Blu-ray

Blu-Ray Review: Saving Private Ryan (Masterworks Collection)

Steven Spielbergs oorlogsklassieker in een net hoesje.

door Bram de Groot op 17.05.2014 om 08:55 in Blu-ray


Regie: Steven Spielberg | Cast: Tom Hanks (Captain Miller), Tom Sizemore (Sergeant Horvath), Edward Burns (Private Reiben), Barry Pepper (Private Jackson), Adam Goldberg (Private Mellish), Vin Diesel (Private Caparzo), Giovanni Ribisi (T-4 Medic Wade), Matt Damon (Private Ryan), Ted Danson (Captain Hamill), Paul Giamatti (Sergeant Hill) e.a. | Speelduur: 169 minuten | Bioscooprelease: 17 september 1998 | Geen FilmTotaal recensie

Enkele jaren nadat Steven Spielberg indruk wist te maken met het Oscarwinnende WOII-drama Schindler's List (1991) ging hij wederom voor een film over één van de donkerste bladzijden uit onze geschiedenis. Met Saving Private Ryan koos hij voor waargebeurd verhaal dat zich uitstekend leende voor een film: een groep militairen wordt op pad gestuurd met een speciale missie. Voor de hoofdrol koos Spielberg Tom Hanks, die in de jaren 90 al scoorde met zijn rollen in Philadelphia (1993), Forrest Gump (1994) en Apollo 13 (1995). Het succes van de uiterst geliefde oorlogsfilm is ondertussen bekend.

Zo won Saving Private Ryan vijf van de elf Oscarnominaties en noteerde het bijna $500 miljoen aan de wereldwijde bioscoopkassa. Ook staat het op een verdienstelijke #35 in de IMDb Top 250 en keert de film zowat jaarlijks terug op TV rond 4/5 mei. Paramount Pictures bracht het oorlogsdrama onlangs uit in hun 'Masterworks Collection' Blu-Ray reeks.

Synopsis

Kapitein Miller krijgt de opdracht om Ryan, de enige overlevende van 4 broers op te sporen zodat deze naar huis kan en zijn moeder het leed bespaard kan blijven om al haar zoons te verliezen. Dit blijkt geen makkelijke opgave, want niemand lijkt te weten waar hij zich exact bevindt. Hieronder een fan-made Red Band-trailer:


Waardering

In 1999 kreeg Steven Spielbergs oorlogsklassieker maar liefst elf Oscarnominaties, waarvan het er vijf wist te winnen. Spielberg won in de categorie Beste regie, maar Beste film en Beste acteur (Hanks) werden niet verzilverd. Wel won het een Golden Globe voor Beste film (drama), de DGA Award, PGA Award en een Grammy Award (John Williams). Op Rotten Tomatoes is Saving Private Ryan bijzonder "Fresh" met 92%. De IMDb noteert een prima 8,6 bij ruim 613 duizend stemmen. Hiermee staat het op #35 in de IMDb Top 250. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen het oorlogsdrama met een 8,2 (Stem zelf). In 1998 bestond FilmTotaal nog niet, waardoor er dus geen FilmTotaal recensie is verschenen.

Reactie bezoeker FilmTotaal

...Acteerwerk is goed, beelden zijn mooi, vooral de special effects, geluid is net zo vet, het voelt allemaal authentiek aan, de kleuren en alles! Verhaal is mooi... en ontroerend. Goede dialogen, gewoon overall een goede oorlogsfilm, zeker een van mijn favorieten... - Dash, 2006

Box Office

Het productiebudget van Saving Private Ryan bedroeg zo'n $70 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het een redelijke $30,6 miljoen en eindigde op een prima $216,5 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een knappe $481,8 miljoen. De opbrengst aan de Nederlandse bioscoopkassa is onbekend.


