Poll

POLL: De films van Peter Jackson

Wordt het een Lord of the Rings-film of toch een van zijn kleinere titels als Brain Dead, The Lovely Bones of Heavenly Creatures.

door Bram de Groot op 08.12.2013 om 19:30 in Poll
Aankomende donderdag gaat het tweede deel van de Hobbit trilogie in première. Een mooi moment om terug te kijken op het complete oeuvre van de regisseur Peter Jackson en jullie te vragen om de eigen favoriet door te geven.

De eerste jaren
De in Nieuw-Zeeland geboren filmmaker maakte zijn eerste grote film in 1988 met de horror-komedie Bad Taste, die slechts $25.000 kostte. Het werd een redelijk succes en won de publieksprijs op het Fantafestival 1989 in Rome. Een jaar later verscheen de Jim Henson-achtige poppenkomedie Meet the Feebles. Ondanks dat het niet een commercieel succes werd, heeft het tegenwoordig wel een cultstatus. Ook de goed ontvangen horrorkomedie Braindead (1992) werd geen succes, al is het tegenwoordig wel een van zijn bekendste oude films. Ondanks een zeer sterk ontvangst, boekte Jackson zijn eerste grote commerciële succes ook niet met het drama Heavenly Creatures uit 1994. Het wist wel een Oscarnominatie in de wacht te slepen voor Beste Originele Script. Het jaar daarop regisseerde Jackson samen met Costa Botes de tv-mockumentary Forgotten Silver.

Hollywood & Lord of the Rings
In 1996 leverde Jackson zijn eerste big-budget Hollywoodfilm op met de horrorkomedie The Frighteners met acteur Michael J. Fox en geproduceerd door o.a. Robert Zemeckis. Met een budget van $30 miljoen wist Jackson er wederom geen enorm succes van te maken. In diezelfde periode werd Jacksons King Kong-project in de ijstkast gezet door Universal, aangezien Mighty Joe Young en Godzilla ook in productie waren genomen. In 1997 kon de regisseur echter aan de gang met de ambitieuze verfilming van J. R. R. Tolkiens The Lord of the Rings-boeken. Het eerste deel The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001) verscheen in 2001 en was gelijk een doorslaand succes, aangezien het goed werd ontvangen en de box office resultaten wereldwijd uiterst positief waren. In 2002 en 2003 volgden de sequels The Two Towers en The Return of the King. De trilogie won 17 van de 30 Oscarnominaties. Het laatste deel verzilverde zelfs alle elf nominaties, waaronder Beste Film en Beste Regie. Wereldwijd noteerde de trilogie een omzet van bijna $3,0 miljard bij een budget van nog geen $300 miljoen.

De weg naar The Hobbit
Na de LOTR-films ging Jackson alsnog aan de slag met de King Kong-remake. Met een budget van een slordige $207 miljoen kwam King Kong tot een redelijke $550 miljoen en wist het zelfs drie (technische) Oscar te winnen. Na King Kong koos Jackson voor het kleinere The Lovely Bones. De slecht ontvangen fantasy-thriller was een beperkt financieel succes en kreeg een Oscarnominatie voor de Beste mannelijke bijrol (Stanley Tucci). Na een lange pre-productiefase verscheen afgelopen jaar het toch wat matig ontvangen The Hobbit: An Unexpected Journey, het eerste deel uit een nieuwe Tolkien-trilogie. Uiteraard was het wel een succes bij het grote publiek. Het noteerde boven de $1,0 miljard en kreeg drie Oscarnominaties.

Nieuwe projecten
Over een paar dagen verschijnt de opvolger The Desolation of Smaug en in december 2014 moet There and Back Again de trilogie afsluiten. Na de afronding van het Hobbit-project gaat Jackson vermoedelijk aan de animatiesequel The Adventures of Tintin: Prisoners of the Sun, die op de planning staat om te verschijnen in december 2016.

