FilmFacts: 'The Double'

Jesse Eisenberg heeft plotseling een dubbelganger...

Komende donderdag komt de film The Double uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze nieuwe rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 26 juni in première.

The Double


Duur: 93 minutenGenre Drama, ThrillerBudget: onbekend
...
...
...

Cast & Crew:
RegieRichard AyoadeScenario Richard Ayoade, Avi KorineJeffe Eisenberg Simon / JamesWallace Shawn Mr. PapadopoulosNoah Taylor HarrisJames Fox The ColonelCathy Moriarty Kiki
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis
Simon is een verlegen man, die een geïsoleerd leven leidt in een wereld die hem niet ziet staan. Maar alles verandert wanneer James, zijn fysieke dubbelganger, bij hetzelfde bedrijf komt werken. In tegenstelling tot Simon, loopt hij over van zelfvertrouwen, is hij charismatisch en populair bij vrouwen. Simon ziet zijn nachtmerrie werkelijkheid worden als James zijn leven langzaam maar zeker overneemt.

Bronmateriaal

The Double is gebaseerd op het gelijknamige boek van de beroemde Russische schrijver Fjodor Dostojevski. Het boek verscheen op 30 januari 1846 en werd later nog eens herschreven en opnieuw gepubliceerd door Dostojevski, in 1866. In het boek wordt een regeringsfunctionaris langzaam gek. Yakov Petrovich Golyadkin denkt overal een exacte kopie van hemzelf te zien lopen. Het vreemde is ook dat elk van die dubbelgangers die hij tegenkomt, ondanks de uiterlijke overeenkomsten, compleet andere karaktereigenschappen vertoont. Zo is hijzelf onzeker, maar een dubbelganger juist extreem zelfverzekerd.

De ontvangst van het boek was gemengd. Sommige critici noemen het onleesbaar. Vladimir Nabokov, een ander beroemd Russisch schrijver, vond De Dubbelganger het beste boek ooit van Dostojevski. "Het is een perfect kunstwerk," schreef hij.

Box office voorspelling

The Double beleefde een zeer kleine opening in de Verenigde Staten. De film ging daar op 9 mei in première en verdiende in totaal zo'n 140.000 dollar. Een grote opening komt er daar niet, dus in de Verenigde Staten hoeft niet veel meer verwacht te worden.

De komende weken zijn er nog releases in andere landen, waaronder Finland, Denemarken, Frankrijk en Zweden. De Nederlandse box office prestaties zullen waarschijnlijk niet gigantisch zijn. De kans is groot dat er slechts enkele tienduizenden euro's verdiend worden.

Eerste reacties

Aan de recensies van de film kunnen de matige box office prestaties niet gelegen hebben. The Double scoort flink op Rotten Tomatoes. Daar staat de film op een percentage van 83 procent, op basis van 103 getelde recensies. Daarvan waren er 86 positief en 17 negatief.

De consensus is als volgt: "Nogal somber en heerlijk ambitieus. The Double biedt Jesse Eisenberg een tweetal overtuigende rollen en bevestigt het opmerkelijke talent van schrijver en regisseur Richard Ayoade wederom."

Trivia

Eerder zou regisseur Roman Polanski een film gebaseerd op het boek van Dostojewski maken. De opnames zouden in 1996 in Parijs beginnen, maar gingen uiteindelijk niet door. Dat valt te wijten aan John Travolta, die de hoofdrol zou hebben gespeeld, samen met Isabelle Adjani, John Goodman en Jean Reno. Een paar dagen voor de opnames zouden beginnen, stapte Travolta uit het project. De precieze reden is niet bekend, maar het zou te wijten zijn aan wat veranderingen die aan het scenario gemaakt werden.

•


•


•






NieuwsFilm

meest populair