Docutip op TV: The Imposter

Steengoede docu te zien op 1 januari om 23:00 op NPO2.

Een van de spannendste documentaires van de afgelopen jaren is zonder twijfel The Imposter. Niet alleen is het verhaal interessant, de manier waarop het wordt gebracht voelt als een thriller, waarbij je tot het einde wil weten hoe het is afgelopen,

Nicholas Barclay is veertien wanneer hij verdwijnt in Texas. Drie jaar later krijgt zijn familie bericht dat Nicholas is gevonden in Spanje. Hij zou daar terecht zijn gekomen via een pedofielennetwerk, althans dat vertelt de gevonden jongen aan de politie. Zijn familie is dolblij om Nicholas weer terug te krijgen, maar de gevonden jongen knijpt hem ondertussen. Hij is namelijk helemaal niet Nicholas en heeft het verhaal uit zijn duim gezogen om te zorgen dat hij onderdak krijgt. Hij weet dat het moment dat de familie hem ziet, hij door de mand zal vallen. Hij is niet alleen ouder dan Nicholas, maar ook Mediterraan met donker haar en donkere ogen. Totaal het tegenovergestelde van de blonde, jonge Amerikaan. Maar als de familie hem ontmoet, vallen ze hem om de hals en willen ze dat hij mee komt naar 'huis'.

Deze documentaire van regisseur Bart Layton zet je keer op keer op het verkeerde been en weet telkens weer te verrassen. Waar je de eerste helft van de speelduur denkt dat de bedrieger de slechterik is, krijg je de tweede helft het beklemmende gevoel dat niets rond de verdwijning van Nicholas was wat het leek te zijn. Leuk zijn de interviews die de bedrieger indertijd deed met de tv en de home video beelden, die naast de interviews met de betrokkenen zorgen voor een compleet beeld.

The Imposter is 1 januari 2015 te zien om 23:00 op NPO2.



NieuwsFilm

meest populair