Blu-ray

Blu-Ray Review: 12 Years a Slave

Steve McQueens Oscarwinnaar krijgt een rijkelijk gevulde Blu-Ray uitgave.

door Bram de Groot op 16.06.2014 om 08:46 in Blu-ray


Regie: Steve McQueen | Cast: Chiwetel Ejiofor (Solomon Northup), Michael Fassbender (Edwin Epps), Benedict Cumberbatch (Ford), Paul Dano (Tibeats), e.a. | Speelduur: 134 minuten | Bioscooprelease: 20 februari 2014 | FilmTotaal recensie: 12 Years a Slave

Nadat regisseur Steve McQueen al de nodige filmliefhebbers achter zich wist te scharen met het knappe Shame (2011) en zijn debuutfilm Hunger (2008), brak hij afgelopen jaar door bij het grote(re) publiek met 12 Years a Slave. Het biografische drama werd gebaseerd op de memoires van Solomon Northup, een vrije Afro-Amerikaanse man die in 1841 werd gekidnapt en vervolgens als slaaf werd verkocht aan een plantage-eigenaar in Washington D.C., waar slavernij nog niet verboden was. De hoofdrol werd vervuld door Chiwetel Ejiofor (2012, American Gangster, Serenity) en hij kreeg bijval van grote(re) namen als Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch, Paul Giamatti en Brad Pitt.

Niet alleen Ejiofor wist indruk te maken, ook de onbekende Lupita Nyong'o (Non-Stop, 2014) kreeg de nodige complimenten. Zo won ze voor haar aandeel een Screen Actors Guild Award en Oscar voor beste vrouwelijke bijrol. De film won uiteindelijk nog twee Oscars, waaronder uiteraard het beeldje voor Beste Film. Financieel gezien deed de film het keurig met bijna $190 miljoen wereldwijd. Belga Films bracht de film onlangs uit op een prima Blu-Ray uitgave.

Synopsis

Solomon Northup leeft in de 19e eeuw, voorafgaand aan de Amerikaanse burgeroorlog, als vrije zwarte man met zijn gezin in New York. Dan wordt Solomon ontvoerd en verkocht als slaaf in het zuiden van het land. Hij vecht niet alleen om te overleven, maar ook om zijn waardigheid te behouden. Als slaaf wordt hij geconfronteerd met de verschrikkelijke wreedheid van slaveneigenaar Edwin Epps en onverwachte vriendelijkheid. Na 12 jaar ontmoet hij de Canadees Samuel Bass die zijn leven voorgoed verandert.


Waardering

Naast Oscars voor Beste film, Beste vrouwelijke bijrol (Lupita Nyong'o ) en Beste Script won het drama onder meer ook een Golden Globe voor Beste dramafilm en BAFTA's voor Beste film en Beste mannelijke hoofdrol (Chiwetel Ejiofor). Op Rotten Tomatoes is 12 Years a Slave bijna compleet "Fresh" met 97%. De IMDb noteert een betere 8,2 bij ruim 211 duizend stemmen. Hiermee staat het op #149 in de IMDb Top 250. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen het drama met een net iets hogere 8,3 (Stem zelf). FT-recensent Fabian Melchers gaf 4,5 ster naar aanleiding van zijn recensie.

Reactie bezoeker FilmTotaal

Zeer opmerkelijke en aangrijpende film. De cast is vrijwel geheel subliem (Fassbender in het bijzonder) ook al is de aanwezigheid van Pitt een kleine domper, omdat zijn karakter voorspelbaar is. Deze fim herbergt voor mij het meest wonderschone, maar tegelijkertijd gruwelijke shot ooit in een film. Ik zal deze niet spoileren, maar iedereen die de film ziet zal zich dit shot bijven herinneren. De technische volmaaktheid met de gruwelen van het tafereel vormen eigenlijk een perfecte samenvatting van de film... - Tk1989

Box Office

Het productiebudget van 12 Years a Slave bedroeg zo'n $20 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het een redelijke $6,7 miljoen en eindigde op een toch wat magere $56,7 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een flinke hogere $187,7 miljoen. De opbrengst in de Nederland bleef steken op een nette $4,4 miljoen.


