Blu-Ray Review: The Amazing Spider-Man 2 (3D)

Rijkelijk gevuld superheldenspektakel op een rijkelijk gevulde Blu-Ray uitgave.


Regie: Marc Webb | Cast: Andrew Garfield (Peter Parker / Spider-Man), Emma Stone (Gwen Stacy), Jamie Foxx (Max Dillon / Electro), Dane DeHaan (Harry Osborn / Green Goblin), Sally Field (May Parker), e.a. | Speelduur: 141 minuten | Bioscooprelease: 24 april 2014 | FilmTotaal recensie: The Amazing Spider-Man 2

Nadat Marc Webb de goed ontvangen Spider-Man-reboot afleverde in 2012, werd er met volle vaart werk gemaakt van The Amazing Spider-Man 2. Al snel bleek dat het tweede deel vol zou gaan zitten met Spider-Man tegenstanders, namelijk Electro, Rhino en Green Goblin. Even leek het erop dat we een tweede Spider-Man 3 (2007) te zien zouden krijgen. Dit bekritiseerde en zeker propvolle deel uit de Sam Raimi-reeks zorgde ervoor dat de stekker uit Spideys eerste filmsaga werd getrokken. Uiteindelijk bleek The Amazing Spider-Man 2 vooral een nieuwe inleiding. Dit keer niet tot Spider-Man zelf, maar tot nog meer van zijn tegenstanders, die zich gaan verenigen in het schurkenteam The Sinister Six.

Ondanks dat Webbs tweede Spider-Man-film veel spektakel biedt en (opnieuw) vermakelijke rollen laat zien van Andrew Garfield, Jamie Foxx en Dane DeHaan, was de critici verdeeld. Ook het publiek bleek minder gretig. De superheldenfilm wist dan wel een dikke $700 miljoen te noteren aan de wereldwijde bioscoopkassa, toch presteerde een Spider-Man film nog nooit zo zwak in de States, met net aan $200 miljoen. Webbs eerste deel kwam nog tot $262,0 miljoen en dit was al fors minder dan de afzonderlijke films uit de eerste trilogie ophaalden. Sony Pictures bracht desondanks wel een puike Blu-Ray uitgave uit van The Amazing Spider-Man 2.

Synopsis

Voor Peter Parker is er niks mooiers dan van wolkenkrabber naar wolkenkrabber te slingeren, genieten van zijn rol als superheld en tijd door te brengen met Gwen. Maar om Spider-Man te zijn moet hij een prijs betalen: alleen Spider-Man kan zijn mede-New Yorkers beschermen tegen de boosaardige schurken die de stad bedreigen. Als Electro opduikt, moet Peter de confrontatie aangaan met een tegenstander die veel sterker is dan hij. Als zijn oude vriend Harry Osborn terugkeert, realiseert Peter zich dat al zijn vijanden één ding gemeen hebben: OsCorp.


Waardering

Op Rotten Tomatoes is The Amazing Spider-Man 2 net aan "Rotten" met een magere 53%. De IMDb noteert een betere 7,1 bij ruim 177 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de superheldenfilm met een vergelijkbare 7,2 (Stem zelf). FT-recensent Thierry Verhoeven gaf drie sterren naar aanleiding van zijn recensie.

Reactie bezoeker FilmTotaal

De film heeft toch zeker aan de verwachtingen voldaan! Het waren weliswaar 3 villains maar het was geen overdaad maar mijn mening... Er is over nagedacht hoe ze te introduceren en ze te laten werken naar het volgende deel. Vond Electro wel een overtuigende slechterik... ...Andrew Garfield speelt heerlijk geestig de rol van Spider-Man, de humor was sowieso erg leuk. Emma vind ik gewoon een geweldige actrice en ze zette Emma mooi neer... ...Laat deel drie (en spin-offs) maar komen!! - Arteron

Box Office

Het productiebudget van The Amazing Spider-Man 2 bedroeg zo'n $200 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het een knappe $91,6 miljoen en eindigde op een tegenvallende $202,9 miljoen. Hiermee is het namelijk veruit de zwakst presterende Spider-Man-film in de States. Wereldwijd kwam de teller uit op een veel betere $708,3 miljoen. Ook deze score is de magerste tot op heden in de franchise. De opbrengst in Nederland kwam tot een redelijke $3,5 miljoen.


Blu-Ray: The Amazing Spider-Man 2 | Discs 1 x Blu-Ray, 1 x 3D Blu-Ray | Retail release: augustus 2014 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid:: Engels 5.1 DTS-HD MA | Ondertitels: Nederlands, Frans, Engels | Extra's: Audiocommentaar | Deleted scenes | The Wages of Heroism: The Making of The Amazing Spider-Man 2 | The Music of Amazing Spider-Man 2 with director Marc Webb | Alicia Keys - "It's on again" Music video | EAN: 8712609650969 | Ook verkrijgbaar op: 1 disc Blu-Ray | 1 disc Dvd | Met dank aan: Sony Pictures Home Entertainment

De dubbel disc Blu-Ray uitgave van The Amazing Spider-Man 2 wordt aangeleverd in een transparante keepcase, met daarin de gewone Blu-Ray en 3D Blu-Ray schijven. De uitgave is 'Mastered in 4K'. Voor de vormgeving van de cover is een redelijk unieke uiting gebruikt, die bestaat uit heel wat eerdere promotionele afbeeldingen.

Beeld & geluid

Nog meer dan we al gewend zijn, barst deze nieuwe Spider-Man-film van de visual effects en felle kleuren. In High Definition pakt dit in scherpte goed uit en de kleuren ogen netjes. Op het grote doek leken bepaalde CGI-scènes wel erg op een fragment uit een computerspel en in High Definition wordt dit onderstreept. Dit is jammer, zeker omdat de film makkelijk zonder een scène als in de elektriciteitscentrale had gekund. De DTS-HD 5.1 track ondersteunt de actievolle scènes - als verwacht - prima. Van de 3D Blu-Ray zijn enkele scènes bekeken en deze kwamen zeker goed over. Dit heeft er vooral mee te maken dat er zoveel visuele effecten zijn gebruikt. Deze zijn namelijk goed te verwerken naar 3D-effecten. Dit kwam waarschijnlijk als geroepen, aangezien de superheldenfilm niet met 3D-camera's is opgenomen.

Extra's

Op de schijf van The Amazing Spider-Man 2 zijn flink wat extra's geplaatst. Het meest interessants zijn de verwijderde scènes, met onder meer ontmoetingen tussen Peter Parker en zijn vader en Max Dillon en zijn moeder en nog een aantal aardige (alternatieve) scènes die de fan zou moeten zien. Deze scènes zijn ook af te spelen met audiocommentaar.

En dan is er ook een uitgebreide Making of "The Wages of Heroism: The Making of The Amazing Spider-Man 2" te bekijken die een complete blik geeft op de totstandkoming van de superheldensequel. De titels "Lessons Learned: Development and Direction", "Heart of the City: Shooting in New York", "Triple Threat: Attack of the Villains", "A More Dangerous World: Transforming Goblin and Electro", "Bolt from the Blue: Visual Effects" en "Spidey Get His Groove Back: Music and Editing" geven de inhoud van dit 105 minuten durende geheel duidelijk aan. De extra's zijn compleet met een tweede featurette over de filmmuziek, een track met audiocommentaar en de muziekclip van Alicia Keys' "It's on again".

Conclusie: VFX-vol tweede avontuur van de nieuwe Spidey op een goed gevulde (3D) Blu-Ray uitgave.

De fan van Spider-Man en zijn tegenstanders kan met een gerust hart The Amazing Spider-Man 2 aanzetten. Het is een visueel spektakel met veel verwijzingen naar de strips. Als je al niet zo op de Spider-Man-films houdt, dan is dit voor jou waarschijnlijk een flinke overdosis. Sony Pictures gaat vrolijk verder met de franchise, al was de toch wat tegenvallende box office score reden om met data en titels te husselen. Een derde deel is uitgesteld van 2016 naar 2018 om voorrang te geven aan de spin-offs The Sinister Six (november 2016), Venom (?) en een spin-off die zich focust op een vrouwelijk personage (2017).

Deze Blu-Ray uitgave van The Amazing Spider-Man 2 is top. Beeld en geluid zijn van de bovenste plank en de extra's zijn aanraders voor de fan van de films. Hieronder een vliegensvlugge VFX-breakdown van de geladen scène op Times Square:


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair