Alles over 'Exodus: Gods and Kings'

De nieuwe film van Ridley Scott is een epische Bijbelfilm.

Komende donderdag komt de film Exodus: Gods and Kings uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 18 december in première.

Exodus: Gods and Kings


Duur: 150 minutenGenre Actie, Avontuur, DramaBudget: 140 miljoen dollar
...
...
...

Cast & Crew:
RegieRidley ScottScenario Adam Cooper, Bill Collage e.a.Christian Bale MosesJoel Edgerton RhamsesAaron Paul JoshuaSigourney Weaver TuyaSigourney Weaver Nun
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis
Exodus: Gods and Kings is de nieuwe avonturenfilm van de bekroonde regisseur Ridley Scott (Gladiator, Prometheus) over de epische strijd van één man tegen een machtig rijk. Met behulp van geavanceerde visuele effecten en 3D-technieken brengt Scott het verhaal van Mozes (Bale) tot leven, als hij in opstand komt tegen de Egyptische farao Ramses (Edgerton). Om te ontsnappen uit het door dodelijke plagen geteisterde Egypte, begint Mozes samen met 600.000 slaven aan een monumentale reis.

Productie

In maart 2013 werd begonnen met de pre-productie van Exodus: Gods and Kings. Een half jaar later, in augustus '13 tekenden Christian Bale en ook Joel Edgerton voor de hoofdrollen en niet veel later werd de rest van de cast ook gevonden. Zij mochten zich op 22 oktober 2013 verzamelen in de Spaanse stad Almería, waar de opnames van start gingen. Andere beelden werden geschoten op de Canarische Eilanden, Pájara en Antigua. We weten dat er in de film een heleboel figuranten te zien zijn, die verzameld werden rond de opnamelocaties.

In Almería en Pechina werden bijvoorbeeld zo'n 3.000 tot 4.000 figuranten gecast voor de film en op het eilandje Fuerteventura werden nog zo'n 1.000 tot 2.000 figuranten gevonden. Na een zeer korte opnameperiode van 74 dagen kon de productie afgerond worden en werd het startschot gegeven voor de post-productie, waarbij zeer veel visuele effecten toegevoegd werden aan het product van Scott. Die duurde oorspronkelijk overigens maar liefst vier uur, waarvan Scott uiteindelijk bijna negentig minuten wist af te schaven.

Eerste reacties

Tot dusverre scoort deze tweede Bijbelse film van het jaar (de andere is Darren Aronofsky's Noah) niet goed op RottenTomatoes. Daar zijn 128 recensies geteld, waarvan er slechts 36 positief waren, genoeg dus voor een rotten status van 28 procent. "Sporadisch meeslepend en passend episch in zijn ambities, maar Exodus: Gods and Kings kan geen recht doen aan zijn klassieke bron."

Box office prestaties

Ondanks dat Exodus: Gods and Kings een epische film is én van regisseur Ridley Scott komt, doet deze het niet geweldig. Tijdens het openingsweekend in de Verenigde Staten haalde de film zo'n 24,5 miljoen dollar op - zo'n twintig miljoen minder dan die andere Bijbelse film van het jaar: Noah. Dat komt deels omdat de film zo kort na The Hobbit: The Battle of the Five Armies opende.

Gezien het lage openingsweekend, gaan we er vanuit dat de film de rest van zijn periode aan de Amerikaanse box office ook niet geweldig af gaat sluiten. Geschat wordt een verdienste van zo'n 86,5 miljoen dollar in de Verenigde Staten. Wereldwijd zal de film het beter doen en staat deze op dit moment al op zo'n vijftig miljoen dollar.

Een grote teleurstelling zal Scotts nieuwste niet worden uiteindelijk. De verwachting is dat Scotts film uiteindelijk in totaal ergens tussen de 350 en 400 miljoen dollar op zal brengen. Van Nederland zal daar zo'n 2 à 2,5 miljoen euro uit afkomstig zijn. Bij die schatting baseren we ons op de verdienste van Noah en eerdere films van Ridley Scott. Daarmee wordt Exodus: Gods and Kings dus waarschijnlijk niet zijn best verdienende film ooit, maar ontevreden zal men niet zijn.

Trivia

Ondanks de epische schaal van de film, namen de opnames slechts 74 dagen in beslag. Joel Edgerton kwam er op niet bepaald traditionele wijze achter dat hij de rol van Rhamses gekregen had. Hij kreeg felicitatiemails van mensen die online lazen dat hij de rol had gekregen en wist het toen pas. De film zou eigenlijk Exodus heten, maar de naam moest veranderd worden omdat 20th Century Fox de rechten op Exodus niet kreeg. Die behoren toe aan MGM, dat in 1960 de film Exodus uitbracht.

•

•



•





NieuwsFilm

meest populair