Het gaat om details die we van de Kijkwijzer hebben moeten aanpassen, aldus producent Klaas de Jong. Zo is de scène waarin de Gebroeders De Witt door de burgerwacht vermoord worden aangepast. Er zijn getuigenverslagen en schilderijen die tot in detail vertellen wat er is gebeurd. Maar dat in beeld brengen gaat volgens de Kijkwijzer te ver voor de tere kinderzieltjes.
Ook de scène waarin De Ruyter (Frank Lammers) om het leven komt is minder expliciet gemaakt. Hij werd door een kanonskogel tegen zijn been geraakt en bloedde toen dood. Zonder die paar aanpassingen is het veel scholieren en families die de film wel willen zien wettelijk niet toegestaan te gaan kijken. En daar is wel vraag naar, concludeert De Jong.
Pathé heeft overigens al laten weten de film in beide versies te draaien. De versie voor het jongere publiek is enkel overdag te zien.
timdekw
Weten we ook weer hoe dat afloopt...
Nee, ik was niet op de hoogte van het leven en de dood van de Ruyter)
Vleeshaak
Ze hebben je gewaarschuwd.
Wel een goede zaak dat mensen een keuze krijgen in welke versie ze te zien krijgen.
patrick_h
Lijkt mij voor verwarring in de bioscoop te kunnnen gaan zorgen. Aan de andere kant, het gaat om acht seconden materiaal in totaal. Je zult geen heel andere film zien.
basdewit
Ik ben in beide versies evenveel geïnteresseerd...
benjamin
Wordt alles niet een beetje te braaf tegenwoordig? Oké, ik snap het ergens wel commercieel gezien, maar wellicht zal er weinig in de film zitten wat zo problematisch is voor de doelgroep die nu niet mag gaan kijken. Tenzij ze echt serieus overdreven hebben.
Frietgezicht
Toevallig laatst in Den Haag nog de tong gezien van 1 van de gebroeders De Witt.
En in Museum Gevangenpoort(ook in Den Haag) vertellen ze wat er is gebeurd met hun(aanrader uberhaubt dat museum)
Benieuwd of ze dat in deze film zo gruwelijk en memorabel kunnen brengen maar betwijfel het.
YOLO
Dat vind ik een goed initiatief. Dan kunnen de jonge pubers alsnog een film zien van onze vaderlandse geschiedenis.
Timothy
Ik hoop dat deze trend zich doorzet. Hoeveel mensen lopen niet te klagen als er een actiefilm (bij Expendables bijvoorbeeld) geen R rating krijgt? Op deze manier maak je iedereen blij, lijkt me zo.
timdekw
Ik kan me niet herinneren dat die waarschuwing er al stond toen ik het artikel las.
Ik was overigens niet enorm teleurgesteld of serieus hoor. Ik ben eerlijk gezegd toch niet van plan de film te gaan kijken. Het was me er meer om te doen aan te geven dat er wellicht een spoiler waarschuwing toegevoegd kon worden: missie geslaagd! ;)
hania99
De verschillen zijn zo te horen een stuk groter dan bijvoorbeeld bij Expendables 3. Ik heb die in de bios gezien. En heb de unrated blu ray.
Op twee fucks na geen verschillen gezien.
geertvdheide
Op twee fucks na geen verschillen gezien."
Bij een film die meerdere versies kent, zijn de verschillen bijna altijd klein. Meestal gaat het alleen om montage (paar dingetjes weglaten in de kuise versie, of een scène iets eerder afkappen), de audio (fuck wordt fudge) en special effects (meer / minder bloed e.d.).
Echt hele scènes opnemen specifiek voor de R-rated-versie gebeurt meestal niet, omdat er meer geld verdiend wordt met de gekuiste versie.