In beeldjes en cijfers
Van Jacksons twaalf films kregen er zes in totaal 38 Oscarsnominaties. Hier werden er twintig van verzilverd, waaronder voor Beste Film en Beste Regie voor The Lord of the Rings: The Return of the King . Op Rotten Tomatoes krijgen Forgotten Silver en The Lord of the Rings: The Two Towers de hoogste percentages met 100% en 96%. De film The Lovely Bones werd het matigst ontvangen en staat op 32%. Drie van zijn titels zijn terug te vinden in de befaamde IMDb Top 250: The Return of the King: #9, The Fellowship of the Ring: #11 en The Two Towers: #20. Financieel gezien is The Return of the King Jacksons succesvolste film, aangezien het wereldwijd $1.119 miljoen noteerde. The Frighteners is met een opbrengst $29,4 miljoen zijn zwakst presterende van zijn zeven big budget films, die in totaal $4,6 miljard noteerden.
web survey


53 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

RemcoKathmann

Avatar

Heavenly Creatures...? (Triest verhaal, mooi verfilmd)

Jonathancrane

Avatar

RemcoKathmann "Heavenly Creatures...? (Triest verhaal, mooi verfilmd)"


Ja, ik ga ook voor de underdog. Geweldige film, die een veel persoonlijker verhaal voor Jackson lijkt te zijn dan de rest van zijn werk. Maargoed, alle films op The Lovely Bones na zijn uitstekend.

Frietgedicht

Avatar

The Lovely Bones zuigt cock...

Sleepkills

Avatar

Moeilijke. Uiteindelijk voor Braindead gegaan.

Bad Taste was ook een goede optie. En Forgotten Silver en Heavenly Creatures zijn ook fantastisch. Als ik voor een Lord of the Rings- deel zou gaan, dan toch The Two Towers.

Angelater

Avatar

De 'Lord Of The Rings'-films voor mij, maar welke van de drie vind ik dan wel weer lastig. Toch maar voor 'The Return Of The King' gegaan; een mooie afsluiter die rondom het einde daarmee moeite had met zijn meerdere eindes :E

JamesBond

Avatar

'The Lord Of The Rings: The Fellowship Of The Ring' Smiley face Maar ook de andere LOTR-films, 'The Hobbit: An Unexpected Journey' en 'King Kong' zijn fantastisch!

benjamin

Avatar

Een beetje principieel misschien gestemd op Heavenly Creatures, maar de LOTR-films zullen wel winnen.

SciFiFanaat

Avatar

Gestemd voor LOTR: The Two Towers

Onvergetelijke bioscoopervaring en het meeste gezien van de trilogie. Alles klikt gewoon dit deel, kippevel scenes in overvloed en bevat nog steeds 1 va de meest opwindende veldslagen die ik in films gezien heb.

Opvallend is het aantal stemmen voor The Return of the King, vind het verreweg minste deel en al die oscars die de film kreeg waren goedmakertjes voor het vrijwel negeren van Fellowship...en The Two Towers.

sjef

Avatar

Ik kies the return of the king maar ik vind alle lord of the rings films prachtig. ik ben ook een groot van the hobbit en ga volgend weekend naar deel 2 toe. ben benieuwd naar deze film Smiley face

Stroating

Avatar

Bad taste!
een van de beste low budget films die ik ooit gezien heb!
met veel humorSmiley face

Moviemagic

Avatar

The Frighteners deed me nog even anders denken want dit is ook een erg goede film. Uiteindelijk toch gekozen voor Lord Of the RingsL Return of the king. Eerlijk gezegd is elke keus een juiste.

Ed Crane

Avatar

Braindead natuurlijk :+

spooklift

Avatar

Braindead (1992)

Havoc

Avatar

Zonder twijfel Return of the King.

Moviemagic

Avatar

Airbender "King Kong, want ik vind al zijn andere films K*T! Ja ook LOTR!"


Wat is er dan K*t aan zijn films?

movieboy

Avatar

Gekozen voro The Lord of the Rings: The Return of the King (2003). Amazing experience!


Well spijtig dat je maar eentje kunt kiezen :s

benjamin

Avatar

Airbender "King Kong, want ik vind al zijn andere films K*T! Ja ook LOTR!"


En wat vond je dan zo kut aan al z'n andere films?

