Twee versies 'Michiel de Ruyter' in de bioscoop

Eén versie zal minder expliciet geweld bevatten.

Er zullen twee versies van het Nederlandse epos Michiel de Ruyter naar de bioscoop komen. Regisseur Roel Reiné liet weten dat er een versie voor 16 jaar en ouder uitkomt en eentje die al vanaf de 12 jaar bekeken mag worden. De reden achter deze beslissing ligt ‘m in het feit dat er veel brieven zijn geweest waarin verzocht werd tot het uitbrengen van een versie die ook geschikt is voor scholieren en hele gezinnen.

”Het gaat om details die we van de Kijkwijzer hebben moeten aanpassen,” aldus producent Klaas de Jong. Zo is de scène waarin de Gebroeders De Witt door de burgerwacht vermoord worden aangepast. ”Er zijn getuigenverslagen en schilderijen die tot in detail vertellen wat er is gebeurd. Maar dat in beeld brengen gaat volgens de Kijkwijzer te ver voor de tere kinderzieltjes.”

Ook de scène waarin De Ruyter (Frank Lammers) om het leven komt is minder expliciet gemaakt. Hij werd door een kanonskogel tegen zijn been geraakt en bloedde toen dood. ”Zonder die paar aanpassingen is het veel scholieren en families die de film wel willen zien wettelijk niet toegestaan te gaan kijken. En daar is wel vraag naar,” concludeert De Jong.

Pathé heeft overigens al laten weten de film in beide versies te draaien. De versie voor het jongere publiek is enkel overdag te zien.



NieuwsFilm

meest populair