Fraai boek - Film Review 2013 - 2014

Het meest complete jaaroverzicht dat we tot nu toe gezien hebben.

[/url]

Film Review 2013-2014

Auteur:Michael Darvell & Mansel StimpsonPagina's:208Release:2014Taal:Engels
Uitgeverij:Signum BooksDruk:1Uitvoering:Hardcover
ISBN:978-0-95764811-1


Sinds 1944 wordt er elk jaar een Film Review uitgebracht. Nu recenseren we de nieuwe editie, die over 2013 en 2014 handelt. Het zeer complete boek beslaat meer dan vijfhonderd films die uitgebracht zijn in 2013, maar biedt nog veel meer. Het boek van Michael Darvell en Mansel Stimpson bevat namelijk ook een aantal essays, profielen van aankomende talenten, een chart met de best verdienende films van het jaar en details over de vele prijzengala's.

Film Review gaat van start met een lange inleiding, geschreven door Michael Darvell. Daarin kijkt hij terug op de geschiedenis van de reeks, die nu aan zijn 69ste editie toe is. Hij schrijft over de ontwikkeling van films, hoeveel er jaarlijks uitgebracht worden en over de ontwikkeling van film in het algemeen. Daarna is het al de beurt aan een overzicht van de twintig best verdienende films in het Verenigd Koninkrijk, maar gek genoeg worden daar geen bedragen bij genoemd. De volgende pagina toont de tien grootste box office sterren van het jaar, een lijst die aangevoerd wordt door [url=http://www.filmtotaal.nl/persoon.php?id=113752]Jennifer Lawrence.



Vervolgens komen nog de rijzende sterren aan bod. Gek genoeg staat daar ook Armie Hammer bij, met een foto van zijn personage in The Lone Ranger. Dat vinden we vreemd, omdat de film van Gore Verbinski een enorme flop was. Gelukkig bevat de lijst nog een aantal nieuwe opkomende sterren waar we ons wel in kunnen vinden, waaronder Shailene Woodley en Léa Seydoux.

Daarna is het tijd voor het belangrijkste deel van dit boek: een bespreking van alle films die in het Verenigd Koninkrijk uitgebracht werden tussen 1 januari en 31 december 2013. De lijst is zeer compleet en bevat een mini-recensie van elke film. Daarbij slagen de auteurs erin om in nog geen honderd woorden niet alleen de film samen te vatten, maar deze ook snel te recenseren.

Zo lees je dat 47 Ronin (2,5 ster), handelt over een wraakqueeste van de Japanse halfbloed Kai (Keanu Reeves) en een groep Ronin, om de krijgsheer te doden die hun meester vermoordde. De film heeft volgens George Savvides mooie visuele effecten en productiewaarde, maar de fantasyelementen zijn over the top en het dialoog komt niet goed uit de verf. Elke film krijgt een kort stukje zoals dit. Zo ook The Hobbit: The Desolation of Smaug (4 sterren). Deze wordt vooral geprezen om zijn bijzondere ervaring met titeldraak Smaug (Benedict Cumberbatch) in de hoofdrol.

Naast de vele filmbesprekingen zijn er nog kort essays in het boek te vinden, over de rol van vrouwen in films en buitenlandse films die uitgebracht zijn. Tot slot is er nog een uitgebreide in memoriam, waarin veel belangrijke acteurs en actrices die overleden zijn besproken worden (overigens is er een lijst te vinden met daarin alle namen). Over Peter O'Toole, die we vooral kennen als Lawrence of Arabia, lezen we dat hij larger than life was en vooral in de jaren zestig een ster was.



Het boek, waarover Darvell en Stimpson de eindredactie voerden, is zeer uitgebreid. Er komen zoveel titels aan bod, zoveel acteurs en zoveel actrices en er zijn ook nog zoveel verschillende essays en artikelen te vinden, dat het misschien wel het meest complete jaaroverzicht is dat we tot nu toe gezien hebben. Film Review 2013-2014 is online te koop bij webwinkels als Bol.com en Libris en uiteraard bij de betere boekhandel. Met dank aan uitgeverij Signum Books voor het recensie-exemplaar.

[rating 5]

Lees hier méér boekrecensies van FilmTotaal.

NieuwsFilm

meest populair