Featured

One Night Stand 2014

Alweer de negende editie van dit speciale evenement.

door Jim Pedd op 02.12.2014 om 12:57 in Featured
Zes duo's van veelbelovende regisseurs en talentvolle schrijvers presenteren onder de titel One Night Stand een nieuwe film van vijftig minuten. De films zijn aangrijpend, soms komisch, maar altijd origineel en gloednieuw. De films voor deze negende editie van One Night Stand zijn vanaf vrijdag 5 december wekelijks rond 23:15 uur te zien op NPO 2.

» Voor Emilia (5 december)
» Arezo (12 december)
» Ketamine (19 december)
» Vrij (2 januari)
» Eddy & Coby (3 januari)
» Basile H. (9 januari)

Voor Emilia (5 december)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Thibaud Delpeut | Martijn Maria Smits
Genre:
...
Drama


Lies (51 jaar) is een alleenstaande vrouw, die werkt als docent op een middelbare school in een kleine stad. Dan komt er een nieuw meisje in haar klas, Tanja (14), die haar leven behoorlijk in de war schopt. Na schooltijd wordt Tanja door haar vader Hans opgehaald en Lies herkent hem. Ze dacht hem nooit meer te zullen ontmoeten en begint weer een traumatisch verlies uit haar verleden te voelen. Lies kan haar ogen niet van het meisje af houden en begint haar te volgen. Om dichter bij haar te komen, laat ze haar banen leeg lopen en stelt Lies voor om het meisje bijles te gaan geven bij haar thuis. Als Tanja bij haar thuiskomt, is de spanning om te snijden. Lies houdt het niet lang vol en vraagt Tanja weg te gaan. Maar het verlangen naar vergelding voor het verdriet wat haar is aangedaan groeit en dus gaat Lies naar het huis van Tanja en haar vader... Met zijn film wilde regisseur Martijn Maria Smits een spel van liefde en haat laten zien. "[Lies] haat en draagt liefde voor het kind omdat het alles reflecteert wat ze zelf is kwijtgeraakt en nooit meer zal hebben. Het is de dochter van het monster dat haar het meest verschrikkelijke heeft aangedaan."Arezo (12 december)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Wiam Al-Zabari
Genre:
...
DramaArezo is studente aan de dansacademie. Ze werkt daar volop aan haar afstudeerstuk en stelt torenhoge eisen aan zichzelf en ook aan anderen. Haar Spartaanse levenswijze van niet slapen, weinig eten en alleen maar repeteren en trainen wordt onderbroken door het onverwachte bezoek van haar broer Koshan. Die wil weer contact met haar en de pijn uit hun jeugd verwerken. Hij dringt ongewild haar leven binnen, slaapt met haar klasgenoot en bemoeit zich met haar levensstijl. Arezo's doel, een onovertreffelijk afstudeerstuk opvoeren, dreigt te mislukken omdat Koshan doet wat hij altijd doet. Hij slokt haar op in zijn wereld, maar wanneer Arezo voor zichzelf opkomt is zij de boosdoener. Arezo wordt steeds strenger voor zichzelf wat uiteindelijk escaleert waardoor Koshan eindelijk inziet hoe hij zijn zusje echt moet helpen. Regisseur Wiam Al-Zabari aan het woord: "Verschillende thema's uit mijn eigen bestaan komen in Arezo bijeen: een passie voor dans, kunst als noodzaak, het vreemdelingenbestaan, het meedragen van een heftige jeugd en een familie die in strijd is over hoe om te gaan met dat verleden. "Ketamine (19 december)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Thijs de Boer
Genre:
...
Drama