Blu-Ray: Saving Private Ryan | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: april 2014 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.85 : 1) | Geluid: o.a. Engels 5.1 DTS-HD MA | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans, Duits | Extra's: geen | EAN: 5050582972399 | Ook verkrijgbaar op: 1 disc Blu-Ray, 1 disc Dvd | Met dank aan: Universal / Paramount

De schijf van deze 'Masterworks Collection' Blu-Ray uitgave van Saving Private Ryan zit in een stevig kartonnen en glimmende hoes in boekvorm. Naast de schijf tref je ook een flink aantal pagina's aan met foto's uit onder meer de film en (Engelstalige) quotes van cast en crew en uit de film. Deze hoes is net iets dieper dan een gewone Blu-Ray keepcase, maar staat uiteraard prima naast andere 'Masterworks Collection'-uitgaven. In de Nederland verschenen in de reeks tot op heden The Godfather (1972), Top Gun (1986) en Forrest Gump (1994).Beeld & geluid

Een eerdere Blu-Ray uitgave van Saving Private Ryan werd in 2010 teruggeroepen door Paramount Pictures, aangezien het geluid niet synchroon liep met het beeld. Deze speciale uitgave heeft hier gelukkig geen last van. De beeldkwaliteit is fraai en geeft een realistisch beeld dat uiteraard prima aansluit op de hoofdfilm. De geluidstrack is ook uiterst fraai, met de nodige rondvliegende kogels. Alleen al daarom mag het volume toch net iets harder.

Extra's

Paramount heeft ervoor gekozen de bonus-disc, die wel bij de gewone Blu-Ray uitgave zit, niet bij te voegen. Erg jammer.

Conclusie: Eén van Spielbergs grootste films, op een mooie, maar misschien wat overbodige uitgave

Saving Private Ryan is een film die we allemaal wel een keer hebben gezien. Het veelal spectaculaire oorlogsdrama van de iconische filmmaker Steven Spielberg is ook zo'n titel die je zo weer uit de kast kunt trekken. En als je dan toch bezig bent, dan ben je gelijk geneigd om ook Band of Brothers (2011) weer aan te zetten. Deze HBO tiendelige mini-serie, geproduceerd door Spielberg, is minstens zo goed.

Deze speciale Blu-Ray uitgave van Saving Private Ryan zit uiteraard in een mooie verpakking en dat zal de fan en de verzamelaar waarschijnlijk kunnen waarderen. Het ontbreken van de schijf met extra's is echter erg jammer, aangezien je deze in een dergelijke uitgave juist wel zou verwachten. Al met al leuk voor naast de bestaande en nog te verschijnen 'Masterworks Collection' van Paramount titels.

Hieronder de docu 'Saving Private Ryan - The True Story':


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

5 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Ed Crane

Avatar

Het is dus gewoon dezelfde filmdisc, dezelfde transfer als de BluRay die tot vlak voor deze uitgave in de winkels lag? Want die versie koste me 8 euro en daar ligt nu ook deze versie voor 18 euro :}

batmaster

Avatar

Ed Crane "Het is dus gewoon dezelfde filmdisc, dezelfde transfer als de BluRay die tot vlak voor deze uitgave in de winkels lag? Want die versie koste me 8 euro en daar ligt nu ook deze versie voor 18 euro :}"


En volgens mij heeft de oude versie ook 2 discs!

Banned

Avatar

batmaster "En volgens mij heeft de oude versie ook 2 discs!"


Precies. Wat de film zelf betreft. Visueel goed gemaakt maar inhoudelijk voor meh...

EntertainmentWatcher

Avatar

Klein foutje in het begin van de revieuw : ''Enkele jaren nadat Steven Spielberg indruk wist te maken met het Oscarwinnende WOII-drama Schindler's List (1991)...''

Die film kwam toch echt uit 1993 Smiley face

Overigens is het een prachtige film, alleen jammer dat ze er alleen een nieuwe jas om doen, maar niks doen aan de transfer.

nieuwslaatste nieuws

meest populair