Blu-Ray Review: Stonehearst Asylum

De bijna direct-to-dvd film met namen als Ben Sturgess, Ben Kingsley, Kate Beckinsale en Michael Caine.


Regie: Brad Anderson | Cast: Ben Sturgess (Edward Newgate), Ben Kingsley (Dr. Lamb), Kate Beckinsale (Eliza Graves), Michael Caine (Dr. Salt), Brendan Gleeson (The Alienist), David Thewlis (Mickey Finn), e.a. | Speelduur: 113 minuten | Bioscooprelease: 23 oktober 2014 | FilmTotaal recensie: Stonehearst Asylum

Met namen als Ben Sturgess, Ben Kingsley, Kate Beckinsale, Michael Caine en Brendan Gleeson heeft Stonehearst Asylum a.k.a. Eliza Graves, een verfilming van een kort verhaal van Edgar Allan Poe, een aantal mooie namen aan boord. De psychiatriethriller van regisseur Brad Anderson (The Call, Transsiberian) werd echter niet behandeld als een grote bioscooptitel. En dat is verrassend aangezien de ontvangst en de Shutter Island-achtige film zelf helemaal nog niet zo slecht zijn.

Stonehearst Asylum is dan wel wat wisselend ontvangen door de critici, maar het publiek is een stuk enthousiaster getuige de 6,9 op de IMDb. De thriller kreeg echter geen grootse bioscooprelease. In de States was de film zelfs helemaal niet op het witte doek te zien. Ondanks dat Stonehearst Asylum het in enkele landen wel schopte tot de filmtheaters - waaronder beperkt in Nederland - en de aanwezigheid van de fraaie cast, zal de film het vermoedelijk forse budget goed moeten maken via de thuisversies. eOne presenteerde onlangs de Blu-Ray uitgave.

Synopsis

Edward Newgate wil klinische ervaring opdoen bij een psychiatrische instelling. Hij komt terecht bij het Stonehearst Insane Asylum, waar Dr. Lamb de recent afgestudeerde arts onder zijn hoede neemt en hem de fijne kneepjes van het vak leert. Al snel blijkt dat niet alles is wat het lijkt. Als Newgate dan ook nog valt voor de knappe patiënte Eliza Graves, raakt hij verwikkeld in een web van intriges.


Waardering

Op Rotten Tomatoes is Stonehearst Asylum net aan "rotten" met 53 procent. De IMDb noteert een betere 6,9 bij ruim negentienduizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de thriller met een vergelijkbare 6,5 (Stem zelf). FT-recensent Arjan Welles kwam tot 3,5 ster naar aanleiding van zijn recensie.

Box Office

Het productiebudget van Stonehearst Asylum is onbekend, maar gezien de aanwezigheid van een aantal grote namen zal het budget rond de $20 miljoen hebben gelegen. Voor zover na te gaan wist de film alleen in Rusland redelijk te scoren, met zo'n $1,9 miljoen.


Blu-Ray: Stonehearst Asylum | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: februari 2015 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD 5.1 | Ondertitels: Nederlands | Extra's: geen | EAN: 8713045244033 | Ook verkrijgbaar op: 1 disc Dvd | Met dank aan: Entertainment One
Deze schijf van deze Blu-Ray uitgave van Stonehearst Asylum zit vastgeklikt in een standaard amaray Blu-Ray keepcase. Voor de vormgeving van de cover is gekozen voor de (enige) filmposter.

Beeld & geluid

Visueel gezien ziet Stonehearst Asylum er heel netjes uit, met mooie sets en een goede aankleding. In High Definition pakt het beeld niet helemaal naar wens uit. Ondanks dat het voldoende scherp is en de kleur via de nodige filters een goede tijdsgeest weergeeft, vallen de details te veel weg in het zwart en dit is toch best jammer. De DTS-HD 5.1 geluidstrack laat daarentegen voldoende van zich horen door middel van geluidseffecten die via de surround speakers netjes en niet al te aangedikt tot je komen. Ook de dialoog is prima volgbaar.

Extra's

Entertainment One heeft geen moeite gestoken in aanvullende extra's. Overigens lijken ook buitenlandse uitgaven niet te beschikken over (enorm veel) extra's.

Een nog best geslaagde psychiatriethriller, op een kale Blu-Ray uitave

Brad Andersons Stonehearst Asylum is een leuk tussendoortje die waarschijnlijk menigeen prima kan vermaken. En dit komt niet alleen door de aanwezigheid van de grote namen. De Blu-Ray uitgave van Stonehearst Asylum is ronduit basic. Beeld en geluid stemmen redelijk tevreden, maar er zijn jammer genoeg geen extra's terug te vinden. Ook online is het zoeken naar featurettes, daarom hieronder de overtuigende openingsscène van de film:


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair