Oz the Great and Powerful (2013)

Oz will amaze.

Zowel een liefdevolle ode aan het origineel als een op zichzelf staand avontuur.
play

5,8 details

  • 130 Min
  • Avontuur
  • Familiefilm
  • Fantasy
  • Verenigde Staten
130 Min Verenigde Staten

Wanneer Oscar Diggs (Franco), een onbezorgde goochelaar in het circus, door een tornado in het stoffige Kansas terecht komt in het kleurrijke land van Oz, denkt hij de loterij te hebben gewonnen... totdat hij drie heksen ontmoet: Theodora (Kunis), Evanora (Weisz) en Glinda (Williams), die er niet van overtuigd zijn dat hij de grote tovenaar is waarop iedereen heeft gewacht. Oscar moet erachter zien te komen wie goed is en wie kwaad is voordat het te laat is. Met zijn magische krachten verandert Oscar zichzelf niet alleen in de grote en machtige tovenaar van Oz, maar wordt hij ook een beter mens.

Regie
Sam Raimi
Cast
Mila Kunis, James Franco, Rachel Weisz, Michelle Williams, Joey King, Zach Braff, Bruce Campbell, Tony Cox, Abigail Spencer, Bill Cobbs, Ted Raimi, Stephen R. Hart, Tim Holmes, Toni Wynne, Rob Crites.
Budget
$ 200.000.000
Opbrengst
$ 491.868.548
Release
08.03.2013
Release NL
14.03.2013
Release DVD
16.07.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Sam Raimi | Cast: James Franco (Oz), Mila Kunis (Theodora), Rachel Weisz (Evanora), Michelle Williams (Annie / Glinda), Zach Braff (Frank / Finley), e.a. | Speelduur: 130 minuten | Jaar: 2013

De geavanceerde computertechnieken van tegenwoordig hebben filmmakers al meerdere malen uitgenodigd om klassiekers van een nieuwe look te voorzien. Dat er visueel meer wordt uitgepakt, lijkt dan jammer genoeg ook vaak meteen het hoofddoel te zijn. Tim Burtons versie van Alice in Wonderland is daar een goed voorbeeld van. Het zag er allemaal indrukwekkend uit, maar het klassieke verhaal werd bedolven onder een bombast van actie en computereffecten. Gelukkig gooit Sam Raimi het over een andere boeg met zijn prequel van The Wizard of Oz.

Uit alles blijkt de liefde voor het origineel uit 1939. Oz: The Great and Powerful start in het klassieke 4:3-formaat, in zwart-wit. Victor Fleming begon zijn klassieker, inmiddels wereldberoemd vanwege het revolutionaire gebruik van Technicolor, op dezelfde manier. Pas vanaf het moment dat hoofdpersonage Dorothy in de bekende fantasiewereld belandde, werd het sprankelende kleurenpalet zichtbaar. Het moet adembenemend zijn geweest voor bezoekers aan het eind van de jaren dertig, die zich daarvoor vrijwel uitsluitend hadden moeten vermaken met grijstinten in de bioscoop. Raimi weet dat gevoel te benaderen door zijn kijkers eerst te laten wennen aan dat oude formaat, om vervolgens in een prachtig shot naar kleurrijk breedbeeld te verschuiven.

videotrailers & clips

alle artikelen (35)

Oz the Great and Powerful Nieuwsberichten

Laatste reacties

Frietgezicht

"...Matige film. Had wel erg het gevoel naar een kinderfilm te kijken en zelfs kinderfilms hebben vaak m......"

DashX

"...Ik heb erg genoten van deze film. Visueel gezien is hij erg top. Verder vond ik het een geweldige ca......"

Secret1994goesFilm

"...Mooi filmpje :) Acteerwerk was goed, vooral van Franco. Bij Weisz had ik m'n twijfels :S Visueel w......"

Oz the Great and Powerful

acties