Arthouse DVD Tips: Babycall en Pioneer

Nieuw verschenen op het Lumière Crime Films label.

Lumière Crime Films selecteert de spannendste Scandinavische thrillers en brengt deze uit op DVD. Daar zijn Babycall en Pioneer aan toegevoegd.

Babycall gaat over Anna. Deze timide vrouw verhuist met haar zoon Anders naar een appartementencomplex om te vluchten voor haar agressieve ex-man. Het jarenlange geweld heeft ervoor gezorgd dat Anna doodsbang is om Anders uit het oog te verliezen. Ondanks dat de jongen al een jaar of acht is, koopt ze een babyfoon om Anders in de gaten te houden. Maar wanneer ze deze aanzet, vangt ze gruwelijke geluiden op van een ander gezin waar iemand wordt mishandeld. Iemand in haar gebouw moet eenzelfde babyfoon hebben, waardoor ze soms mee kan luisteren. Anna gaat op zoek naar de bron van deze geluiden om erachter te komen wat er aan de hand is. Ondertussen bloeit er ook iets op met de man die aan Anna de babyfoon heeft verkocht. Hij raakt in de ban van Anna en wil haar helpen om minder bang in het leven te staan.

Het mooie aan Babycall is, dat het de spanning goed weet op te bouwen en je telkens op het verkeerde been zet. Het einde is hierdoor des te verrassender, omdat daarmee pas de puzzelstukjes op zijn plek vallen. De acteurs zijn bijzonder goed met name van Rapace, bekend van de Millennium films. Een echte aanrader voor wie van Scandinavische thrillers houdt.

Pioneer is weer iets compleet anders. Deze Noorse film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. In het begin van de jaren tachtig begint Noorwegen met het aanleggen van een gaspijp op de bodem van de Noordzee, en proberen ze een manier te vinden om duikers diep genoeg te laten duiken, zonder dood te gaan. Het lijkt onbegonnen werk tot de broers Knud en Petter het lukt om tijdens een test de diepte die gewenst is te behalen. Grote vreugde, tot bij een duik Knud om het leven komt. Petter wil weten wat er met zijn broer is gebeurd, maar wordt overal tegengewerkt om de waarheid boven tafel te halen.

De spanning bij Pioneer begint met de scenes in de kleine testruimte van de duikers, die erg claustrofobisch zijn. Na de dood van Knud gaat het verder als complottheoriefilm. Soms springt het verhaal wel wat van de hak op de tak, maar het goede acteerwerk en de sfeer zorgt dat je geboeid blijft. Inmiddels is hiervan een Amerikaanse remake aangekondigd, die George Clooney zal produceren.



NieuwsFilm

meest populair