Hoe dan ook, ik vind het een goede oplossing om twee versies in de bios uit te brengen, en dan de kuise versie overdag te tonen. Vooral in het geval van een film die historische inhoud heeft, zodat scholen er naartoe kunnen. Tegelijk hoeven de liefhebbers van realistisch geweld niet te wachten op de bluray. En ook voor de producenten kan het positief zijn, want zij pakken beide doelgroepen mee voor maximale omzet. Dit mag van mij vaker gebeuren (voor de Deadpool-verfilming bijvoorbeeld) :D
Of de film ook een beetje goed wordt, is natuurlijk de vraag. Ben benieuwd.
benjamin
Ik hoor veel mensen opmerken dat dit een goed initiatief is zodat schoolkinderen zo ook de film kunnen zien, maar ik blijf nu overtuigd dat ze dat sowieso al hadden kunnen doen - dat deze maatregel nodig is, is toch eerder een signaal om aan te geven dat er iets compleet fout is met ratings in de eerste plaats. Ik zie echt nog mensen het geweldige idee krijgen kinderen iets te leren over WOII aan de hand van films waarin alle bloed is weggelaten (zodat ze toch niet moeten zien dat zo'n oorlog eigenlijk wel pijnlijk kan zijn).
Ed Crane
In Nederland mag dat dus wel, tegelijkertijd twee versies uitbrengen?
Moviemagic
Als het doel is geld ophalen voor een film dan snap ik de 2 versies. Als mensen de kinderen iets willen leren over geschiedenis dan zou ik alle akelige scenes in volle glorie laten zien.
Thiver
Dat gebeurt wel vaker, toch? Alleen zit het verschil 'm dan in het audiospoor.
Ed Crane
In de VS niet zo heb ik begrepen, daar moet voor zover ik weet van iets van drie maanden zitten tussen verschillende cuts van een film (met verschillende versies bedoel ik dus verschillende cuts, niet 'de Imax-versie', de '3D-versie', de 'Dolby Atmos-versie etc.)
geertvdheide
Ik hoor veel mensen opmerken dat dit een goed initiatief is zodat schoolkinderen zo ook de film kunnen zien, maar ik blijf nu overtuigd dat ze dat sowieso al hadden kunnen doen - dat deze maatregel nodig is, is toch eerder een signaal om aan te geven dat er iets compleet fout is met ratings in de eerste plaats. Ik zie echt nog mensen het geweldige idee krijgen kinderen iets te leren over WOII aan de hand van films waarin alle bloed is weggelaten (zodat ze toch niet moeten zien dat zo'n oorlog eigenlijk wel pijnlijk kan zijn)."
Volgens mij is er wel een tussenfase waarbij kinderen oud genoeg zijn om iets over de geschiedenis te leren, maar nog te jong zijn voor rondvliegende ledematen en ingewanden. Leeftijd 10 tot 14 ofzo. Dan is een iets gekuiste versie volgens mij helemaal niet zo'n slecht idee. Ze krijgen dan alsnog veel mee van hoe het was in die tijd, zonder een al te duistere inslag.
Toegegeven, soms zijn de verschillen tussen normaal en uncut wat triviaal, maar ze moeten toch ergens de grens trekken. En er zit voor mij wel een wezenlijk verschil tussen iemand die neergesabeld wordt met of zonder alle visuele effecten vol in beeld.
Ah, dat zou wel verklaren waarom dit niet vaker wordt gedaan. Het zou volgens mij mij veel meer films handig kunnen zijn om een volwassener versie uit te brengen voor wie die wil zien, en een nettere versie voor de grote doelgroep van jongeren en gezinnen. Lijkt me een regel die gewijzigd zou mogen worden, met voordeel voor kijker en producent.
tjad1992
Barry Atsma zei laatst in een interview dat zijn einde erg realistisch en gruwelijk zou zijn, dus ik ben benieuwd!
Tatanka
Frank Lammers als Michiel de Ruyter....daar moet een hele dikke leeftijdsgrens op. Ik kies bewust voor het woord dik. Acteurs casten is een vak. Hier is behoorlijk gefaald.
Thiver
Tja, de eerste keus was Yorick van Wageningen, maar schijnbaar was zijn salariseis te hoog.
Tatanka
Ja en Frank hoeft het niet voor het geld te doen. Hij heeft immers al genoeg geld ontvangen voor die spotjes van de Jumbo.