De broers Vincent (21) en Sjoerd (26) reizen naar België om hun overleden moeder in haar geboortedorp te begraven. Na de begrafenis besluiten ze in het dorp te blijven en samen vakantie te vieren. Ze huren een stacaravan aan de rand van een bos en doen zich tegoed aan veel drank. Dan verliest Sjoerd tijdens een potje kaarten in het dorp al hun geld en de auto. Vincent is woedend en wilt het liefst naar huis, maar Sjoerd weigert en haalt zijn broer over ook te blijven. Hij vindt werk als proefpersoon in een medisch testcentrum om weer wat geld te verdienen. Van een medewerker van het testcentrum koopt Vincent drugs uit de ziekenhuisvoorraad. De broers gebruiken samen de aankoop en even verwijderen de drugs alle barrières die tussen hen in staan. Maar Sjoerd drijft steeds verder weg door zijn drugsgebruik en zijn werk als proefpersoon. En Vincent accepteert daarbij veel meer van hem dan hij eigenlijk aankan, omdat hij zijn relatie met zijn broer niet op het spel wil zetten. Volgens regisseur Rogier Hesp gaat Ketamine vooral over de onlosmakelijke band tussen broers. "De onvoorwaardelijke liefde die je voor elkaar hebt waardoor je elkaar de hand boven het hoofd houdt, confrontaties uit de weg gaat en uiteindelijk de waarheid ook niet onder ogen wilt komen."Vrij (2 januari)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Laura van Dijk
Genre:
...
Drama


Een fantasierijk tienjarig meisje wil haar spreekbeurt houden over moordenaars en legt daarvoor contact met een tot levenslang veroordeelde gevangene. Er groeit een bijzondere band tussen de twee, maar hoe meer de twee naar elkaar toe groeien, hoe meer de man wordt geconfronteerd met zijn levenslange lot. De film is volgens regisseur Martijn de Jong een "liefdestragedie over verlangen naar het onbereikbare. Door de gevangenschap is de liefde tussen Kevin en Mariska een onmogelijke liefde die eigenlijk alleen kan bestaan uit fantasie en verlangen. In het briefcontact is Mariska zoals Kevin wilt dat ze is. Hij is dan even vrij door zijn uitzichtloze realiteit te ontvluchten. Als ze eindelijk tegenover hem zit, is ze wie ze echt is: een prachtige vrouw. Met daarbij de realiteit dat ze nooit echt samen vrij zullen zijn. Het is de gevangenschap die tussen hun liefde instaat. Ironisch genoeg is het ook de gevangenschap die hen bij elkaar bracht."Eddy & Coby (3 januari)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Marco Knijnenburg
Genres:
...
Komedie | Misdaad


Eddy en Coby zijn de laatste jaren een beetje uit elkaar gegroeid. Eddy houdt zich nu vooral bezig met zijn duistere zaken, terwijl Coby volledig opgaat in haar gezondheidsmanie en haar relatie met de veel jongere health coach Patrick. Als Eddy na een ongeluk bijna geheel verlamd uit het ziekenhuis komt om thuis te revalideren, ontstaat er een onhoudbare driehoeksverhouding. Regisseur Jeroen Annokkee zegt dat in de film "alle drie de karakters in het begin andere belangen en agenda's [hebben]. Maar het ongeluk van Eddy is ook een zegen voor een uitgeblust huwelijk. Doordat ze zich door de nieuwe situatie heen worstelen zijn ze uiteindelijk in staat om de oude ingesleten patronen door te breken en weer bij elkaar te komen."Basile H. (9 januari)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Rob Arends | Lisa de Rooy
Genre:
...
Drama


Basile is een man voor wie alles mee lijkt te zitten. Hij wordt genoemd voor een belangrijke Europese functie en thuis wordt hij met begeerte ontvangen. Maar op een ochtend krijgt hij een telefoontje van zijn advocaat. Basile wordt beschuldigd van verkrachting. Ineens balanceert hij op de dunne lijn tussen een somebody en een nobody. Als de vrouw aangifte doet en haar verhaal naar de media lekt, is zijn carrière voorbij. Op wat een familiedag had moeten worden, trekt Basile zich steeds heimelijk terug om van zijn advocaat de stand van zaken te vernemen. Heeft Basile de vrouw verkracht? Zelf bezweert hij van niet maar de tegenpartij komt met bewijs. Schikken lijkt zijn enige redding en Basile rekent hiervoor op de financiële steun van zijn vrouw. Maar is zij daartoe bereid? Dit is niet zijn eerste misstap. Een lange dag uit het leven van Basile H. De film is volgens regisseur Janneke van Heesch "geïnspireerd op mannen met macht die aan hun seksuele aberraties ten onder zijn gegaan. Basile heeft zijn hand overspeeld en ziet te laat in dat hij deze dag niet alleen zijn carrière, maar ook zijn huwelijk had moeten redden."


1 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Blockbuster

Avatar

Ik ben wel fan hoor. De beste ooit vond ik Finnemans.

nieuwslaatste nieuws

meest populair