Christopher Nolan over geluidsproblemen 'Interstellar'

Alles wat je hoort, is precies zoals hij het wil.

Eén van de zaken waar mensen over lijken te klagen wat betreft Christopher Nolans Interstellar, is het geluid. Sommige stukken van het dialoog worden compleet weggeblazen door de geluidseffecten en de muziek die te horen zijn. Voor mensen die de film met ondertiteling zien is dat in mindere mate een probleem, maar in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zou er flink geklaagd worden over het geluid van de film.

The Hollywood Reporter kreeg de regisseur over die problemen te spreken. Daarin legde hij uit dat elk geluid dat je hoort, een bewuste keuze is. ”Ik heb altijd gehouden van films die geluid op een impressionistische manier benaderen,” begon hij. ”En dat is een ongewone aanpak voor een mainstream blockbuster, maar ik heb het gevoel het de juiste benadering was voor deze film. Veel filmmakers die ik bewonder hebben geluid op avontuurlijke wijze benaderd. Ik ben het er niet mee eens dat je enkel helderheid kunt bereiken via dialoog. Helderheid van verhaal, helderheid van emoties – dat zijn zaken die ik op een erg gelaagde manier probeer te bereiken en daarvoor maak ik gebruik van alle mogelijkheden die ik ter beschikking heb, waaronder ook beeld en geluid.”

Dat je soms dialoog niet of nauwelijks kunt horen is dan ook een bewuste keuze. ”Gewoonlijk bezoek ik zes of zeven bioscopen. Ik wil de film horen zoals mensen die hem daar zien ook horen, dus niet alleen in de cocon van de dub stage. Dat doe ik al jaren, want alles wat we doen is bewust. De bioscopen waar ik geweest ben, hebben geweldig werk verricht in de zin dat ze de film zo laten zien als ik hem bedoeld heb. Maar het is natuurlijk niet vreemd dat, als je het geluid op een onconventionele manier inzet, zoals bij deze film, dat mensen verrast worden. Maar hopelijk kunnen mensen de ervaring waarderen voor wat het bedoeld is te zijn.”

Dat komt tot uiting in bepaalde scènes in de film. ”Daarin heb ik besloten het dialoog als een geluidseffect in te zetten, dus soms is het zo gemixt dat het zich onder andere geluidseffecten bevindt of dat andere geluidseffecten benadrukken hoe luidruchtig de omgeving is. Zo vreemd is dat trouwens niet, maar voor Hollywood-films is het wel wat onconventioneel.”

Hebben jullie ook problemen ervaren bij de geluidseffecten van Interstellar, of was er volgens jullie niets geks aan de hand?



NieuwsFilm

meest populair