Blu-Ray Review: Elysium

Niet zo verrassend als District 9, maar wel een vermakelijk nieuw sci-fi avontuur van Neill Blomkamp.


Regie: Neill Blomkamp | Cast: Matt Damon (Max), Sharlto Copley (Kruger), Jodie Foster (Delacourt), Alice Braga (Frey), Wagner Moura (Spider), e.a. | Speelduur: 109 minuten | Jaar: 2013 | Bioscooprelease: 15 augustus 2013 | Retail release: 13 december 2013 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD MA 7.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans, Duits | Aantal Discs 1 x Blu-Ray | Distributeur: Sony Pictures Home Entertainment | EAN: 8712609653601 | FilmTotaal.nl recensie

In 2009 kreeg de Zuid-Afrikaanse regisseur Neill Blomkamp van Peter Jackson de kans om van zijn korte film Alive in Joburg om te zetten naar een complete film. Samen met landgenoot Sharlto Copley wist hij te verrassen met District 9, die door velen wordt gezien als een van de beste sci-fi films van de afgelopen jaren. Afgelopen zomer verscheen van Blomkamp het grootsere Elysium, wederom een sci-fi film met Copley. Dit keer was het budget een flink stuk hoger en met namen als Matt Damon en Jodie Foster de cast een stuk bekender. Hierdoor waren de verwachtingen ook behoorlijk hooggespannen. Ondanks dat het ontvangst bij critici en publiek ruimschoots voldoende was, wist Blomkamp niet de waardige opvolger neer te zetten waarop iedereen had gehoopt. De film blijft namelijk hangen te veel in de sfeer van District 9, die daarmee veel meer verraste, en het flinterdunne verhaal helpt in zo'n geval ook niet. Gelukkig lieten Damon en vooral Copley puike rollen zien en waren de visual effects veelal van een zeer hoog niveau, waardoor er genoeg mensen volop van Blomkamps tweede sci-fi flick hebben genoten. Eerder deze maand verscheen de sci-fi actiefilm op een nette Blu-Ray uitgave.

SYNOPSIS & TRAILER
In Elysium, dat zich afspeelt in het jaar 2154, bestaan er twee klassen onder de mensheid: de zeer rijken, die wonen op het prachtige ruimtestation genaamd Elysium en alle anderen, die leven op de overbevolkte Aarde. Max (Damon) is de enige persoon op Aarde die voor gelijkheid kan zorgen tussen deze twee werelden. Hij onderneemt een gevaarlijke missie naar Elysium waar hij het moet opnemen tegen Secretary Delacourt (Foster), om zijn eigen leven en de levens van iedereen op Aarde te redden.

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes is Elysium redelijk "Fresh" met 69%. De IMDb noteert een vergelijkbare 6,8 bij ruim 143 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de sci-fi film met een nog iets betere 7,0 (Stem zelf). FT recensent Frank Stol gaf 3,5 ster naar aanleiding van zijn recensie.
Een reactie van FT-bezoeker Tarkus: Goede SF film, met veel actie en een goede Matt Damon, die weer eens bewijst dat jij alle rollen aankan. Jodie Foster, altijd goed en nu eens in een rol die ze niet vaak speelt, die van het booswicht, ze ziet er trouwens nog altijd stralend uit. Voor de liefhebbers van SF én actie is dit wel een prima film, voor een beter verhaal moet je wel iets anders zoeken, want het is maar simpel. Wel mooie special effects..
Het productiebudget van Elysium bedroeg zo'n $115 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het een redelijke $29,8 miljoen en eindigde op een toch wat magere $93,0 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een nette $286,1 miljoen. De opbrengst in de Nederland was keurig met $2,7 miljoen.

BLU-RAY & EXTRA'S
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van Elysium. Het recensie-exemplaar zit verpakt in een standaard Blu-Ray keepcase. De vormgeving van de cover van deze Blu-Ray uitgave is redelijk identiek aan een van de weinige filmposters. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).


Extra's: Visions of 2154 | The Journey to Elysium | Extended Scene | Collaboration: Crafting the Performances in Elysium | The Technology of 2154 | In Support of Story: The Visual Effects of Elysium | Engineering Utopia: Creating a Society in the Sky

Deze Blu-Ray uitgave van Elysium bevat dik anderhalf uur extra's, exclusief de gedeeltelijk interactieve extra Visions of 2154. Deze extra is ook één van de meest opvallende op de schijf. Via een soort slideshow wordt er via concept-art, 3D-modellen en clips een beeld geschetst van de wereld in de hoofdfilm. Erg aardig gedaan. Ook de driedelige docu The Journey to Elysium en kortere docu The Technology of 2154 zijn meer dan de moeite waard. Samen vormen ze een nette making-of, waarbij de laatste docu meer inzoomt op de toekomst die zo'n 140 jaar voor ons ligt. Daarnaast is er een verlengde scene te zien, wordt je meegenomen in de totstandkoming van de VFX en krijgt de cast een intro.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Met een veelal sobere - zeker op de aarde - maar verder sfeervolle uitstraling en fraaie special effects, weet deze film het oog zeker te trekken. In HD is het smullen geblazen, zeker door de voortreffelijke scherpte. Misschien heeft dit ermee te maken dat de film wordt aangeboden in 4K, die een "maximaal beeld" en "breder kleurenspectrum" belooft. Uiteraard moet je hiervoor wel een compatable scherm en speler hebben. Ook de DTS-HD 7.1 track is spectaculair te noemen, dier ervoor zorgt dat de actiescènes door je huiskamer denderen. Heerlijke schijf!

CONCLUSIE
Elysium was al met al een meer dan redelijk sci-fi-avontuur, maar of deze ook zo blijft hangen als Neill Blomkamps District 9 valt te betwijfelen. Daarvoor was het allemaal net even te veel van hetzelfde en waren er ook genoeg momenten waarop de kijker te snel zaken moet accepteren. Blomkamp werkt ondertussen aan de sci-fi-komedie Chappie (26 maart 2015), gebaseerd op zijn eigen korte film Tetra Vaal uit 2004, en met Hugh Jackman, Sigourney Weaver, Dev Patel en uiteraard vriend Sharlto Copley.
Deze Blu-Ray uitgave van Elysium is top! Beeld en geluid zijn super en de gevarieerde extra's hebben de fan veel te bieden. Was je onder de indruk van de film, dan mag deze schijf zeker niet ontbreken!


OVERIGE BLU-RAY OF DVD RELEASES
Naast deze single disc Blu-Ray uitgave van Elysium is er een 1 disc Dvd uitgave verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels. Met dank aan de Sony Pictures Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair