Blu-ray recensie - 'Muppets Most Wanted'

Goede uitgave van een iets minder goede film.



Regie: James Bobin | Cast: Ricky Gervais (Dominic Badguy), Ty Burrell (Jean Pierre Napoleon), Tina Fey (Nadya), Steve Whitmire (o.a. Kermit the Frog), Eric Jacobson (o.a. Miss Piggy) | Speelduur: 107 minuten | Bioscooprelease: 8 mei 2014 | FilmTotaal recensie: 3 sterren

In 2011 bracht Disney voor het eerst in twaalf jaar een nieuwe Muppets-film uit. Het scenario werd geschreven door Jason Segel en Nicholas Stoller en de muziek door Bret McKenzie, die met zijn gekke songteksten (zoals we die kennen van Flight of the Conchords) indruk wist te maken. Met een totale box office verdienste van 165,2 miljoen dollar, op een budget van 45 miljoen, was Disney meer dan tevreden en dus werd er al snel besloten tot het maken van een vervolg.

Wederom werden regisseur James Bobin en scenarist Nicholas Stoller aangetrokken voor het project. Jason Segel weigerde, want zijn doel was geweest de franchise nieuw leven in te blazen en daarin was hij geslaagd. Geen vervolg dus voor hem en ook niet voor co-speelster Amy Adams. Al snel werd een nieuwe cast gevonden voor dit nieuwe Muppets-avontuur en in januari 2013 gingen de opnames van start. De film zelf ging pas in mei dit jaar in première en nu is er de Blu-ray uitgave.

Synopsis

In Muppets Most Wanted gaat de hele Muppets-bende gaat op wereldtour en trekt ze volle zalen in grote theaters in fascinerende Europese bestemmingen zoals Berlijn, Madrid, Dublin en Londen. Maar chaos achtervolgt de Muppets naar Europa, en ze raken per abuis verstrikt in een internationale roofkraak, aangevoerd door Constantine (Matt Vogel), 's werelds nummer één crimineel en een exact evenbeeld van Kermit en zijn achterbakse handlanger Dominic (Gervais), ook wel bekend als nummer twee.



Waardering

Onze recensente Michelle Iwema geeft de film in haar recensie drie sterren. Ze stelt dat "naarmate de film vordert, de muzikale momenten beter [worden], maar waar The Muppets de perfecte balans wist te vinden tussen vernieuwend en nostalgisch, voelt Muppets Most Wanted een beetje verouderd aan." Internationaal werd er iets positiever gereageerd op de film. Volgens RottenTomatoes was zo'n 79 procent van de critici positief over de film. De consensus: "Ondanks dat de film niet dezelfde uitzinnige hoogtepunten van The Muppets heeft, zitten er genoeg slimme grappen, pakkende liedjes en cameo's van beroemdheden in Muppets Most Wanted om fans van alle leeftijden tevreden achter te laten."

Op de IMDb scoort de film een stuk minder goed. Daar krijgt deze slechts een 6.6, op basis van 14.392 stemmen. Verder is het gemiddelde op onze eigen filmpagina een 6, op basis van 4 stemmen (stem zelf!).

Box Office

Met 50 miljoen dollar stak Disney iets meer geld in dit vervolg dan het origineel. Dat betaalde zich helaas niet uit in hogere opbrengsten. Muppets Most Wanted verdiende in de Verenigde Staten in zijn openingsweekend 51,1 miljoen dollar en in de rest van de wereld 27 miljoen dollar. Zowel internationaal als in de Verenigde Staten werd daarmee stukken minder verdiend dan The Muppets uit 2011. Die verdiende in de VS nog zo'n 88,6 miljoen dollar en in de rest van de wereld 76,5 miljoen dollar.

Ook in Nederland werd met het vervolg stukken minder verdiend dan het origineel. Muppets Most Wanted was in totaal goed voor €544.110 en staat daarmee op plaats 66 van het jaar. Dat is een enorm verschil met The Muppets, want die verdiende in 2011 nog €2.640.015. Naar verhouding was de verdienste in Nederland ten opzichte van het origineel dus stukken lager dan in de rest van de wereld.



Blu-ray: Muppets Most Wanted | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: september 2014 | Beeld: 1080p HD 16 : 9 (1.78:1) | Geluid:: Engels, Nederlands DTS-HD Masters 5.1 | Ondertitels: Nederlands | Extra's: De langste blooper-reel in de geschiedenis van de Muppets; In de Goelag; Mickey Mouse in "Geen bediening"; Muziekvideo "I'll get you what you want" uitgevoerd door Bret McKenzie; Op de set met Walter; Rizzo's grootste fan | EAN: 8-717418-44030-5 | Met dank aan: Walt Disney Studios

Het recensie-exemplaar is een standaard Blu-ray hoesje met daarop een van de posters van de film. Daarop zien we de menselijke hoofdpersonen en verder uiteraard alle Muppets die een hoofdrol spelen in de film. De disc zelf is nogal kaal, deze is blauw en daar staat de titel van de film op. Geen plaatjes dus. In de hoes staat verder ook geen extra informatie over de film.

Beeld & geluid

Zoals we gewend zijn van uitgaves van Disney is de beeldkwaliteit van deze film uitermate goed. De huidskleuren zien er realistisch uit en ook de andere kleuren komen goed tot hun recht. Vooral als je kijkt naar de vacht van de Muppets, valt op hoe scherp het beeld is. Afzonderlijke haartjes zijn namelijk zichtbaar. Het beeld is dus simpelweg fantastisch.

Ook de geluidskwaliteit is van hoog niveau. Dat is sowieso van belang bij een film als deze, waarin een aantal liedjes zit, en dat zit gelukkig helemaal goed. Alle geluid komt helder uit de boxen en ook de liedjes brengen de kwaliteit waarop je hoopt.

Extra's

Deze uitgave bevat redelijk wat extra's. Een paar daarvan zijn uiteraard weer redelijk standaard, zoals de Blooper reel en de muziekvideo van I'll Get What You Want van componist Bret McKenzie (in de video onderaan dit bericht kun je die video zien). Verder zitten er nog wat mini-featurettes bij, bovenal zijn dat in-jokes. Denk maar aan Rizzo's grootste fan, waarin het personage doet alsof hij een echte Muppet-fan is. Hij vraagt aan regisseur Bobin of er meer speeltijd voor Rizzo mag zijn in de film. Wat de extra's betreft zit het dus goed. De aanpak van Disney, door het toevoegen van in-universe featurettes, is origineel en passend bij deze film, maar van hoogstaand niveau zijn de extra's uiteindelijk niet.

Conclusie: originele en kwalitatief hoogstaande uitgave van een matige film

Met Muppets Most Wanted bracht Disney een film vol muziek en grappen en cameo's van beroemdheden, die niet zo goed ontvangen werd als zijn voorganger. De Blu-ray uitgave van de film is er nu en biedt qua beeld en geluid alles waar je op hoopt. De liedjes komen kristalhelder uit de boxen en het beeld is zo scherp als maar kan. De extra's zijn (hoe origineel ook) helaas wat matig. Verder is dit dus een kwalitatief hoogstaande uitgave. Hieronder de muziekvideo van Bret McKenzie.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair