Fraai boek - The Art of Planes

Honderden schetsen, storyboards en beelden van de Disney-films.

[/url]

The Art of Planes

Auteur:Tracey Miller-ZarnekePagina's:176Release:2014Taal:Engels
Uitgeverij:Chronicle BooksDruk:1Uitvoering:Hardcover
ISBN:978-1-45215-799-6

In 2006 kwam een van de weinige teleurstellende Pixar-films uit: Cars. De film werd bedacht en geregisseerd door [url=http://www.filmtotaal.nl/persoon.php?id=35510]John Lasseter (Toy Story), maar was het gewoon net niet. Dat weerhield Disney er niet van om in 2013 een spin-off te maken: Planes en eerder dit jaar kwam daar een vervolg op uit. Om dat te vieren bracht Chronicle Books een artwork boek uit rond de franchise.

Het boek van Chronicle is een genot om doorheen te bladeren. De vele tekeningen en schilderijen die je erin aantreft zijn prachtig en komen goed tot hun recht op het hoogwaardige papier. Daar tegenover staat echter wel een belangrijk punt: we missen in de schetsen van personages een ontwikkeling in de ontwerpen van de personages.



Bekijk je bijvoorbeeld de pagina's die over Dusty gaan, dan tref je alleen definitieve ontwerpen aan. We zien een CG-render en een paar schetsen. Die tonen ons verschillende aanblikken van het personage, bijvoorbeeld van de zijkant en van de achterkant. We missen daarin een ontwikkeling. Hoe zag Dusty er bijvoorbeeld uit in de eerste ontwerpen? Dat dit ontbreekt is wat ons betreft een groot minpunt.

Gelukkig zijn de teksten iets diepgaander. Zo leer je dat het uiterlijk van Dusty gebaseerd is op een tractor en twee andere voertuigen, waarvan het uiterlijk gecombineerd is tot één geheel. Ook hier was het mooi geweest, om ontwerpen te zien. Hoe zien die tractor en die andere voertuigen er bijvoorbeeld uit? Alleen de namen zeggen namelijk niet zo heel veel.

Naast de achtergrond van het ontwerp, staat er nog een omschrijving van het karakter van Dusty: hij houdt van zijn werk, maar hoopt dat er meer in de wereld is dan alleen het besproeien van graanvelden. Dit is de opzet die voor alle personages die in de twee films voorkomen gevolgd wordt. Vaak worden ontwerpers aan het woord gelaten en krijg je twee of drie verschillende blikken op het definitieve ontwerp van personages. Een ander deel van de focus van het boek ligt uiteraard op locaties en daarin zitten ook wat pareltjes. Een daarvan is het ontwerp van een berg in de vorm van een stoomlocomotief.



Dat het boek geen ontwikkeling toont in de ontwerpen van locaties en personages vinden we uitermate jammer. Daarin ligt vaak de kracht van dit soort boeken en het niet toevoegen van verschillende ontwerpen is een regelrechte misser. De teksten, die wel uitgebreid zin, compenseren het ontbreken van de verschillende ontwerpen nog een beetje.

The Art of Planes is te koop bij webwinkels als Bol.com en Libris en bij de betere boekhandel. Met dank aan Chronicle Books voor het recensie-exemplaar.

[rating 3]

NieuwsFilm

meest populair