FEATURED: Tien games die verfilmd moeten worden

Er zijn zoveel geweldige spellen, dat velen daarvan een eigen film verdienen.

De komende tijd kunnen we op z'n minst drie grote spelverfilmingen verwachten. Er wordt met Michael Fassbender gewerkt aan Assassin's Creed, er komt een verfilming van het toch al vrij cinematische spel The Last of Us en in 2016 brengt Duncan Jones ons Warcraft. Wat ons betreft genoeg reden om eens te kijken welke spellen nog meer naar het witte doek moeten.

Halo (2001)


Genre:
...
Actie
Leeftijd:
...
12+
Uitgever:
...
Microsoft
Ontwikkelaar:
...
Vanguard Entertainment





Als er één spellenreeks die een verfilming verdient, dan is dat Halo wel. Al sinds 2005 wordt er actief gewerkt aan de film, waarvan in eerste instantie het scenario geschreven werd door Alex Garland. Microsoft wist zelfs Neill Blomkamp aan te trekken als regisseur, maar de productie van de film wilde maar niet echt op gang komen. In 2007 werd de film zelfs 'dood' verklaard. In de jaren daarna maakte Microsoft de miniserie Halo 4: Forward Unto Dawn en werd de opdracht gegeven tot de digitale film Halo: Nightfall. Verder wordt er nog gewerkt aan een televisieserie rond Halo. Het is nog altijd wachten op een volwaardige bioscoopfilm. In de spellenreeks woedt er een interstellaire oorlog tussen de mensheid en buitenaardse wezens met de naam Covenant. Centraal in de franchise staan de avonturen van Master Chief John-117, een teamleider van een groep supersoldaten en zijn digitale compagnon Cortana.


God of War (2005)


Genres:
...
Actie, Avontuur, Fighter
Leeftijd:
...
18+
Uitgever:
...
Sony
Ontwikkelaar:
...
Ready at Dawn





In 2005 kwam het eerste spel in de God of War-reeks uit. De spellen zijn losjes gebaseerd op de Griekse mythologie en spelen zich af in het Griekenland van de Oudheid. We volgen Kratos, een Spartaanse krijger die de Olympische Goden de schuld geeft van de dood van zijn vrouw en dochter. Daarom gaat Kratos op een epische queeste om het enige object te vinden dat een Godheid kan doden: de legendarische doos van Pandora. In hetzelfde jaar dat het spel uitkwam, werd een poging ondernomen om de film te maken. Daniel Craig was de beoogde hoofdrolspeler, maar die wees de rol van Kratos af. Brett Ratner was verder een tijdje de regisseur van de film, maar uiteindelijk besloot hij uit het project te stappen. In 2012 hoorden we voor het laatst iets over de verfilming. Toen liet Sony weten de film graag te willen maken. Maar sindsdien is het wel heel erg stil rond het project...


BioShock (2007)


Genres:
...
Actie, Avontuur
Leeftijd:
...
18+
Uitgever:
...
2K Games
Ontwikkelaar:
...
Irrational Games





Het is het jaar 1960. Door een vliegtuigongeluk belandt Jack in de oceaan. Hij bevindt zich vlak bij de onderwaterstad Rapture, die ooit gebouwd werd als eens soort utopia. Maar door de ontdekking een eencellig organisme met de naam ADAM, dat bovenmenselijke krachten geeft, is de stad in verval geraakt. Jack moet proberen te ontsnappen uit de stad maar komt daarbij een boel door ADAM bezeten vijanden tegen, waaronder de dodelijke Big Daddies (die je op de foto hiernaast kunt zien). Dit spel won in 2007 allerlei Spel van het Jaar prijzen en kreeg al twee vervolgen: BioShock 2 en BioShock Infinite. In 2008 werd onder leiding van Gore Verbinski begonnen aan een verfilming van BioShock. In augustus 2009 besloot hij echter uit het project te stappen en zich te richten op het maken van andere films. Het gigantische beoogde budget van 200 miljoen dollar en het risico dat verbonden is aan spelverfilmingen, maakte dat Universal Pictures de stekker uit het project trok.


