Blu-Ray Review: 22 Jump Street

De doldwaze komedie op een Blu-Ray met nog meer vermakelijke onzin.


Regie: Phil Lord, Christopher Miller | Cast: Jonah Hill (Schmidt), Channing Tatum (Jenko), Peter Stormare (The Ghost), Wyatt Russell (Zook), Amber Stevens (Maya), Jillian Bell (Mercedes), Ice Cube (Captain Dickson), Nick Offerman (Deputy Chief Hardy) e.a. | Speelduur: 112 minuten | Bioscooprelease: 6 juni 2014 | FilmTotaal recensie: 22 Jump Street

Het duo Phil Lord en Christopher Miller weet zich in een rap tempo omhoog te werken. Nadat ze in 2009 al het vermakelijke Cloudy with a Chance of Meatballs afleverden, bewezen ze met 21 Jump Street uit 2012 dat ze ook prima uit de voeten kunnen met een live-action film. Begin dit jaar presteerden ze het opnieuw om te scoren. Dit keer met de animatietopper The Lego Movie en de sequel 22 Jump Street. De laatste film werd zelfs een nog groter succes dan het 'origineel', ondanks dat het grotendeels een herhaling was van de eerdere doldwaze avonturen van Jonah Hill en Channing Tatums' duo Schmidt en Jenko.

De soort van tv-serieverfilming werd wederom uitstekend ontvangen door de critici en de bioscoopzalen liepen - vooral in de States - flink vol. In het premièreweekend wist het zelfs de animatiefilm How to Train Your Dragon 2 achter zich te houden en het behoort in de Verenigde Staten tot op heden tot de tien financieel best scorende film van 2014. Afgelopen maand verscheen de R-rated komedie op een prima Blu-Ray uitgave.

Synopsis

Agenten Jenko en Schmidt gaan opnieuw undercover als de broers Doug en Brad McQuaid. Ze moeten als eerstejaars studenten op de universiteit proberen uit te zoeken wie er achter de nieuwe drugssensatie zit genaamd WHYPHY. Jenko wordt al snel omarmd door het populaire American football team en Schmidt probeert de nerdy art-scene te infiltreren. Als blijkt dat de twee agenten hele andere ideeën hebben over hoe ze het beste de zaak op kunnen lossen komt hun vriendschap onder druk te staan.


Waardering

Op Rotten Tomatoes is 22 Jump Street heerlijk "Fresh" met 84%. De IMDb noteert een lagere 7,3 bij ruim 115 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de komedie met een 7,7 (Stem zelf). FT-recensent Lieuwe van Albada gaf vier sterren naar aanleiding van zijn recensie.

Reactie bezoeker FilmTotaal

...22 Jump Street is vindingrijk en dolkomisch, op bepaalde momenten zelfs hilarisch. Ik vond dit deel zelfs beter dan het eerste. Het is lang geleden dat ik de bioscoop uit ben gelopen met buikpijn van het lachen... - Johnwayne

Box Office

Het productiebudget van 22 Jump Street bedroeg zo'n $50 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het een uiterst fraaie $57,0 miljoen en eindigde uiteindelijk op een sterke $191,5 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een knappe $330,4 miljoen. De opbrengst in Nederland stokte rond een uitstekende $4,8 miljoen.


Blu-Ray: 22 Jump Street | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: oktober 2014 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid:: Engels 5.1 DTS-HD MA | Ondertitels: o.a. Nederlands, Engels, Frans | Extra's: Audiocommentaar | 23 verwijderde & uitgebreide scenes | The Perfect Couple of Directors | Everything Is Better in College | Janning and Chonah | New Recruits | The Perfect Line | Don't Cut Yet | Joke-A-Palooza | Line-o-Ramas | The Dramatic Interpretation of 22 Jump Street | Zook & McQuaid Scout Reel | Jenko Split | EAN: 5051888169834 | Ook verkrijgbaar op: 1 disc Dvd | Met dank aan: Warner Home Video

Deze single disc Blu-Ray uitgave van 22 Jump Street bestaat uit een standaard Amaray Blu-Ray keepcase, met daaromheen een vergelijkbare sleeve. In de case zit de Blu-Ray-schijf en een code om de Digital Ultraviolet-versie te bemachtigen. Voor de vormgeving van de cover is gebruik gemaakt van de poster, al dan wel een stuk minder bewerkt.

Beeld & geluid

Visueel pakt de hoofdfilm prima uit. Met een standaard breedbeeld beeldverhouding van 2.40 : 1 overtuigt het geheel zowel in scherpte als in zwartwaarden. Het nagenoeg grainloze High Definition-beeld zorgt ervoor de details keurig in beeld komen en ook de kleuren zijn erg netjes, al blijkt wel dat het kleurenpalet redelijk bewerkt is. De DTS-HD track onderscheidt zich vooral door de nodige muzikale ondersteuning, maar ook voldoende surround effecten. Prima schijf!

Extra's

De schijf van 22 Jump Street bevat flink wat extra's. Er wordt gestart met audiocommentaar met regisseurs Phil Lord en Chris Miller en hoofdrolspelers Jonah Hill en Channing Tatum. Daarna kan er een enorme reeks verwijderde scènes bekeken worden, eventueel met commentaar van de regisseurs. Altijd leuk! Daarna volgen maar liefst zes featurettes over de regisseurs, het verschil tussen college en high school, hoofdrolspelers Jonah en Channing, de nieuwe acteurs, de improvisaties tijdens de opnames en de gevangenis-scène gefilmd vanuit vier oogpunten, eveneens met allerlei improvisaties.

Wil je gekkigheid dat start je Joke-A-Palooza of de Line-o-Ramas op. Je ziet daarin allerlei take-outs. Ook heel leuk is The Dramatic Interpretation of 22 Jump Street, een zwaar ingekorte versie zodat het geen komedie meer is, maar een misdaaddrama van slechts tien minuten. Zeker even opstarten! En afsluitend kun je kijken naar Zook & McQuaid Scout Reel en Jenko Split, de laatste is een knip-oog naar Jean Claude Van Damme's split.

22 Jump Street biedt nog meer prima hilariteit, evenals deze Blu-Ray uitgave

Hier en daar voelt 22 Jump Street misschien iets te geforceerd aan en de échte verrassing is er uiteraard wel af. Dit neemt niet weg dat regieduo Phil Lord en Christopher Miller er wederom in is geslaagd om van flinterdun verhaaltje een behoorlijk grappige komedie neer te zetten. Hoofdrolspelers Jonah Hill en Channing Tatum mogen van geluk spreken dat ze ondertussen al een flinke status hebben opgebouwd in Hollywood. Anders was het waarschijnlijk zeer lastig geweest om weg te komen met hun optreden in de Jump Street-films.

Ondanks dat vlak voor de aftiteling wordt verwezen naar tal van sequels, verscheen onlangs het bericht dat Tatum weinig trek heeft in een derde deel. Toch werd 23 Jump Street niet heel lang geleden aangekondigd.

Deze Blu-Ray uitgave van 22 Jump Street is compleet. Beeld en geluid zijn van een verwachte High Definition-niveau en de schijf staat bomvol extra's die overigens niet allemaal van en hoogstaand niveau zijn. Maar er is waarschijnlijk haan die daar naar kraait. Hieronder een online featurette:


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair