POLL: Seriemoordenaars uit Slasher-films

Kies je favoriete psychopaat!

Het is weer Halloween en rond dit tijdstip van het jaar verschijnen normaal gesproken de meest uiteenlopende horrorfilms. Ondanks dat het dit jaar een beetje tegenvalt met de Halloween-horrorreleases - alleen de remake Carrie draait in de States - kregen we de laatste jaren films de Saw of Paranormal Activity-reeksen voorgeschoteld. In onderstaande POLL kijken we naar de favoriete seriemoordenaar uit het slasher sub-genre.

Een van de eerste échte psychopathische seriemoordenaar in een film is uiteraard Norman Bates uit Alfred Hitchcocks Psycho (1960). De klassieker was een groot succes en kreeg - uiteraard - een aantal vervolgen, niet van Hitchcocks hand. In 1987 verscheen de tv-film Bates Motel en 1998 verscheen de matig ontvangen gelijknamige remake van Gus Van Sant. Op dit moment zendt de Amerikaanse tv-zender A&E de redelijk ontvangen tv-serie Bates Motel uit.

In 1974 verscheen een volgende grote seriemoordenaar in de film-reeks The Texas Chainsaw Massacre. Het personage Leatherface dook uiteindelijk op in een zevental films. De laatste jaren verschenen er drie films, waaronder een remake, een prequel op de remake en begin dit jaar het redelijk losstaande Texas Chainsaw 3D.

Een van de bekendste seriemoordenaars is Michael Myers uit de bekende filmreeks Halloween (1978), die tot op heden uit negen delen bestaat. Hiervan zijn de laatste twee delen remakes van regisseur Rob Zombie. Het succesvolle eerste deel komt van de hand van regisseur John Carpenter en Jamie Lee Curtis is naast Myers veruit het bekendste gezicht uit de film-reeks.

Niet snel na de Halloween-film verscheen Friday the 13th (1980). De psychopaat Jason Voorhees groeide uit tot een geliefd filmpersonage, aangezien hij tot op heden opdook in maar liefst twaalf films. Naast de tien 'originele' Friday the 13th-films, verscheen de cross-over met de A Nightmare on Elm Street-franchise en vrij recent kwam de goed presterende remake Friday the 13th (2009) uit.

Het zojuist genoemde A Nightmare on Elm Street (1984) is ook een populaire horror-franchise uit jaren 80. Film-moordenaar Freddy Krueger keerde terug in zeven originele films, de zojuist benoemde cross-over Freddy vs. Jason (2003) en de remake A Nightmare on Elm Street (2010). Ook verscheen de tv-serie Freddy's Nightmares (1988).

Een afwijkende reeks in het genre is het geliefde Hellraiser (1987). Het voornaamste personage Pinhead, die uiteindelijk opdook in negen films. All lange tijd staat er een reboot op het programma na een reeks matig ontvangen sequels. Ook zou er een tv-serie in ontwikkeling zijn.

Vlak na de release van Hellraiser startte nog een wat afwijkende slasher-reeks. In Child's Play (1988) groeide de speelgoedpop Chucky uit tot een geliefde seriemoordenaar. Uiteindelijk was Chucky te zien in zes titels en werden in het gedurende de reeks meer horrorkomedies dan 'angstaanjagende' slashers. Recent verscheen Curse of Chucky (2013).

In 1992 verscheen de eerste The Candyman, naar een verhaal van Clive Baker - bekender van Hellraiser -. De minderbekende moordenaar The Candyman was vervolgens te zien in twee sequels.

In 1996 verscheen Ghostface de bekende moderne slasherfilm Scream van Wes Craven, eerder verantwoordelijk voor A Nightmare on Elm Street. In 1997 en 2000 verschenen twee sequels en in 2011 kwam het matige presterende Scream 4 uit. In de films wordt veelvuldig verwezen naar een aantal van bovengenoemde titels en de 'gouden regels' uit die films. Een vijfde deel zou mogelijk nog moeten gaan volgen.

De meest recente bekende moordende psychopaat is Jigsaw uit de Saw (2004) films. Uiteindelijk verschenen er in een rap tempo zeven films met Saw 3D (2010) als laatste wapenfeit.

Uiteraard doken er meer bekendere seriemoordenaars op in de filmgeschiedenis. Bovengenoemde zijn echter de meest bekende. Je kunt hieronder stemmen op je favoriet en in onderaan kun je je reactie geven.
De poll is geëindigd, je kan niet meer stemmen.
survey solutions



NieuwsFilm

meest populair