Blu-ray

Blu-Ray Review: Planes 2: Fire & Rescue

Grappig vervolg, uiteraard bedoeld om nog meer Cars/Planes speelgoed te verkopen.

door Bram de Groot op 01.12.2014 om 17:16 in Blu-ray


Regie: Roberts Gannaway | Cast: Dane Cook (Dusty Crophopper), Ed Harris (Blade Ranger), Julie Bowen (Lil' Dipper), Curtis Armstrong (Maru), John Michael Higgins (Cad), Hal Holbrook (Mayday), e.a. | Speelduur: 80 minuten | Bioscooprelease: 17 juli 2014 | FilmTotaal recensie: Planes 2: Fire & Rescue

In 2013 verscheen er met Planes een spin-off van Pixars succesvolle Cars-franchise. Ondanks dat het oorspronkelijk een direct-to-dvd animatiefilm moest worden, durfde Disney het aan om Planes in de bioscoop uit te brengen. Het werd een regelrechte hit, aangezien het $220 miljoen ophaalde en Disney had er gelijk een nieuwe lijn speeltjes bij. Het is dan ook geen wonder dat er binnen no-time een sequel verscheen, wederom met Dusty Crophopper in de hoofdrol. Dit keer niet als een ambitieus sproeivliegtuigje, maar als een vuurblussend racevliegtuigje.

Het slechts 80 minuten durende Planes 2: Fire & Rescue, of op zijn Nederlands Planes: Redden & Blussen, is eigenlijk best een vermakelijk vervolg en past uitstekend in de wereld van Cars. Wat wel opvalt is dat Disney een waanzinnige lading nieuwe figuurtjes introduceert waardoor nogmaals duidelijk wordt wat Disney wil met de franchise: nog meer speelgoed verkopen. En geef de entertainmentreus eens ongelijk: de Cars-auto's, -zonneschermpjes en -dekbedovertrekken (etc. etc.) levert het concern jaarlijks vele honderden miljoenen op... en een kinderhand is dan ook gauw gevuld. De liefhebber kan sinds kort Redden & Blussen op een nette Blu-Ray schijf bemachtigen.

Synopsis

Het wereldberoemde racevliegtuig Dusty komt erachter dat zijn motor beschadigd is, en hij dus misschien nooit meer kan racen! Hij moet nu terugschakelen en belandt in de wereld van brandbestrijding vanuit de lucht. Dusty bundelt zijn krachten met oudgediende brand- en reddingshelikopter Blade Ranger en zijn moedige team, waaronder het vurige blusvliegtuigje Dipper, transporthelikopter Windlifter, voormalig legertransport Cabbie en een levendig stel dappere terreinvoertuigen die bekend staan als The Smokejumpers. Samen vecht het onverschrokken team tegen een enorme bosbrand, en gaandeweg leert Dusty wat er voor nodig is om een echte held te worden.


Waardering

Op Rotten Tomatoes is Planes 2: Fire & Rescue redelijk "Rotten" met 44 procent. De IMDb noteert eveneens een matige 5,9 bij ruim zesduizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de animatiefilm met een vergelijkbare 6,0 (Stem zelf). FT-recensent Arjan Welles gaf alsnog twee sterren naar aanleiding van zijn recensie.

Box Office

Het productiebudget van Planes 2: Fire & Rescue bedroeg zo'n $50 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het een redelijke $17,5 miljoen en eindigde uiteindelijk op $59,1 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een nette $147,0 miljoen. De opbrengst in Nederland stokte op een prima $2,0 miljoen.


Blu-Ray: Planes 2: Fire & Rescue | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: november 2014 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.39 : 1) | Geluid:: Engels DTS-HD MA 7.1 | Nederlands Dolby Digital DTS 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans | Extra's: Vitaminamulch: Air Spectacular | Welcome to Piston Peak! | CHoPs TV Promo | Air Attack: Firefighters from the Sky | Drie Deleted Scenes | "Still I Fly" Music Video by Spencer Lee | Twee Animated Shorts | Disney Mickey Mouse "'O Sole Minnie" | EAN: 8717418448158 | Ook verkrijgbaar op: 1 disc Dvd | Met dank aan: The Walt Disney Company Benelux

Deze single disc Blu-Ray uitgave van Planes 2: Fire & Rescue bestaat uit een standaard Amaray Blu-Ray keepcase, met daarin de Blu-Ray-schijf. De vormgeving van de cover komt overeen met één van de posters. Opvallend is dat op de Blu-Ray cover de vliegtuigjes lachen in plaats van nors kijken.

Beeld & geluid

Uiteraard pakt deze Blu-Ray uitgave van de animatiefilm Planes 2 netjes uit. Het komt eigenlijk niet of zelden voor dat een animatiefilm niet goed overkomt in High Definition. Ook in dit geval is het beeld haarscherp en zijn de kleuren krachtig. Het geheel wordt aangevuld met een prima DTS-HD 7.1 track.

Extra's

De extra's op de schijf duren verhoudingsgewijs net zo kort als de hoofdfilm zelf. Dit neemt niet weg dat ze leuk zijn om te kijken als je van de hoofdfilm hebt genoten. Zo kunnen je afstemmen op drie korte Planes-filmpjes, een promotievideo voor Piston Peak en een "tv-spot" voor de tv-serie CHoPs. Ook zijn er drie aardige verwijderde scènes en de korte tekenfilm Disney Mickey Mouse "'O Sole Minnie" aan te zetten. De enige extra met mensen is Air Attack: Firefighters from the Sky, waarin een echt luchtteam met brandweermannen wordt gevolgd. Ze blijken model te hebben gestaan voor de figuurtjes in de film.

Best aardig Cars.... eeuuh Planes-tussendoortje op een leuke Blu-Ray uitgave

Voor wie de gehele Cars-wereld een warm hart toedraagt kan hoogstwaarschijnlijk ook van de Planes-films genieten. Dit tweede deel wordt zeer creatief ingevuld door Dusty te transformeren in een 'brandweerman'. Ook aardig is dat we naast vliegtuigen en auto's nu ook helikopters, treinen en andere voertuigen in Cars-modus zien. Het is nog onduidelijk of Walt Disney doorgaat met deze spin-offs. Duidelijk is wel dat een eventueel derde deel niet in 2015 verschijnt.

Deze Blu-Ray uitgave van Planes 2: Fire & Rescue is erg netjes met prima beeld en geluid en wat leuke extra's die hieronder worden aangevuld middels de featurette How To Draw Dusty:


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

NieuwsFilm

meest populair