me to Hell (2009). Raimi's laatste wapenfeit is het sprookje Oz the Great and Powerful, die eerder dit jaar verscheen. De samenwerking met Walt Disney pakte financieel een beetje teleurstellend uit, aangezien het "slechts" $500 noteerde. Disney hoopte waarschijnlijk meer op een score als Tim Burtons Alice in Wonderland (2010), die twee keer zo veel ophaalde. Raimi wordt de laatste jaren met vele projecten in verband gebracht. Een van de projecten die hijzelf graag zou willen oppakken, is een reboot van de superheldenfilm The Shadow.

Van zijn veertien films kregen drie films vijf Oscars-nominaties. Hier werd er één van verzilverd, namelijk voor "Best Achievement in Visual Effects" voor de film Spider-Man 2. Op Rotten Tomatoes krijgt Evil Dead 2 het hoogste percentage met 98%. Het sportdrama For Love of the Game werd het slechts ontvangen en staat op een op zich nog redelijke 54%. Geen van zijn titels zijn terug te vinden in de befaamde IMDb Top 250. Financieel gezien is Spider-Man 3 Raimi's succesvolste film, aangezien het wereldwijd $890,9 miljoen scoorde. In totaal noteerden zijn films een omzet van zo'n ruim $3,2 miljard, waarvan zo'n $2,5 miljard afkomstig van zijn Spider-Man-trilogie.
survey hosting



NieuwsFilm

meest populair