Steve-O

Avatar

Return of the King is zijn best film, wat een topper! Maar mijn persoonlijke favoriet is nog steeds The Fellowship of the Ring.

iTED

Avatar

The Fellowship of the Ring Smiley face

Joslyn

Avatar

Airbender "Ik heb wat tegen de LOTR trilogie + Hobbit, ze duren veel te lang (Return of the King duurt 200 min, are you kidding me...). Ik vind ze gewoon niet zo goed als iedereen beweert, veel te saai :Z

King Kong daarentegen vond ik onwijs goed. Ik weet nog dat ik die in de bios zag en geen enkel moment verveelde, terwijl de film ook lang duurt."


Hmmm verschil van smaak dan maar. Ik vond Kink Kong echt veel te langdradig. Actiescenes verlengen wat niks bedraagt aan het verhaal. Hoe lang moet dat KK-Trex gevecht duren. Zelfde had ik ook in Hobbit. De lengte van de Radagast/Orc achtervolging is echt overdreven lang.

Zelf gekozen voor Return of the King. Al Jacksons kwaliteiten in een commercieel en alom gewaardeerd succes.

benjamin

Avatar

Airbender "Ik heb wat tegen de LOTR trilogie + Hobbit, ze duren veel te lang (Return of the King duurt 200 min, are you kidding me...). Ik vind ze gewoon niet zo goed als iedereen beweert, veel te saai :Z

King Kong daarentegen vond ik onwijs goed. Ik weet nog dat ik die in de bios zag en geen enkel moment verveelde, terwijl de film ook lang duurt."


En wat vind je dan het probleem met z'n andere films?

Myridonen

Avatar

Gekozen voor: The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
LotR reeks + The Hobbit,
de film die voor deel 1 is gemaakt nog niet gezien, toch maar een keer doen..

Ereptile

Avatar

The Lord of the Rings en The Hobbit zijn m'n favoriete films! Smiley face Ik koos ook voor Return of the King, maar de hele LotR Trilogy is gewoon geweldig! (Het zou een optie moeten zijn tussen de rest: "LotR Trilogy") Woensdag The Desolation of Smaug!!! :D

Asyrian

Avatar

Voor mij ook Lord of the Rings. Maar dan ga ik voor Two Towers. Ik vond alle delen heel vet, alleen deel 2 springt er voor mij echt uit.

Golden Ghost

Avatar

LOTR films zijn echt erg mooi gemaakt en verdienen het daarom misschien ook wel om te winnen maar wat hij met Meet the Feebels heeft neergezet is zo anders als andere films dat ik daarvoor heb gekozen. De zwartgallige humor hierin heeft (samen met het kompleet absurdistische verhaal) er voor gezorgd dat ik die film in elk geval nooit zal vergeten.

De films zijn natuurlijk verder absoluut niet te vergelijken omdat je het ook over zo'n gigantisch groot verschil in budget en aanpak hebt. LOTR is gewoon prachtig gemaakt maar als je puur gaat kijken naar de hoeveelheid plezier die ik per gebutgetteerde dollar heb gehad dan was er eigenlijk maar 1 keuze mogelijk voor mij.

ps. Ik kan me herinneren dat ik Bad Taste ook hilarisch vond toen ik hem destijds keek maar daar is me uiteindelijk maar weinig van bijgebleven behalve af en toe een shot.

Decepticon

Avatar

Mijn stem gaat uit naar King Kong, in 1 woord fantastisch!!! Ontzettend goed gemaakt, ook de lange speelduur van 3 uur zit de film niet in de weg, goede opbouw van verhaal en actie. En goed acteerwerk en uitwerking van personages van de goede cast. Je bouwt tijdens het kijken ook echt een ban op met Kong.

De LOTR films vind ik echt verschrikkelijk, imo oersaai en duren imo ook veel te lang, doordat er zo weinig gebeurd. Nee, is niet aan mij besteed.
Daarom hoef ik The Hobbit films ook nooit te zien.

The Lovely Bones vind ik dan wel wer heel erg goed. Enig puntje van kritiek is de te lange speelduur, maar verder een zeer goede en goedgemaakte film, met ijzersterke vertolkingen van Tucci en Ronan.

