Paula van der Oest over Lucia de B.

Volgens Paula van der Oest was het Nederlandse publiek door de film tot tranen geroerd.

Lucia de B van Paula der Oest is de kanshebber van Nederland voor een Oscarnominatie. Filmfestivals.com stelde de regisseuse daarom een paar vragen over de film, zoals de manier waarop de film in Nederland is ontvangen. “Die was heel positief,” vertelde ze. “De recensies waren goed en het publiek was tot tranen toe geroerd. Het is ironisch dat de pers die Lucia eerst veroordeelde en haar zag als een monster, nu degene was die zei dat de film haar recht deed. Mensen realiseren door het kijken dat het zo makkelijk is om meegesleept te worden, als er sprake is van massahysterie.”

Van Der Oest vertelt ook over hoe Lucia zelf betrokken was bij de film. “Wij wilden haar niet buitensluiten, aangezien het hele verhaal over haar ging, op een paar fictieve elementen na. Wij wilden haar niet aandoen wat ze al tien jaar had meegemaakt, namelijk dat andere mensen iets voor haar beslisten, zonder dat ze de kans kreeg daar een respons op te geven.”

Het duurt nog wel even voor we weten of Lucia de B tot de kanshebbers behoort. De nominaties voor de Oscars worden waarschijnlijk januari 2015 bekend gemaakt.

NieuwsFilm

meest populair