Of Men and War winnaar van IDFA 2014

Winnaars van het documentaire filmfestival zijn bekend.

De 27e editie van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) is alweer achter de rug. Afgelopen vrijdag werden in het Compagnietheater in Amsterdam de winnaars van de verschillende competitieprogramma’s bekendgemaakt. Of Men and War van Laurent Bécue-Renard was de grote winnaar met de prijs voor beste lange documentaire. De film gaat over een groep Amerikaanse Irak-veteranen die worstelen met posttraumatische stressstoornis. Bécue-Renard volgde hiervoor jarenlang een groep tijdens de therapiesessies in een veteranenkliniek.

Naziha's Spring van Gülsah Dogan won de publieksprijs en versloeg daarmee The Look of Silence van Joshua Oppenheimer. Hierin wordt de Marokkaans-Nederlandse Naziha gevolgd, die werd uitgehuwelijkt aan een dertig jaar oudere man en van wie de zoons op het criminele pad waren beland. Zij neemt het ingrijpende besluit om gesteund door hulpverleners te kiezen voor een beter leven. Ze zet haar man de deur uit en probeert haar criminele zoons hun leven te laten beteren.

De film Giovanni and the Water Ballet van Astrid Bussink werd door een kinderjury uitgeroepen tot de beste Nederlandse jeugddocumentaire van het afgelopen jaar en een Special Jury Award ging naar Hanna Polak voor Something Better to Come over jongeren die leven op de grootste vuilstortplaats van Europa vlak buiten Moskou.

De 27e editie van het IDFA liep van 19 tot en met 30 november. Kijk voor alle winnaars en informatie over de films die er te zien waren op www.idfa.nl.



NieuwsFilm

meest populair