Fraai boek - The Hobbit: The Desolation of Smaug, Chronicles: Cloaks & Daggers

De aandacht gaat ditmaal uit naar de props.

[/url]

The Hobbit: The Desolation of Smaug, Chronicles: Cloaks & Daggers

Auteur:Daniel FalconerPagina's:256Release:2013Taal:Engels
Uitgeverij:Harper Collins UKDruk:1Uitvoering:Hardcover
ISBN:978-0-06-226570-8

Volgende maand komt de extended edition uit van [url=http://www.filmtotaal.nl/persoon.php?id=26955]Peter Jacksons The Hobbit: The Desolation of Smaug. Eén maand later is het dan de beurt aan de afsluitende film van de Hobbit-trilogie, Battle of the Five Armies. Van die film kunnen we één dezer dagen de trailer verwachten. Maar, voordat het zover is, bespreken we nog het boek The Hobbit: The Desolationof Smaug, Chronicles: Cloaks & Daggers.

Dit is alweer het vijfde boek dat Daniel Falconer in samenwerking met Harper Collins schreef over de filmtrilogie van Peter Jackson. Eerder brachten zij over An Unexpected Journey de boeken Characters & Creatures en Art & Design uit en over The Desolation of Smaug verschenen al de boeken Art & Design en Smaug: Unleashing the Dragon. Nu is het dus de beurt aan Cloaks & Daggers en de komende maanden zullen er nog twee boeken uitgebracht worden over Battle of the Five Armies en komt er nog een boek over de locaties in Midden-Aarde.



Waar het vorige boek vooral over design ging, handelt Cloaks & Daggers juist over de praktische kant van het verhaal. Er wordt, kortom, gekeken naar de zaken die schuil gaan achter de sets, kostuums en props. Mooi is de focus op hoeveel detail er wel niet in de films ziet. Sprekend is vooral het voorbeeld van Daniel Reeve, die als graphic artist aan de film verbonden was. Hij vertelt dat hij voor de films talloze labels maakte. Zo heeft elke fles die in Bilbo's (Martin Freeman) huis staat een label. Niet dat we die allemaal te zien krijgen in de film, maar ze waren vooral allemaal gemaakt voor het geval dat.

Regisseur Peter Jackson staat er namelijk om bekend tijdens de opnames te besluiten om toch een andere camerahoek te kiezen. Dan is het natuurlijk van groot belang om te zorgen dat overal wel iets staat, zodat de ruimtes niet ineens leeg blijken van een bepaalde hoek. Maar het boek gaat over veel meer dan alleen set dressing.

Ook de kostuums, zwaarden, gereedschappen van alle denkbare personages komen aan bod. In dit boek ligt de nadruk vooral op het detail dat schuil gaat achter de vele kostuums die (met de hand) gemaakt zijn. Interessant is om te lezen hoeveel nagedacht is over de stof die voor kostuums gebruikt wordt en waarom de ontwerpers bepaalde keuzes hebben gemaakt. Zo lees je dat de staf van Ian McKellens Gandalf speciaal voor deze film een herontwerp gekregen heeft. Het kristal kon ditmaal oplichten, dankzij een kabel die erin verwerkt zat en naar zijn kostuum leidde. Daarin zat dan weer een batterij verborgen, die het geheel van stroom voorzag.



De focus op de kostuums van alle personages is diepgaand en laat elke keer weer zien hoeveel aandacht, tijd en detail er zit in zo'n simpel pak, dat op het eerste gezicht zo vanzelfsprekend lijkt. Dat maakt dit boek, dat de focus vooral legt op kostuums en attributen, interessanter dan je zou denken. Wederom heeft Daniel Falconer met The Hobbit: The Desolation of Smaug, Chronicles: Cloaks & Daggers een interessant en diepgravend boek gemaakt over de productie van de tweede Middle Earth-trilogie. Ditmaal wordt er in veel detail gesproken over kostuums en attributen die gebruikt zijn om de fictieve wereld van Tolkien tot leven te brengen.

Het boek kan eigenlijk niet missen in je kast, als je fan bent van de filmfranchise. Cloaks & Daggers is een absolute aanrader voor iedereen die houdt van de Middle Earth-franchise. Je kunt het boek online bestellen bij webwinkels als Bol.com, Libris en Athenaeum en uiteraard is het ook verkrijgbaar bij de betere boekhandel. Met dank aan Harper Collins voor het recensie-exemplaar.

[rating 4]

Lees hier méér boekrecensies van FilmTotaal.

NieuwsFilm

meest populair