Blu-ray

Blu-Ray Review: The Conjuring

Saw & Insidious-regisseur James Wan maakt een echte moderne horror-klassieker.

door Bram de Groot op 06.01.2014 om 10:30 in Blu-ray


Regie: James Wan | Cast: Vera Farmiga (Lorraine Warren), Patrick Wilson (Ed Warren), Lili Taylor (Carolyn Perron), Ron Livingston (Roger Perron), Shanley Caswell (Andrea), e.a. | Speelduur: 112 minuten | Bioscooprelease: 5 september 2013 | FilmTotaal recensie: The Conjuring

Regisseur James Wan begint ondertussen een gevestigde naam te worden in Hollywood. Zeker in het horrorgenre. Wan wist in 2004 op te vallen met de low-budget horrorfilm Saw, die ervoor zorgde dat we vervolgens elk jaar een (minder) Saw-deel om onze oren kregen. De regisseur was bij die titels overigens niet de regisseur, aangezien hij koos voor nieuwe projecten. Hij kwam via Death Sentence (2007) en Dead Silence (2007) uit op de eveneens succesvolle horrorfilm Insidious (2010). Dit jaar speelde Wan zich helemaal in de kijker. Naast dat hij zelf de sequel Insidious: Chapter 2 regisseerde, werd hij aangetrokken voor Fast & Furious 7 (2015) en scoorde hij een enorme hit met de horrorfilm The Conjuring. Het ontvangst was uiterst sterk, aanzien de critici en het publiek het bijna unaniem eens met elkaar. De voortreffelijke $316,7 miljoen box office-score is daar misschien wel het grootste bewijs van. Hiermee is het gelijk ook één van de financieel succesvolste horrorfilms aller tijden. Warner Bros. zond onlangs een redelijke Blu-Ray schijf het schap in.

Synopsis & trailer
In The Conjuring neemt een koppel zijn intrek in een huis in Rhode Island waar naar verluidt goed- en kwaadaardige geesten rondwaren. Lorraine en Ed Warren, twee onderzoekers gespecialiseerd in bovennatuurlijke fenomenen, onderzoeken de zaak.

Waardering & Box Office
Op Rotten Tomatoes is The Conjuring ruimschoots "Fresh" met 86%. De IMDb noteert een eveneens prima 7,6 bij ruim 141 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de horrorfilm met een sterke 8,1 (Stem zelf). FT recensent Lieuwe van Albada gaf drie sterren naar aanleiding van zijn recensie.
Een reactie van FT-bezoeker Shaunofthedead: Dé beste horrorfilm van de laatste jaren. Verschillende horrorelementen worden samengekneed tot een enge en vermakelijke twee uur durende zit, waarbij ook de acteerprestaties en dialogen van een uitzonderlijk hoog niveau zijn voor een horror. Toppertje!
Het productiebudget van The Conjuring bedroeg zo'n $20 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het een fraaie $41.9 miljoen en eindigde op een sterke $137,4 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een nog veel sterkere $316,7 miljoen. De opbrengst in de Nederland was redelijk netjes met $1,4 miljoen.


Blu-Ray: The Conjuring | Retail release: 18 december 2013 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40: 1) | Geluid: Engels 5.1 DTS-HD MA | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans, Engels, Italiaans | Aantal Discs 1 x Blu-Ray | Ook verkrijgbaar op: Dvd | EAN: 5051888167632 | Met dank aan: Warner Home Video | Extra's: The Conjuring: Face-to-Face with Terror | A Life in Demonology | Scaring The "@$*%" Out of You

