Blu-Ray Review: 'The Blood and Ice Cream trilogy'

Met 'The World's End' is de "trilogie" van Edgar Wright, Simon Pegg en Nick Frost eindelijk afgerond.


Regie: Edgar Wright | Cast: Simon Pegg, Nick Frost, Julia Deakin, Martin Freeman, Bill Nighy, Garth Jennings, Rafe Spall, Patricia Franklin, e.a. | Speelduur: 99 / 121/ 109 minuten | Bioscooprelease: 2004 / 2007 / 2013 | FilmTotaal recensies: Shaun of the Dead / Hot Fuzz / The World's End

Het setje Edgar Wright, Simon Pegg en Nick Frost vormen al jaren een onafscheidelijk trio. In 1999 startten ze met de Channel 4 tv-serie Spaced en nadat deze in 2001 stopte, gingen ze niet veel later van start met de film Shaun of the Dead (2004), gebaseerd op de 'Dawn'-films van George A. Romero. De komedie werd een groot succes. De opvolger Hot Fuzz bleek het tweede deel in de 'Three Flavours Cornetto trilogy', een idee dat ontstond naar aanleiding van een grap op de set van de politiekomedie uit 2007. Met uitzondering van de ijsjes en de terugkerende cast hadden de films maar weinig met elkaar gemeen. Naast Pegg en Frost zijn ook Julia Deakin, Martin Freeman, Bill Nighy en Garth Jennings in alle drie de films te zien.

Afgelopen jaar werd met The World's End een punt gezet achter de trilogie. De sci-fi-achtige komedie verscheen met enig geluk ook (beperkt) in de Nederlandse bioscopen. Eerder deze maand bracht Universal Pictures de drie uiterst vermakelijke films uit in een verzamelbox, met de alternatieve titel 'The Blood and Ice Cream trilogy'.

Shaun of the Dead

Shaun staat elke dag op, gaat naar de winkel en haalt een snack, dan gaat hij terug naar huis en op naar zijn werk. Elke dag is hetzelfde, totdat op een dag er allemaal zombies rondlopen, en iedereen gebeten wordt. Shaun heeft niks in de gaten totdat er opeens een meisje in de tuin staat. Shaun en zijn maat Ed komen er na een tijdje achter dat er overal zombies zijn. Dus ze bedenken een plan om Shaun's vriendin Liz en Shaun's moeder te redden, en ze naar hun stamkroeg te brengen.


Hot Fuzz

Nicholas Angel is een topper binnen de Londense politie. Zijn arrestatiecijfers liggen 400% hoger dan die van zijn collega's. Hij is zo goed, dat hij de rest voor schut zet. Daarom sturen zijn bazen hem ergens naar toe.


The World's End

Vijf jeugdvrienden proberen een epische kroegentocht van 20 jaar geleden te herhalen. Degene die de aanzet neemt is Gary King, een 40-jarige man die zich gedraagt als een tiener en zijn ongewillige vrienden overhaalt om opnieuw de beroemdste kroeg in hun dorp, The World's End, te bereiken. Het bereiken van de kroeg blijkt echter het laatste waar ze zich zorgen om hoeven te maken.


Waardering & Box Office

Ondanks dat de films zeer geliefd zijn bij de fans, wisten ze geen enorme indruk te maken op de filmprijzencommissies. Shaun of the Dead wist in 2005 wel drie BAFTA Awards-nominaties in de wacht te slepen voor Beste Britse Film, de 'Interactive Award' en Meest belovende nieuwkomer (producent Nira Park). Hieronder een overzicht van de cijfers:

ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>
DeelRT perc.IMDb cijferFT CijferFT SterrenBudget*Opening USA*Totaal USA*Totaal WW*Totaal NL*Trailer
Shaun of the Dead91%8,07,83$6$3,3$13,5$30,0$0,2trailer
Hot Fuzz91%7,97,94,5$12$5,8$23,6$80,5$0,6trailer
The World's End89%6,37,14,5$20$8,8$26,0$46,1onb.trailer

* in miljoenen


Blu-Ray: The Blood and Ice Cream trilogy | Aantal Discs 3 x Blu-Ray | Retail release: maart 2014 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35 : 1) | Geluid: Engels, 5.1 DTS-HD MA | Ondertitels: Nederlands, Frans, Duits, Engels | Extra's: Verschillend | EAN: 5050582966503 | Ook verkrijgbaar op: 3 disc Dvd | Met dank aan: Universal Pictures

De Blu-Ray box van The Blood and Ice Cream trilogy wordt aangeleverd in drie standaard Blu-Ray keepcases. Om de blauwe hoezen zit een basic sleeve met daarop de titel-logo's en ander artwork van de films. Naast de synopsis heeft deze sleeve weinig te bieden.

Beeld & geluid

Er is eigenlijk weinig commentaar bij de beeldkwaliteit van de drie Cornetto's. Het ziet er voldoende scherp uit, al levert de schijf van The World's End logischerwijs net iets strakker beeld. Alle drie de films bevatten voldoende stevige/actierijke scènes en dan laten de surroundgeluiden voldoende van zich horen. Met de heren Pegg en Frost is er uiteraard genoeg ruimte voor de nodige grappen en grollen (lees dialoog), dus verwacht geen geluidswaterval. Nette schijven.

Extra's

Vooral de schijven van Shaun of the Dead en Hot Fuzz bevatten een enorme lading aan extra's. Er zijn verwijderde scènes te bekijken en er kunnen storyboards gestart worden. De twee schijven bieden ook kleinere filmpjes, zoals de videodagboeken en promofilmpjes van Shaun of the Dead en de videoblogs op de schijf van Hot Fuzz. De schijven van Hot Fuzz en The World's End bieden twee langere docu's met respectievelijk 'The Fuzzy Rally' en 'The Golden Mile: The Making of The World's End'. In beide docu's leren we vooral de drie levensgenieters beter kennen.

De uitgaven van Shaun of the Dead en Hot Fuzz bevatten Universals PiP-track U-Control en alle drie de films worden aangeleverd met meerdere audiocommentaren, uiteraard ingesproken door het trio zelf of andere betrokkenen. Al met al erg aardige extra's, waarvan de uitgebreide docu's toch wat rommelig overkomen.

Conclusie: Basic uitgave van een onvergetelijke "trilogie"

Op basis van het ontvangst en de opbrengst lijkt de politiekomedie Hot Fuzz de meest succesvolle cornetto, maar in hoofdlijnen zijn alle drie de komedies even zo vermakelijk. The World's End betekent hoogstwaarschijnlijk niet het einde van de samenwerking van het trio Wright, Pegg en Frost. Tussendoor werkten ze al samen aan The Adventures of Tintin (2011) en er komt binnenkort vast een nieuw project voorbij. Regisseur Wright heeft het op dit moment druk met Marvels Ant-Man (2015). Het lijkt er niet op Pegg en Frost daarin te zien zijn, of het moeten cameo's worden.

Deze Blu-Ray box is niet meer dan een verzameling van de drie afzonderlijke Blu-Ray uitgaven. Voor de fan had het uiteraard leuk geweest als hier wat meer moeite in was gestoken. De afzonderlijke schijven zijn echter prima, met goed beeld en geluid en voldoende extra's om je mee te vermaken na het bekijken van de hoofdfilms. Hieronder een ode aan de 'The Three Flavours Cornetto'-trilogie:


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair