POLL: De films van Peter Jackson

Wordt het een Lord of the Rings-film of toch een van zijn kleinere titels als Brain Dead, The Lovely Bones of Heavenly Creatures.

Aankomende donderdag gaat het tweede deel van de Hobbit trilogie in première. Een mooi moment om terug te kijken op het complete oeuvre van de regisseur Peter Jackson en jullie te vragen om de eigen favoriet door te geven.

De eerste jaren
De in Nieuw-Zeeland geboren filmmaker maakte zijn eerste grote film in 1988 met de horror-komedie Bad Taste, die slechts $25.000 kostte. Het werd een redelijk succes en won de publieksprijs op het Fantafestival 1989 in Rome. Een jaar later verscheen de Jim Henson-achtige poppenkomedie Meet the Feebles. Ondanks dat het niet een commercieel succes werd, heeft het tegenwoordig wel een cultstatus. Ook de goed ontvangen horrorkomedie Braindead (1992) werd geen succes, al is het tegenwoordig wel een van zijn bekendste oude films. Ondanks een zeer sterk ontvangst, boekte Jackson zijn eerste grote commerciële succes ook niet met het drama Heavenly Creatures uit 1994. Het wist wel een Oscarnominatie in de wacht te slepen voor Beste Originele Script. Het jaar daarop regisseerde Jackson samen met Costa Botes de tv-mockumentary Forgotten Silver.

Hollywood & Lord of the Rings
In 1996 leverde Jackson zijn eerste big-budget Hollywoodfilm op met de horrorkomedie The Frighteners met acteur Michael J. Fox en geproduceerd door o.a. Robert Zemeckis. Met een budget van $30 miljoen wist Jackson er wederom geen enorm succes van te maken. In diezelfde periode werd Jacksons King Kong-project in de ijstkast gezet door Universal, aangezien Mighty Joe Young en Godzilla ook in productie waren genomen. In 1997 kon de regisseur echter aan de gang met de ambitieuze verfilming van J. R. R. Tolkiens The Lord of the Rings-boeken. Het eerste deel The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001) verscheen in 2001 en was gelijk een doorslaand succes, aangezien het goed werd ontvangen en de box office resultaten wereldwijd uiterst positief waren. In 2002 en 2003 volgden de sequels The Two Towers en The Return of the King. De trilogie won 17 van de 30 Oscarnominaties. Het laatste deel verzilverde zelfs alle elf nominaties, waaronder Beste Film en Beste Regie. Wereldwijd noteerde de trilogie een omzet van bijna $3,0 miljard bij een budget van nog geen $300 miljoen.

De weg naar The Hobbit
Na de LOTR-films ging Jackson alsnog aan de slag met de King Kong-remake. Met een budget van een slordige $207 miljoen kwam King Kong tot een redelijke $550 miljoen en wist het zelfs drie (technische) Oscar te winnen. Na King Kong koos Jackson voor het kleinere The Lovely Bones. De slecht ontvangen fantasy-thriller was een beperkt financieel succes en kreeg een Oscarnominatie voor de Beste mannelijke bijrol (Stanley Tucci). Na een lange pre-productiefase verscheen afgelopen jaar het toch wat matig ontvangen The Hobbit: An Unexpected Journey, het eerste deel uit een nieuwe Tolkien-trilogie. Uiteraard was het wel een succes bij het grote publiek. Het noteerde boven de $1,0 miljard en kreeg drie Oscarnominaties.

Nieuwe projecten
Over een paar dagen verschijnt de opvolger The Desolation of Smaug en in december 2014 moet There and Back Again de trilogie afsluiten. Na de afronding van het Hobbit-project gaat Jackson vermoedelijk aan de animatiesequel The Adventures of Tintin: Prisoners of the Sun, die op de planning staat om te verschijnen in december 2016.

In beeldjes en cijfers
Van Jacksons twaalf films kregen er zes in totaal 38 Oscarsnominaties. Hier werden er twintig van verzilverd, waaronder voor Beste Film en Beste Regie voor The Lord of the Rings: The Return of the King . Op Rotten Tomatoes krijgen Forgotten Silver en The Lord of the Rings: The Two Towers de hoogste percentages met 100% en 96%. De film The Lovely Bones werd het matigst ontvangen en staat op 32%. Drie van zijn titels zijn terug te vinden in de befaamde IMDb Top 250: The Return of the King: #9, The Fellowship of the Ring: #11 en The Two Towers: #20. Financieel gezien is The Return of the King Jacksons succesvolste film, aangezien het wereldwijd $1.119 miljoen noteerde. The Frighteners is met een opbrengst $29,4 miljoen zijn zwakst presterende van zijn zeven big budget films, die in totaal $4,6 miljard noteerden.
De poll is geëindigd, je kan niet meer stemmen.
web survey


NieuwsFilm

meest populair