Seth Rogen en Michael Moore halen 'American Sniper' onderuit

Aanklacht: patriottisch en lafhartig.

Het gaat niet verkeerd met de nieuwste film van Clint Eastwood. American Sniper heeft aardig wat Oscarnominaties gekregen en opende daarnaast met solide bedragen en bezoekers. Ook bevat de film momenteel zo'n 74% aan positieve recensies op Rotten Tomatoes, alhoewel niet iedereen er met zoveel lof over spreekt. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die een scène tussen Bradley Cooper en een namaak baby hilarisch fout vinden, maar dit stelt niets voor vergeleken met de berichten van komediant Seth Rogen en documentairemaker Michael Moore. Zij achten het oorlogsdrama te vaderlandslievend en schandelijk.

Rogen (32 jaar) schreef op Twitter: "American Sniper doet me in zekere mate aan de film denken die aan het einde van Inglorious Basterds verscheen." Het betreft de fictieve propaganda film Stolz der Nation. Hierin zien we hoe een Duitse scherpschutter (die als oorlogsheld wordt afgeschilderd) eigenhandig vijftig geallieerden neerschiet.



De 60-jarige Michael Moore maakte zichzelf ook niet geliefder door op hetzelfde sociale platvorm te schrijven: "Mijn oom was door een scherpschutter gedood tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ons werd geleerd dat scherpschutters lafaards zijn die jou in de rug zullen schieten. Scherpschutters zijn geen helden. En indringers zijn nog erger. Maar als je, je huis tegen indringers beschermt vanaf je dak, dan ben je geen scherpschutter. Je bent dan dapper en een medemens."

Men reageerde hier vel op, waardoor Moore zichzelf trachtte te verdedigen op Facebook. "Mijn vader was een marinier gedurende de Tweede Wereldoorlog. Zijn broer en mijn oom, Lawrence Moore, zat bij de luchtlandingstroepen. Zeventig jaar geleden werd hij door een Japanse sluipschutter gedood. Mijn vader zei altijd: 'Sluipschutters zijn lafaards. Zij geloven niet in een eerlijk gevecht. Alsof iemand je van achteren overvalt. Het is niet eerlijk. Het is lafhartig om iemand in de rug te schieten die niet terug kan vuren.' Ik denk ook niet dat de meeste Amerikanen sluipschutters als helden erkennen."

Over de film zelf had hij ook nog gemixte woorden. Jegens regisseur Clint Eastwood vermeldde hij: "Jammer dat Clint Vietnam en Irak verward met zijn verhaal, en dat zijn karakters de Irakezen 'woestelingen' noemen." Zijn bericht eindigde echter positief: "Bradley Cooper levert een geweldig optreden. Één van de beste van het jaar. Goed in elkaar gezet, evenals de kostuums en de opmaak. Ook is er een anti oorlog boodschap in de film verwerkt. En een ontroerend einde."

NieuwsFilm

meest populair