The Elder Scrolls (1994)


Genres:
...
Actie, Avontuur, Role Playing Game
Leeftijd:
...
12+
Uitgever:
...
Bethesda Softworks
Ontwikkelaar:
...
Bethesda





De Elder Scrolls games zijn onderdeel van een franchise, die bekend staat om zijn hoge fantasy-gehalte. We spelen in de fictieve wereld Nirn en dan specifiek het continent Tamriel. De landmassa is verdeeld in negen provincies en elk heeft zijn eigen rassen. Denk maar aan Orcs, Dark Elves, High Elves, Wood Elves en nog tientallen andere mythische wezens. Het continent wordt gekenmerkt door oorlog tussen verschillende facties en mythische zaken als de Elder Scrolls. Die hebben vele krachten, zoals de speler terug in de tijd te laten reizen en de zon te verduisteren. In elk spel volgen we een hoofdpersoon die in een of ander episch avontuur terecht komt. Daarbij zien de spelers de zeer uitgebreide wereld en dat zou 'm wel eens geschikt kunnen maken voor een Lord of the Rings-achtige filmreeks. Er zijn in elk geval genoeg verhalen te vertellen over de fictieve wereld en die is zo groot dat er genoeg materiaal is voor jaren aan films.


The Legend of Zelda (1986)


Genres:
...
Avontuur, Role Playing Game
Leeftijd:
...
?
Uitgever:
...
Nintendo
Ontwikkelaar:
...
Nintendo





The Legend of Zelda is een van de bekendste spellenreeksen van Nintendo, dat al 17 spellen maakte in de franchise. Elk daarvan heeft ruwweg hetzelfde uitgangspunt, maar kent vaak een andere invulling daarvan. Centraal staat het verhaal van Prinses Zelda, die ontvoerd wordt door de gemene Ganondorf. Het is aan de gewone jongen Link om haar te redden, maar dat gaat niet zomaar. Vrijwel altijd moet Link op een uitgebreide queeste om haar te vinden en te bevrijden. Ondertussen komt de speler op verschillende gebieden in het fictieve continent Hyrule, waar een aantal eindbazen verslagen moeten worden. Er werd al eens een poging ondernomen om een film te maken van The Legend of Zelda. Filmstudio Imagi Animations Studios had een idee voor een verfilming, dat ook daadwerkelijk voorgesteld werd aan Nintendo. De studio had echter geen goede ervaring met het falen van de Super Mario Bros.-film en besloot om niet in te gaan op het aanbod.


Half-Life (1998)


Genres:
...
Avontuur, Science Fiction, Shooter
Leeftijd:
...
16+
Uitgever:
...
Vivendi Games
Ontwikkelaar:
...
Valve Software





Half-Life behoort tot de absolute top van spellen. Vooral het verhaal van deze reeks is geweldig. De games beginnen als in New Mexico in de Black Mesa Research Facility een poort naar een andere dimensie geopend wordt. Dat gaat mis en theoretisch natuurkundige Gordon Freeman is een van de weinige overlevenden. Er wordt een poging ondernomen de poort te sluiten, maar dat plan mislukt en twintig jaar later is de Aarde veranderd in een dystopische plek, waar de Combine (een factie die bestaat uit mensen en buitenaardse wezens) de scepter zwaaien. Aan Freeman en zijn maten de taak om de wereld te redden... In 2013 kondigden J.J. Abrams en Gabe Newell aan plannen te hebben voor een film. Dat is het enige dat we daar ooit over gehoord hebben en het is wachten op een daadwerkelijke verfilming. Ondertussen wachten fans van de franchise al sinds 2007 op het door spellenmaker Valve beloofde afsluitende spel van de reeks: Half Life 2: Episode Three.


Shadow of the Colossus (2006)


Genres:
...
Actie, Fantasy
Leeftijd:
...
16+
Uitgever:
...
Sony
Ontwikkelaar:
...
Sony





Wander is een jonge man die verboden land betreedt. Op de rug van zijn paard reist hij over een grote vlakte. Onderweg komt hij zestien gigantische wezens tegen, de Colossi genaamd, die hij allemaal wil verslaan. Op die manier probeert hij het leven van een klein meisje genaamd Mono te redden. De spellenreeks is opmerkelijk omdat er naast de Colossi en de jonge Wander nauwelijks iets anders te doen en te zien is. De reeks draait bovenal om de epische strijd tegen de gigantische monsters. Er zijn geen steden, geen kerkers en geen andere personages om interactie mee te hebben. De Colossi moeten verslagen worden door hun zwaktes te identificeren en die uit te buiten. Dat in de omgeving wel ruïnes en andere oeroude gebouwen te vinden zijn, maken ruimte voor een achtergrondverhaal: Want wat zou daar gebeurt zijn? En waarom is het land verboden te betreden? Sony Pictures werkt al sinds 2009 aan een verfilming van het spel. Oorspronkelijk stond die onder leiding van Josh Trank, maar die is al lang geleden vertrokken. Nu is het wachten op een nieuwe regisseur...


Fallout (1997)


Genres:
...
Actie, Role Playing Game
Leeftijd:
...
?
Uitgever:
...
Interplay
Ontwikkelaar:
...
Black Isle Studios





Fallout speelt zich af in een alternatieve tijdslijn. De Tweede Wereldoorlog is anders verlopen en als gevolg daarvan zijn technologie, cultuur en politiek ook allemaal anders dan we gewend zijn. In de 21ste eeuw komt er een wereldwijd conflict op gang als gevolg van een groot olietekort. Verschillende landen gaan de strijd met elkaar aan, een strijd die uiteindelijk culmineert in nucleaire vernietiging. Jaren later bestaat de wereld nog maar uit een nucleaire woestenij. De paar groepen mensen die nog op het aardoppervlak wonen, overleven ternauwernood en de anderen leven in anti-stralingskelders, de Vaults genaamd. In één van die Vaults speelt het spel zich af. Centraal staat de strijd tegen een mutantenleger dat de mensheid wil uitroeien. In 1998 richtte studio Interplay Entertainment een aparte divisie op om zeven van de meest populaire spellen te verfilmen. Fallout hoorde daarbij en het was aan Brent Friedman om het scenario te schrijven. Uiteindelijk mislukten die plannen en werd er geen nieuwe poging overnomen het spel te verfilmen. Het plot van die beoogde film is wel uitgelekt en hier te lezen.


Heavenly Sword (2007)


Genres:
...
Actie, Fantasy, Fighter
Leeftijd:
...
16+
Uitgever:
...
Sony
Ontwikkelaar:
...
Ninja Theory





Heavenly Sword draait om een oeroude stam die al duizenden jaren een magisch zwaard beschermt. Dat behoorde ooit toe aan een machtige godheid en de stam bewaakt het totdat deze terugkeert om vrede naar het land te brengen. Op een dag besluit de slechte koning Bohan samen met zijn gigantische leger het zwaard te stelen. Het is aan Nariko, een vrouwelijke heldin met rood haar, om het zwaard te gebruiken tegen de vijanden. Er klampt echter één probleem aan dat machtige zwaard: het gebruikt al je levensenergie en dus heb je maar een paar uur om je missie te volbrengen. De strijd van Nariko is er dus een met tijdslimiet en dat maakt het een spannend verhaal. Er komt al een digitale film aan gebaseerd op het spel, onder dezelfde titel. Daarin spreekt Anna Torv de stem van heldin Nariko in. Het is nog wachten op een live-action verfilming...


Wolfenstein (1981)


Genre:
...
Actie, Avontuur, Shooter
Leeftijd:
...
16+
Uitgever:
...
Muse Software
Ontwikkelaar:
...
Muse Software





Castle Wolfenstein is een legendarisch spel uit de jaren tachtig. Het eerste spel uit de reeks speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog en het is aan de speler om door een kasteel te lopen en op zoek te gaan naar Hitler, om hem te kunnen vermoorden. In latere spellen in de franchise is het aan hetzelfde personage, William 'B.J.' Blazkowicz, om het op te blijven nemen tegen de nazi's. Zij hebben de Tweede Wereldoorlog namelijk gewonnen en overheersen de hele wereld. Er werd al eens een film aangekondigd in de franchise, die gemaakt moest worden in de stijl van Captain America en Inglourious Basterds. De film zou een jonge Amerikaanse legerkapitein en een Britse geheim agent op een topgeheime missie naar Castle Wolfenstein volgen. In dat kasteel is Hitler aanwezig voor de presentatie van een geheim wapen. Als ze het kasteel bereiken, worden de twee helden geconfronteerd met Himmler's SS Paranormal Division, en begint een epische strijd om het lot van de mensheid.


BONUS: Diablo (1996)


Genres:
...
Actie, Avontuur, Role Playing Game
Leeftijd:
...
16+
Uitgever:
...
Vivendi Games
Ontwikkelaar:
...
Blizzard Entertainment





Lang, lang geleden leek het erop dat de strijd tussen hemel en hel in het voordeel van het kwaad beslecht zou worden. Diablo liet een van de hoofdemonen van de hel los op aarde, die uiteindelijk met veel moeite verslagen kon worden door een groep menselijke tovenaars, die bekend staan als de Horadrim. Zij versloegen Diablo op het nippertje. Later werd er een klooster op de plek des onheils gebouwd, waar het stadje Tristram zich omheen vormde. Als hevige aardbevingen maken dat de poort naar de hel weer geopend wordt, stromen demonen de wereld weer in. Aan de speler de taak om daar een stokje voor te steken. Er wordt volgens de laatste geruchten door Legendary Pictures gewerkt aan een film over de franchise. Diablo stond op de In Development lijst van de studio samen met de Warcraft-film, maar werd later daar vanaf gehaald. Het lijkt, gezien de populariteit van de reeks, wachten tot de verfilming er daadwerkelijk komt.


NieuwsFilm

meest populair