Royal Theater Heerlen sluit deuren na ruim 75 jaar

Een van de oudste en mooiste bioscopen van Nederland kan niet meer opboksen tegen de commerciële ketens.

Het befaamde Royal Theater in Heerlen zal per 1 augustus zijn deuren sluiten. De andere zalen die deel uitmaken van het complex, Rivoli en Maxim, treft hetzelfde lot.

Een van de grote redenen van de sluiting is de concurrentie in de regio Zuid-Limburg. Onlangs nog opende JT een nieuwe bioscoop naast het Rodastadion in Kerkrade. Werkzaamheden rond het station van Heerlen en betaalde parkeerplaatsen zouden ook een rol spelen in de beslissing. De gemeente Heerlen kocht de theaters van Royal een aantal jaren geleden nog op en renoveerde het pand. Ook dit mocht helaas niet baten.

Met het Royal Theater verdwijnt een van de bekendste en oudste bioscopen van Nederland. Het gebouw, dat werd ontworpen door architect Frits Peutz, werd op 29 januari 1938 geopend. Aanvankelijk telde de zaal 1180 zitplaatsen; dat zijn er nu zo'n 725.
In de laatste weken van de bioscoop, die gezien wordt als de op een na mooiste van het land (na Tuschinski in Amsterdam), is de première te zien van Dawn of the Planet of the Apes.



NieuwsFilm

meest populair