Fraai boek - Pacific Rim: Man, Machine & Monsters

Een fraai boek met allerlei uitneembare pagina's.

[/url]

Pacific Rim: Man, Machine & Monsters

Auteur:David S. CohenPagina's:160Release:2013Taal:Engels
Uitgeverij:Insight EditionsDruk:1Uitvoering:Hardcover
ISBN:978-1-60887-182-7

Pacific Rim was niet de best ontvangen film van regisseur [url=http://www.filmtotaal.nl/persoon.php?id=28800]Guillermo del Toro. Toch deed de film het redelijk goed aan de internationale box office en is een vervolg mogelijk op komst. Deze week komt de Blu-ray van de film uit, en dus bespreken we voordat het zover is het boek over de film: Pacific Rim: Man, Machine & Monsters. In dit boek bespreekt David S. Cohen zo ongeveer alle ins en outs van de film. Van het schrijven van het scenario, tot de opnames, de personages en tot de post-productie, alles komt wel voorbij in dit boek van Insight Editions.

Het boek wordt geopend door regisseur Del Toro, met een weinig geïnspireerde inleiding over hoe geweldig het maken van dit soort film is. Dat het een passieproject van de beste man is wisten we natuurlijk al. Cohen opent vervolgens met een veel beter stuk, waarin we de presentatie van de film tijdens de San Diego Comic-Con van 2012 over de schouders van Del Toro meemaken.



Vervolgens is Cohen toe aan het daadwerkelijk bespreken van het maken van de film. Als eerste komen de personages aan bod. Daarbij worden uiteraard de hoofdpersonen besproken. Niet alleen komen Stacker Pentecost (Idris Elba, Raleigh Becker (Charlie Hunnam) en Mako Mori (Rinko Kikuchi) aan bod, ook bijfiguren zoals Dr. Newton Geiszler (Charlie Day) en Gottlieb (Burn Gorman) worden besproken. In de meeste gevallen krijgen de acteurs de kans om hun visie op de personages uit de doeken te doen. Dat gaat vergezeld door concept art en foto's uit de film.

Verder hebben de twee hoofdpersonen Raleigh en Mako een eigen identity tag die je uit het boek kunt halen. Niet dat die tags enige informatie bieden. Zelfs de QR-code die erop staat heeft niets te bieden. Als je de code scant met je mobiel komt je terecht op de website van het Pan Pacific Defense Corp. Je zou denken dat dit een mooie manier is om de lezer verder bij het boek te betrekken, maar de site is niet uitermate geschikt voor de mobiele telefoon. Daarnaast krijg je geen extra informatie over bijvoorbeeld te personages. Een toevoeging is dit uitneembare stukje papier dus niet.



Vervolgens komen uitgebreid de verschillende Jaegers die de mens heeft gebouwd om het op te nemen tegen de Kaiju aan bod. Daarbij passeren ook Jaegers die we niet in de films zien de revue, hoewel de nadruk ligt op Jaegers die we al kennen. Gek genoeg is de bespreking van de Kaiju een stuk uitgebreider en interessanter om te lezen.

We zien prachtige tekeningen van Kaiju, waarbij ook een flink aantal die de film niet gehaald hebben. Daarbij worden ook de inspiratiebronnen van Kaiju besproken, zoals bijvoorbeeld Raiju, die geïnspireerd is op de Iguana. Hieronder een foto van de pagina in het boek waarin Raiju besproken wordt, inclusief een prachtige tekening van een gevecht tussen een Jaeger en Raiju, in de buurt van ijsbergen. De Kaiju en Jaegers komen in verschillende stadia van hun ontwikkeling voorbij. Niet alleen zien we de eerste ontwerpen, maar ook volwaardige kleimodellen.



Geinig is een uitneembare pagina, die een blik biedt op een van de pagina's uit Del Toro's vele ideeënboeken. Hieruit blijkt dat Del Toro zowel in het Spaans als het Engels aantekeningen maakt op dezelfde pagina. Toch is het moeilijk om te lezen, en als je geen Spaans spreekt, heb je vrijwel niets aan de toevoeging. Dat geldt voor vrijwel alle uitneembare pagina's uit het boek, die variëren van stickervellen tot blauwdrukken van Jaegers.

Al met al is Pacific Rim: Man, Machine & Monsters een mooi boek. De focus ligt, zoals meestal bij boeken van Insight Editions, meer op de beelden van de teksten. Het is een mooi geheel, dat ontworpen is in de stijl van de film. Toch hebben we wel eens betere boeken gezien van de uitgeverij, zoals bijvoorbeeld The Lone Ranger: Behind the Mask. Dat had meer informatie te bieden over de film, iets dat we hier ook graag hadden gezien.

Het boek is te koop bij webshops als Bol.com, Polare en Athenaeum en uiteraard de betere boekhandel. Met dank aan Insight Editions voor het recensie-exemplaar.

NieuwsFilm

meest populair