Fraai boek - Soul of the Dark Knight

Zeer uitgebreid werk over de verhouding van mythes met Batman.

[/url]

Soul of the Dark Knight

Auteur:Alex M. WainerPagina's:277Release:2014Taal:Engels
Uitgeverij:Scarecrowe PressDruk:1Uitvoering:Paperback
ISBN:978-0-786471-28-7

Batman is een wereldwijd fenomeen. De heftige reacties op de aankondiging dat [url=http://www.filmtotaal.nl/persoon.php?id=8228]Ben Affleck de gemaskerde held zou spelen in Zack Snyders Batman v Superman: Dawn of Justice, laten dat wel zien. Maar Batman gaat verder dan alleen films. Hij speelt ook een rol in comics, boeken, spellen en zo ongeveer alle andere media. Soul of the Dark Knight is een boek dat het fenomeen onder de loep neemt.

Centraal in het werk van Alex Wainer staat de notie dat Batmans voornaamste aantrekkingskracht in zijn mythische natuur ligt. Wainer wil laten zien hoe aspecten van de comics waar Batman in mee speelde, die mythische kwaliteiten oproepen en waarom het fenomeen een lang leven beschoren is. De vraag is natuurlijk of hij daar overtuigend in slaagt.



Wainer vertelt zijn verhaal in acht delen, waarbij hij een zeer systematische opzet volgt. Allereerst krijgt de lezer een uitgebreide analyse van de mythe voorgeschoteld. Er komen verschillende visies op het begrip aan bod. Denk daarbij maar aan een wetenschappelijk/sociologische visie, psychologische, literaire/klassieke en filosofische visie. Dat lijkt wat omslachtig allemaal, maar is het eigenlijk niet. Op deze manier kan de auteur een zeer breed framework opstellen om het begrip te analyseren. Daarnaast wordt er zo niet voorbij gegaan aan bepaalde interpretaties, zoals bijvoorbeeld die van Sigmund Freud of Carl Jung.

Jammer is dat Wainer aan het einde van het eerste hoofdstuk nog niet echt gekozen lijkt te hebben voor een heldere en eenduidige visie op het begrip mythe. Je zou verwachten een samenvoeging aan te treffen, waarbij Wainer de voor hem belangrijkste aspecten van het begrip gebruikt, maar dat is niet het geval. Daardoor tast je aan het einde van het hoofdstuk toch een beetje in het duister.

Dan is het de beurt aan een uitgebreide bespreking van Batman. We krijgen een uitgebreide publicatiegeschiedenis, maar ook een analyse van de ontwikkeling van het personage voorgeschoteld. Gotham, de slechteriken van de comics enzovoorts komen allemaal aan bod. Wederom kiest Wainer voor een uitgebreide aanpak en ditmaal slaagt die beter. Dat hij direct ook aspecten van Batmans karakter analyseert is interessant.

Vervolgens komen de comics aan bod, en waarom deze een perfect medium bieden voor het overbrengen van de mythische kwaliteiten van Batman. Daarna maakt Wainer enigszins een omweg, want hij behandelt in enkel hoofdstukken zeer uitgebreid het verfilmen van de comics en wat daarbij komt kijken. Ook dit is interessant, maar zo nu en dan enigszins opmerkelijk om te lezen, doordat Wainer ook andere comic-verfilmingen erbij haalt, zoals Marvels Thor en DC's Superman.



Soul of the Dark Knight is een zeer systematisch opgebouwd en academisch werk. Wainer neemt uitgebreid te tijd voor analyses en die zijn interessant om te lezen. Hier en daar mocht de auteur wel iets sterkere keuzes gemaakt hebben in zijn definities en minder tijd besteed hebben aan diepgaande besprekingen. Desalniettemin is het een interessant boek om te lezen, juist omdat de zaak zo breed uitgemeten wordt.

Je krijgt als je het boek volledig uitleest een goed gevoel van wie Batman is en hoe de mythe zich verhoudt tot het fenomeen dat hij geworden is. Soul of the Dark Knight is online te bestellen via webwinkels als Bol.com en Libris en verder uiteraard ook verkrijgbaar bij de betere boekhandel. Met dank aan uitgeverij McFarland & Co. voor het recensie-exemplaar.

[rating 3]

NieuwsFilm

meest populair