Dilwale Dulhania Le Jayenge 1000 weken in de bioscoop

Indiase romcom veranderde de Bollywood filmindustrie.

In 1995 kwam de film Dilwale Dulhaniya Le Jayenge (ook wel bekend als DDLJ) en 1000 weken later draait de film in India nog. Dat werd gevierd met een reünie van cast en crew bij de Yash Raj Films studio in Mumbai, waarbij ze terugblikten op deze culthit en de manier waarop de film het begin van verandering binnen de Bollywood filmindustrie inluidde.

Dilwale Dulhaniya Le Jayenge gaat over Raj en Simran. Beiden komen uit India maar ontmoeten elkaar als ze op reis zijn in Zwitserland. Ze raken verliefd, maar dan moet Simran van haar vader terug naar India omdat daar een geschikte huwelijkskandidaat op haar wacht, waar haar vader aan heeft beloofd.

De romcom vormde het regiedebuut van Aditya Chopra, de zoon van de invloedrijke filmmaker Yash Chopra (die de film produceerde). Tot DDJL had hij als assistent van zijn vader gewerkt, maar na de release behoorde hij in een klap zelf tot een van de belangrijkste regisseurs van India. Qua casting had Aditya Chopra in eerste instantie graag een grote westerse naam gewild en dacht hij daarbij aan Tom Cruise. Later werd besloten dat de jongen in het verhaal wel van Indiase komaf zou zijn, alleen zelf niet in India zou wonen. Shah Rukh Khan en Kajol werden gecast als het liefdespaar, beiden werden door de release van de film absolute supersterren. Ook zorgde het ervoor, dat er steeds meer romantische komedies werden gemaakt in Bollywood, terwijl voor DDJL een focus lag op het actiegenre. Ook werd er vaker op locatie gefilmd buiten India, net als bij DDJL was gebeurd. Wat de film apart maakt, is dat Raj de goede jongen blijkt te zijn van het verhaal. De jongen met wie Simran moet trouwen, is de slechterik. Raj is echter niet in India opgevoed, maar in Engeland. Het was in Bollywood films gebruikelijk, dat mensen die buiten India waren opgegroeid als de mindere werden neergezet. Met het personage van Raj wilden de filmmakers laten zien dat Indiase mensen hun cultuur en waarden kunnen behouden, ongeacht het land waar ze wonen.

Bij de reünie kwamen een paar leuke details over de film naar voren. Zo wordt Kajol aan het einde van een dansscène losgelaten, waarbij ze op de grond valt. Zij werd echter niet ingelicht hierover, zodat ze een authentiekere reactie zou hebben. Shah Rukh Khan had de mandolin, die hij in de film speelde meegenomen, maar liet weten nog steeds het instrument niet onder de knie te hebben gekregen.

Shah Rukh Khan en Kajol hadden voor de film al twee maal samengespeeld en maakten daarna nog negen films, waaronder My Name Is Khan.



NieuwsFilm

meest populair