De single disc Blu-Ray uitgave van The Conjuring wordt aangeleverd in een standaard Blu-Ray keepcase, waarvan de cover overeenkomt met een van de posters. De fan had mogelijk liever deze poster als cover gezien, aangezien deze goed in de smaak viel bij de FT'ers, zie de reacties.
Het beeld en geluid voldoen aan de verwachting en het is goed om te zien dat details niet (teveel) wegvallen in de donkerdere scenes. Uiteraard draait het bij deze horrofilm ook veel om het geluid en, ondanks dat het regelmatig de stuipen op het lijf jaagt, moet het volume uiteraard een tandje hoger. Heerlijke schijf, zeker voor de die-hard horrorfan.
Warner heeft een drietal extra's toegevoegd aan deze Blu-Ray disc, met een totale speelduur van zo'n half uur. Zoveel indruk als de hoofdfilm achterlaat, zo matig zijn de drie featurettes. Het geheel bestaat uit veel interviews over en enkele beelden van achter de schermen van de film zelf (Scaring the @$*% Out of You) en docu's over het werkelijke paranormale stel Ed en Lorraine Warren (A Life in Demonology en Face-to-Face with Terror). Matig dus, wel met een wat alternatieve insteek ten opzichte van de reguliere extra's.

Conclusie: Basic schijf van James Wans uiterst knappe horrorfilm
The Conjuring is een prima horrorfilm en de vele positieve reacties geven aan dat we in dit geval zelfs te maken hebben met een klassieker in het genre. Regisseur Wan zette zich met The Conjuring definitief op de kaart en de regie van Fast & Furious 7 is de bezegeling. Al had hij hier natuurlijk wel wat anders van verwacht. De dood van hoofdrolspeler Paul Walker sloeg natuurlijk als een bom in.
De Blu-Ray uitgave van The Conjuring is basic en laat vooral een prima beeld zien en geluid horen. De extra's hebben een wat alternatieve insteek ten opzichte van reguliere extra's, maar zijn minder 'bezwerend' dan de hoofdfilm.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

11 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Pete_027

Avatar

Geweldige film. Een van de betere van 2013. Als je echt 'goed in de film zit' dan zitten er een paar schrikmomenten in maar het is vooral de sfeerT+)

Banned

Avatar

Blijkbaar is z'n smaak voor opbouwende spanning een stuk beter dan z'n haarkeuze. Maar los daarvan was the Conjuring een goed gemaakt griezelfilm.

B@chelor

Avatar

Ik vind deze stukken beter dan zijn andere griezelflick, Insidious 2. Die viel mij enorm tegen.

Spawn999

Avatar

Ik vond hem matig. Teveel horrorcliches (Exorcist, Amityville Horror en Poltergeist) in 1 film, maakt het een rommeltje.

JamesBond

Avatar

Ik vond de film geweldig! Eén van de beste horrorfilms die ik gezien heb! T+)

Decepticon

Avatar

Ik heb hem gisteravond gezien en ik vind het ook een geweldig goede horror. De sfeer en de opbouw van de spanning is fantastisch en dat kan Wan als geen ander. Dat was ook (weer) zijn insteek met deze, er waren oorspronkelijk meer schrikmomenten in het script, maar Wan vond dat er teveel waren en wilde meer op de sfeer bouwen. Dat is hem weer goed gelukt.

Imo ook 1 van de beste horrorfilms van de laatste jaren.

Gigan72

Avatar

Spawn999 "Ik vond hem matig. Teveel horrorcliches (Exorcist, Amityville Horror en Poltergeist) in 1 film, maakt het een rommeltje."


Helemaal mee eens.

Shifty777

Avatar

Vond het een verademing in het horrorgenre, wordt de laatste jaren zoveel rotzooi in gemaakt en deze was toch weer eens goed. Er zitten zeker clichés in, maar dat zijn conventies waar je bij een dergelijk subgenre al bijna niet maar aan ontkomt. De regie was echter goed doordacht en uitgevoerd.

Pete_027

Avatar

Spawn999 "Ik vond hem matig. Teveel horrorcliches (Exorcist, Amityville Horror en Poltergeist) in 1 film, maakt het een rommeltje."


Klopt maar als je daar overheen kunt kijken is het een geweldige horror film.

Spawn999

Avatar

Pete_027 "Klopt maar als je daar overheen kunt kijken is het een geweldige horror film."


Neuh het blijft een rommeltje...

LeoKlee

Avatar

Ik vond The Exorcist niets aan. Poltergeist ook niet. The Conjuring is een leuke film om eens te kijken. Ik vond sommige scares echt geslaagd. *klap-klap* in de kelder!

nieuwslaatste nieuws

meest populair