The Frighteners is ook een goede film, heb ik ook erg van genoten.

pmw84

Avatar

LORD was sowieso goed, niet echt helemaal mijn smaak van de film maar wel mooi gemaakt.

Maar mijn stem gaat zonder enige twijfel naar KING KONG.

Arteron

Avatar

Toch vind ik The Lovely Bones wel een hele mooie film Smiley face Raakt mij emotioneel toch wel en vind het verhaal erg aangrijpend. Misschien iets rozekleurig uitgevoerd maar daardoor niet minder sterk.

Lord of the Rings is sowieso geweldig natuurlijk Smiley face

IvarW

Avatar

The LOTR Trilogy, de eerste Hobbit Film en zijn King Kong remake zijn toch mijn favoriete. Ben voor Return of The King gegaan.

Solid

Avatar

Vind de 3 LOTR films ongeveer van hetzelfde niveau. Maar ik heb gekozen voor de 2de. Ik zie dat de 3de het gaat halen met de meeste stemmen. Maar toch heb ik een lichte voorkeur voor de 2de. Alhoewel ik eigenlijk de eerste stiekem de beste vind. Maarja, mijn stem gaat naar de 'underdog' van de trilogie...

Spider-fan

Avatar

Valt eigenlijk niet te kiezen. LotR en The Hobbit zijn natuurlijk twee lange films, niet zes losse. Ik vind eigenlijk alles goed van hem. Meet the Feebles is niet zo sterk, verder is alles gewoon erg goed.

Ik ga voor nu voor The Hobbit. Maar het is natuurlijk afwachten hoe die verder gaat. De sfeer is speelser en er zitten meer liedjes in wat veel meer het gevoel van Tolkien geeft (al zouden het zo'n beetje musicals worden als je Tolkien letterlijk zou filmen). Freeman vind ik ook veel leuker dan Wood als hoofdpersoon. En het is leuk om te zien hoe hij het bekende verhaal heeft aangevuld, terwijl het toch qua sfeer dicht bij de bron zit.

Dus ik zie het maar even als een voorlopige poll.

Perrysh

Avatar

Zou best willen stemmen op één van zijn wat minder bekende films, maar de poll is niet 'welke film van Peter Jackson die niet in de miljarden loopt qua opbrengst, kan je ergens ook nog wel pruimen?'. Dus dan gaan we maar gewoon netjes voor 'The Return of the King'.

Perrysh

Avatar

Airbender "Ik heb wat tegen de LOTR trilogie + Hobbit, ze duren veel te lang (Return of the King duurt 200 min, are you kidding me...). Ik vind ze gewoon niet zo goed als iedereen beweert, veel te saai :Z

King Kong daarentegen vond ik onwijs goed. Ik weet nog dat ik die in de bios zag en geen enkel moment verveelde, terwijl de film ook lang duurt."


De 'echte' versie duurt bijna 4 uur. Misschien moet je die films ff gaan kijken als een mini-serie. Misschien bevalt het beter in GoT style. ;)

Infje

Avatar

Wat hebben de meeste toch tegen The Lovely Bones? Prachtige film, echt prachtig gewoon.

Jonathancrane

Avatar

Frietgedicht "The Lovely Bones zuigt cock..."


Hopelijk niet de dvd, dat zou best zeer doen :P

Havoc

Avatar

Infje "Wat hebben de meeste toch tegen The Lovely Bones? Prachtige film, echt prachtig gewoon."


Ik vond daar ook niets mis mee.. Twee keer in de bios gezien zelfs.

Steve-O

Avatar

Waar zijn de polls van trailer vd maand trouwens? Of zijn die langs me heen gegaan?
afbeelding

horizon

Avatar

Eigenlijk veel goede films.

Fellowship of the Ring geworden. Omdat die op 1 staat in mijn top 10.
Mede omdat het eerste boek ook het beste is.

Muufley

Avatar

Two Towers zal op lange termijn beschouwt worden als "The Empire Strikes Back" van Star Wars. Het is de beste van de reeks.

Muufley

Avatar

horizon "Eigenlijk veel goede films.

Fellowship of the Ring geworden. Omdat die op 1 staat in mijn top 10.
Mede omdat het eerste boek ook het beste is."


Je zou de film op zijn eigen waarde moeten oordelen, zonder eigenschappen van het boek erop te projecteren, om een neutralere resultaat te bekomen. Jouw mening is dusdanig gekleurd en men kan daarin niet concluderen hoeveel van jouw mening op het boek slaat of op de film. Foute stem eigenlijk aangezien dit puur om de film gaat.

KeesjeNL

Avatar

Infje "Wat hebben de meeste toch tegen The Lovely Bones? Prachtige film, echt prachtig gewoon."
Ik vond het ook een heel aangrijpende film. Een brok in me keel.

horizon

Avatar

Muufley "Je zou de film op zijn eigen waarde moeten oordelen, zonder eigenschappen van het boek erop te projecteren, om een neutralere resultaat te bekomen. Jouw mening is dusdanig gekleurd en men kan daarin niet concluderen hoeveel van jouw mening op het boek slaat of op de film. Foute stem eigenlijk aangezien dit puur om de film gaat."

Wat ene onzin.

Het verhaal in het eerste boek is het leukst, ergo ik vind het verhaal in de eerste film ook het leukst.

Papigiulio

Avatar

Lovely bones was ontzettend goed, maar geen topper. LOTR was ontzettend goed in elkaar gezet en elke Episode werdt maar beter en grootser, daarom is ROTK mijn favoriet, maar ik moet zeggen dat Frightners en TLB ook eigenlijk een vote verdienen.

bigmichiel

Avatar

Tja, in mijn ogen is alleen de orginele LOTR trilogy van hem echt goed. Lovely bones was vermakelijk, maar niets bijzonders. De nieuwe Hobbit valt ook zwaar tegen, maar dat zal meer met het verwachtings patroon te maken hebben.

Tot zover ik zn overige films heb gezien vond ik ze allemaal maar niets.

Spawn999

Avatar

Braindead natuurlijk!!

Pete_027

Avatar

The Frighteners en BraindeadT+)

Nog niet alles in de lijst gezien. Weet dus nu wat ik ga doen tijdens mijn kerstvakantieSmiley face

Van de LOTR trilogie vind ik The Two Towers het beste. The Return of the King heeft te veel eindes en het leger doden aan het einde van de film zag er niet uit.

The Hobbit en de aankomende vervolgen zijn meer van hetzelfde met waarschijnlijk betere cgi al viel dat ook wel wat tegen.

Blockbuster

Avatar

Als horror-fantasy fan geniet ik natuurlijk van al zijn films, maar Braindead is niet meer normaal zo smerig. Nog nooit zoveel gore in éé film gezien. Zo'n film die voor een appel en een ei gemaakt is zonder cgi, daar heb ik nog meer respect voor dan een 3 uur lang cgi-spektakel, waarin 90% uit de computer komt. The Frighteners had ook best zonder cgi gekund hoor, daar is Peter Jackson craetief genoeg voor. Maar daarin valt alsnog veel te genieten. Bad Taste is eveneens een classic. King Kong is idd in één woord adembenemend: die dino-scenes overtreffen die in Jurassic Park. Maar het zal wel weer één van de LOTR films worden, die wint. Wederom een voorspelbare poll dus. O+

starbass

Avatar

Ik heb alleen Meet the Feebles en Heavenly Creatures nog niet gezien, verder allemaal toppertjes, dus ook veel te moeilijk om er maar één te kiezen

Bad Taste (1987) - 10 - best no budget comedy horror ever
Braindead (1992) - 10 - best low budget comedy horror ever
Forgotten Silver (1995) - 8 - leuke docu
The Frighteners (1996) - 10
The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001) 10 - Super films
The Lord of the Rings: The Two Towers (2002) 10
The Lord of the Rings: The Return of the King (2003) 10
King Kong (2005) - 7 - iets minder sterk
The Lovely Bones (2009) - 9 - Heftig als je zelf kinderen hebt, moo
The Hobbit: An Unexpected Journey (2012) - 9 - kijk ui tnaar de volgende Smiley face

NieuwsFilm

meest populair