Blu-Ray: 12 Years a Slave | Discs 1 x Blu-Ray, 1 x Dvd | Retail release: mei 2014 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35 : 1) | Geluid: Engels 5.1 DTS-HD MA | Ondertitels: Nederlands | Extra's: A Historical Portrait | The Director's Vision | The Team | The Cast | The Score | Legacy | B-Roll | Trailer | EAN: 5412370830098 | Ook verkrijgbaar op: 1 disc Dvd | Met dank aan: Belga Films

De Blu-Ray uitgave van 12 Years a Slave wordt aangeleverd in een standaard Blu-Ray keepcase, met daarin de Blu-Ray disc en Dvd, en daaromheen een vergelijkbare sleeve. Voor de vormgeving van de cover is gebruikgemaakt van een uitsnede van de eerste filmposter. Op de hoes wordt in een gouden kader aangegeven dat de film drie Oscars heeft gewonnen.

Beeld & geluid

De beeldkwaliteit van deze Blu-Ray uitgave van de Oscar-winnaar van 2014 laat een prima indruk achter. Het drama speelt zich grotendeels af op de plantage en de natuurlijke omgeving komt in High Definition prima over op het kleine scherm. Ook in donkerdere scènes worden details ruim voldoende behouden. De DTS-HD track doet in dit geval gewoon zijn werk en laat de nodige surround effects horen, al drijft de hoofdfilm veelal op dialoog.

Extra's

De Blu-Ray van 12 Years a Slave krijgt van Belga Films de nodige extra's mee. De meest omvangrijke en ook de meest aan te raden extra is de tweeluik "A Historical Portrait", die nog redelijk informatief inzoomt op vele aspecten van de film. In de extra's "The Director's Vision ", "The Team", "The Cast" en "The Score" is de toon namelijk vaak wel erg klef. Regisseur McQueen laat in "The Director's Vision " weten dat hij het bronmateriaal ziet als het Anne Frank-boek van Amerika. Een reeks beelden van achter de schermen zijn te zien in een "B-Roll".

Conclusie: Prima Blu-Ray schijf van een aangrijpend drama over een bizarre periode in onze geschiedenis

Dat 12 Years a Slave de Oscar voor Beste Film zou gaan winnen was vooraf wel te verwachten. Het is een goede en aangrijpende film met enkele knappe rollen. Regisseur McQueen, die zijn nominatie niet wist te verzilveren, zou ondertussen werken aan een film over het leven van Bartley Gorman, de "King of the Gypsies". Michael Fassbender zou de hoofdrol moeten gaan spelen. Oscarwinnares Lupita Nyong'o scoorde onlangs een rol in Star Wars: Episode VII (2015).

Deze Blu-Ray uitgave van 12 Years a Slave is dik in orde. Naast een prima beeld en geluid heeft Belga Films een flinke lading extra's toegevoegd, waarvan vooral de tweeluik "A Historical Portrait" aan te raden is. Hieronder een korte 12 Years a Slave-featurette over het historische personage Solomon Northup:


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

3 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

YadMedia

Avatar

Aardige film. heb me kapot geërgerd aan de hoofdpersonage. over the top acting. verder saaie film... oscar beste film niet waard. Michael Fassbender was wel heel goed hier.

Banned

Avatar

Een film die vooral qua vorm ze kwaliteiten laat zien. Inhoudelijk hebben we Steve McQueen al stukken beter gezien. Deze film is gewoon een meer toegankelijkere vorm van zijn stijl voor het grotere publiek. Ik had trouwens nooit echt het gevoel dat die man 12 jaar slaaf was. Eerder een maand of 2… Niet de beste film van 2013 zeker niet zijn oscar waard. Maar gewoon een aardige slavenfilm.

benjamin

Avatar

Terechte Oscarwinnaar en ijzersterke must-see.

NieuwsFilm

meest populair