Blu-Ray Review: Gravity (3D)

Alfonso Cuaróns sci-fi topper, die terecht zeven Oscars won.


Regie: Alfonso Cuarón | Cast: Sandra Bullock (Ryan Stone), George Clooney (Matt Kowalski), e.a. | Speelduur: 91 minuten | Bioscooprelease: 3 oktober 2013 | FilmTotaal recensie: Gravity

Met Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004) en Children of Men (2006) als meest opvallende referenties zette regisseur Alfonso Cuarón in op Gravity, een groots sci-fi drama met slechts twee hoofdrolspelers. Weinig mensen hadden van te voren kunnen voorspellen wat voor een impact de film zou hebben. Na verschijning werd Gravity, met een speelduur van slechts 91 minuten, meteen gerekend tot één van de beste films van het jaar en het noteerde uiteindelijk meer dan $700 miljoen aan de wereldwijde bioscoopkassa. Geen wonder ook, Gravity is overduidelijk een titel die je in de bioscoop gezien moet hebben. In dit geval bij voorkeur in 3D.

De Oscarwinnaars Sandra Bullock (The Blind Side, 2009) en George Clooney (Syriana, 2005) kregen - naast de betoverende VFX - de enige echte rollen. De bijdrage van Bullock werd op handen gedragen en ze werd voor alle grote filmprijzen genomineerd. Ze wist er echter geen te verzilveren. De Oscarwinst van Cate Blanchett (Blue Jasmine) was dan ook geen enorme verrassing. Uiteindelijk won Cuaróns indrukwekkende kaskraker wel de Oscars voor de regie, de visual effects en vijf technische categorieën. Onlangs verscheen Gravity op een fraaie 3D Blu-ray.

Synopsis: Gravity
De briljante ingenieur Dr. Ryan Stone (Bullock) gaat op haar eerste ruimtemissie met veteraan astronaut Matt Kowalsky (Clooney). Tijdens een routinecontrole slaat het noodlot toe. De shuttle wordt vernietigd en Stone en Kowalsky blijven helemaal alleen achter. Vastgebonden aan niets anders dan elkaar zweven ze verder de ruimte in. Door de kille stilte realiseren zij zich dat ze ieder contact met de aarde zijn verloren en daarbij de enige kans om gered te worden. Langzaam slaat de angst om in paniek en neemt elke hap naar lucht het beetje zuurstof weg dat nog over is.


Waardering

Naast de zeven Oscars won Gravity een enorme reeks andere filmprijzen, waaronder een Golden Globe (Beste Regisseur), zes BAFTA's, de Art Directors Guild Award, de DGA Award, de PGA Award en zeven Visual Effects Society Awards. Op Rotten Tomatoes is Gravity bijna compleet "Fresh" met 97%. De IMDb noteert een prima 8,2 bij ruim 306 duizend stemmen. Dit is goed voor #161 in de IMDb Top 250. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen het sci-fi drama met een nette 8,0 (Stem zelf). FT-recensent Bart Snoek gaf de volle vijf sterren naar aanleiding van zijn recensie.

Reactie bezoeker FilmTotaal

Fenomenale bioscoop ervaring. Visueel een meesterwerk met 3D welke eindelijk toegevoegde waarde heeft. Audio/soundtrack is ook zeer sterk.Tel daarbij een spannend 90 minuten durend verhaal met goede dosering van actie en rustpunten en je hebt een film die je gezien moet hebben... - horizon

Box Office

Het productiebudget van Gravity bedroeg zo'n $100 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het een fraaie $55,8 miljoen en eindigde op een sterke $269,6 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een waanzinnige $704,0 miljoen. De opbrengst in de Nederland bleef steken op een respectabele $5,3 miljoen.


Blu-Ray: Gravity | Aantal Discs 1 x 3D Blu-Ray, 1 x Blu-Ray | Retail release: 12 februari 2014 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: Engels, Frans 5.1 DTS-HD | Ondertitels: Nederlands, Frans | Extra's: Gravity: Mission Control | Shot Breakdowns | Collision Point: The Race To Clean Up Space | Aningaaq | Film Festivals | EAN: 5051888169056 | Ook verkrijgbaar op: 1 disc Blu-Ray, 1 disc Dvd | Met dank aan: Warner Home Video

De 3D Blu-Ray + 2D Blu-Ray uitgave van Gravity wordt aangeleverd in een standaard Blu-Ray keepcase met daaromheen een vergelijkbare stevige sleeve met een opvallend zilveren rand. De vormgeving van de cover is gebaseerd op de herkenbare filmposter.

Beeld & geluid

Zowel de beeld- als geluidskwaliteit van deze schijf zijn fantastisch. De High Definition-beelden zijn uiterst scherp en detailrijk. De beleving van het grote scherm wordt duidelijk niet gehaald, ook niet bij de 3D-versie waarvan het indrukwekkende eerste half uur bekeken is. De 3D-effecten zijn zeker aanwezig en misstaan niet, maar op het witte doek was dit toch een stuk indrukwekkender. De aangrijpende filmmuziek blijft een beleving op zich.

Welke extra's biedt de schijf?

Warner Home Video heeft twee uitgebreide Behind the Scenes-extra's toegevoegd die een compleet verhaal geven achter de totstandkoming van Gravity. 'Gravity: Mission Control' geeft via de negen featurettes 'It Began with a Story', 'Initial Challenges: Long Shots and Zero G', 'Previsualizing Gravity', 'The Hues of Space', 'Physical Weightlessness', 'Space Tech', 'Sandra and George: A Pair in Space', 'Final Animation' en 'Complet Silence' uitgebreide details over de sci-fi film. Uiteraard zijn er een paar onnodige interviews, maar de details die prijs worden gegeven zijn om van te genieten. Must see en deze selectie featurettes is misschien wel de fraaiste in lange tijd. De vijf video's onder 'Shot Breakdowns' gaan dieper in op een aantal scènes en de filmmuziek van Steven Price.

Ook kun je kijken naar de korte film Aningaaq, of klik op play hieronder, en de documentaire 'Collision Point: The Race To Clean Up Space'. De laatste gaat over de enorme berg afval die er in de ruimte zweeft. In ruim twintig minuten legt Ed Harris, ook aan de hand van filmbeelden, uit hoe groot dit probleem is. De oplettende kijker hoorde in de hoofdfilm ook al de stem van Ed Harris, als 'Mission Control'. Ook een mooie toevoeging!

Conclusie: de (3D) bioscoopfilm van 2013 krijgt een uitstekende Blu-Ray uitgave!

Gravity is niet alleen een steengoede film, de sci-fi klassieker van regisseur Cuarón stak ook qua originaliteit met kop en schouders uit boven de andere blockbusters van 2013. De rol van Sandra Bullock was meer dan redelijk, maar het is vooral de film zelf die haar rol zo fraai maakt. Met de zeven, vooral technische Oscars kreegt de film de juiste waardering. Ook erg aardig was de korte film 'Aningaaq', geregisseerd door Cuaróns zoon Jonás, die enige tijd na de release verscheen. Het laat het personage Aningaaq zien, waarmee Bullocks Ryan Stone contact krijgt als ze de hoop lijkt op te geven.

Deze 2D+3D Blu-Ray van Gravity is een van de betere uitgaven. Het (3D) beeld en geluid zijn (uiteraard) fantastisch, maar wat er écht uitspringt zijn de zeer uitgebreide extra's. De ware fan is bijna verplicht deze helemaal te kijken. Top uitgave!


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair