Alles over 'Dracula Untold'

Het begin van Universals eigen Cinematic Universe.

Komende donderdag komt de film Dracula Untold uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze nieuwe rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 9 oktober in première.

Dracula Untold


Duur: 92 minutenGenres Actie, Drama, FantasyBudget: 100 miljoen dollar
...
...
...

Cast & Crew:
RegieGary ShoreScenario Matt Sazama, Burk Sharpless e.a.Luke Evans VladSarah Gadon MirenaDominic Cooper MehmedArt Parkinson IngerasCharles Dance Master Vampire
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis
Dracula Untold vertelt het verhaal van de Transylvanische prins Vlad III Tepes (Evans). De door hem gevestigde vrede wordt bedreigd door Sultan Mehmed II (Cooper), die van 1.000 jongens uit zijn koninkrijk eist dat ze zich bij zijn leger voegen. Daar hoort ook Vlads eigen zoon, Ingeras (Parkinson) bij. Om zijn zoon, zijn vrouw Mirena en het koninkrijk waarvan hij houdt te redden, reist Vlad naar de Broken Tooth Berg, waar hij een oeroude tovenaar, Caligula, tegenkomt. De twee sluiten een deal, de prins krijgt de kracht van 100 mannen, de snelheid van een vallende ster en genoeg kracht om zijn vijanden te vernietigen. Maar, daardoor krijgt hij een onstilbare dorst naar menselijk bloed. Dat leidt ertoe dat hij zijn lotsbestemming omarmt, als de mythologische vampier Dracula.

Universal Cinematic Universe

Een van de bekendste franchises van Universal Pictures draait om monsters. De studio heeft de rechten op een hele reeks van die monsters, onder wie Dracula, de Mummie, Wolfman, Van Helsing en ga maar door. Vorig jaar liet de studio weten een begin te maken met een eigen Cinematic Universe.

De filmmonsters waar de studio de rechten op heeft, moeten allemaal opnieuw naar de bioscopen komen en dat in aan elkaar verweven films. Wat Marvel, Warner en Sony doen met hun franchises, wil Universal dus ook gaan doen. Gek genoeg is er enige onduidelijkheid over de plaats van Dracula Untold in dat universum.

Oorspronkelijk zou dat begonnen worden met The Mummy, dat in april 2016 in de bioscoop uitkomt en geregisseerd wordt door Alex Kurtzman. Maar, onlangs bleek, dat Dracula Untold een soort voorloper op het filmuniversum vormt. Aan het einde van de film zit een tie in scène die voor een connectie zorgt.

Eerste reacties

Hoe verstandig die keuze was, moet nog blijken. Critici zijn in ieder geval niet weg van de film. Op RottenTomatoes scoort Dracula Untold tot dusverre een percentage van dertig procent, op basis van 27 recensies. De consensus: "Niet verschrikkelijk, maar ook niet scherp genoeg om te bijten. Dracula Untold mist het punt van de dodelijke aantrekkingskracht van zijn iconische personage."

Box office prestaties

Verder moet Dracula Untold nog in een boel landen in première gaan. Tot nu toe beleefde de film zijn première in vijfentwintig landen en daar verdiende de film van Luke Evans in totaal 21 miljoen dollar. Het openingsweekend in Mexico leverde 5 miljoen dollar op, wat sterk is. Verder waren de openingsweekenden in het Verenigd Koninkrijk (2,7 miljoen dollar), Duitsland (2,4 miljoen dollar), Frankrijk (2,1 miljoen dollar) en Australië (1,9 miljoen dollar) redelijk.

De verwachtingen voor de Verenigde Staten zijn verder nog best redelijk. De film zou in zijn openingsweekend tussen de 25 en 30 miljoen dollar verdienen en uiteindelijk zo'n 60 tot 70 miljoen dollar opbrengen.

Wat de Nederlandse verdienste wordt is moeilijk te voorspellen. De opbrengsten van eerdere films over Dracula zijn erg wisselend: Bram Stoker's Dracula (1992) verdiende 1,4 miljoen euro en Dracula 2000 (2000) bleek goed voor 155.000 euro. Andere films die hierop lijken waren afwisselend goed voor opbrengsten tussen de 300.000 en 1.000.000 euro. We verwachten dat Dracula Untold zo rond de 700.000 euro op zal brengen.

Trivia

Oorspronkelijk zou Sam Worthington de rol van Dracula spelen. De eerste big budget solo-Dracula film sinds Dracula 2000.Abbie Cornish werd benaderd voor de vrouwelijke hoofdrol, maar wees deze af.

•

•

•




NieuwsFilm

meest populair